5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialInovație medicală: celulele canceroase, distruse cu cerneală

Inovație medicală: celulele canceroase, distruse cu cerneală

Timp de secole, artiştii şi caligrafii chinezi au folosit cerneala pentru a transmite generaţiilor viitoare poveştile lumii în care au trăit. Acum, această metodă are o nouă utilizare. Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire senzaţională despre cerneala tradiţională Hu-Kaiwen. Fabricată din plante, aceasta are proprietăţi moleculare distincte care pot distruge celulele canceroase.

O echipă de cercetători de la Universitatea Fudan din Shanghai a început să studieze vechea cerneală după ce a observat existenţa unor similitudini cu un nanomaterial utilizat într-un tratament aplicat în cancer, numit terapie fototermică (PTT).

Când arta devine medicină

Această terapie funcţionează pe baza injectării în tumori a unor substanţe ce conţin nanomateriale, iar ulterior celulele canceroase sunt bombardate cu laser. Odată ce fascicolul laser loveşte pachetul de nanomateriale desfăşurat în tumori, celulele anormale se încălzesc până sunt anihilate. Experţii spun însă că utilizarea acestei forme de terapie ridică o serie de probleme, cum ar fi faptul că o parte dintre nanomaterialele utilizate – nanotuburile de carbon sau grafen – provoacă o serie de efecte nedorite asupra organismului. În plus, sunt foarte scumpe şi greu de fabricat.

Cu toate acestea, până în prezent, vechea cerneală Hu-Kaiwen, de culoare nea­gră, este singura capabilă să îndeplinească toate cerinţele pe care le implică o substanţă ce poate fi injectată în ţesuturile afectate de cancer: are culoarea potrivită pentru absorbţia luminii şi a căldurii, este stabilă în apă, nu este foarte costisitoare şi – cel mai important – nu este toxică pentru organismul uman.

Pentru a testa aceste performanţe, cercetătorii au analizat cerneala într-un mediu acvativ dispersiv şi au constatat că are în componenţă nanoparticule de carbon ce se încălzesc rapid dacă sunt iradiate infraroşu, ajungând în doar 5 minute la o temperatură de 55 de grade Celsius şi având un grad de absorţie termică mult mai mare decât majoritatea materialelor artificiale ce pot fi folosite pentru terapia fototermală.

Potrivit studiului publicat în revista de specialitate ACS Omega, cerneala Hu-Kaiwen, folosită la o concentraţie adecvată scopului terapeutic, s-a dovedit a fi bio-compatibilă şi foarte stabilă, ceea ce înseamnă că îşi păstrează proprietăţile timp îndelungat, de peste 90 de zile. Prin folosirea sa au fost distruse, în condiţii de laborator, mai multe celule maligne comparativ cu alte metode terapeutice clasice, care implică folosirea substanţelor deja intrate în uzul medical, pentru efectuarea terapiei fototermice. Spre deosebire de aceşti compuşi, cerneala Hu-Kaiwen nu a provocat afectarea organelor vitale, cum ar fi creierul, inima, ficatul, splina, rinichii sau plămânii, fiind lipsită de efecte toxice.

Experţii estimează că, în cazul în care şi testele viitoare vor avea rezultate la fel de bune, această cerneală obţinută după metode antice şi folosită pentru consemnarea istoriei şi a cunoştinţelor acumulate de către chinezi de-a lungul generaţiilor, va avea încă un rol, la fel de important şi mai nobil: salvarea de vieţi omeneşti!   

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă