14.6 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialPericol. Simptomele unei boli grave de plămâni sunt confundate cu semnele bătrâneții

Pericol. Simptomele unei boli grave de plămâni sunt confundate cu semnele bătrâneții

În România, aproximativ un milion de oameni suferă de BPOC, dar jumătate dintre ei nu știu că au această boala gravă de plămâni. Simptomele timpurii ale BPOC nu sunt recunoscute, deoarece tusea, senzația de sufocare, oboseala sunt considerate consecințe firești ale fumatului sau ale înaintării în vârstă.

”Bărbat, trecut de 40 de ani, fumător, tușește, mai ales dimineața, deseori are senzația bruscă de lipsă de aer, șuieră și gâfâie la efort – acesta este profilul pacientului cu BPOC. În România sunt foarte mulți pacienți nediagnosticați. Cel mai adesea, oamenii pun simptomele BPOC pe seama bătrâneții”, explică prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.

Societatea Română de Pneumologie derulează în această perioadă, în 18 județe, o campanie de prevenire a BPOC în cadrul căreia românii pot face spirometrii gratuite pentru a-și verifica sănătatea plămânilor. În luna octombrie, au fost testate 1920 persoane, iar 540 au fost depistate cu BPOC. Cei mai solicitați medici au fost cei din județele Dolj și Suceava.

“Diagnosticarea la timp este obiectivul principal al campaniei. Îi îndemnăm pe toți românii care fumează, tușesc și nu rezistă la efort să caute pe www.desprebpoc.ro lista cabinetelor medicale unde se pot face spirometrii gratuite” spune dr. Florin Mihălțan.

De asemenea, în weekendul 15-16 noiembrie, bucureștenii sunt invitați să se testeze la un cort special amenajat în Parcul Tineretului, la intrarea Șincai, în intervalul 10.00-19.00.

Testarea pentru depistarea BPOC se numește spirometrie, nu doare, durează câteva minute și măsoară cantitatea de aer inspirată și expirată de o persoană, precum și timpul necesar inspirației și expirației.

BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) este o boală de plămâni care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni la nivel mondial. În topul întocmit de Organizația Mondială a Sănătății, BPOC este a patra cauză de mortalitate la nivel mondial, iar specialiștii OMS estimează că aceasta va deveni în câțiva ani a treia cauză de deces la nivel mondial.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă