3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăTechVIDEO Dragnea vs. Tudose: La cererea premierului, Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și...

VIDEO Dragnea vs. Tudose: La cererea premierului, Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc și-au dat demisia din Guvern. Dragnea spune că l-a oprit pe Tudose să demisioneze

Decizia privind schimbările din Guvernul Tudose a fost luată joi, în şedinţa Comitetului Executiv (CEx) al PSD. Remanierea îi vizează pe cei doi miniştri cu probleme penale, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, precum și pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.



CITEŞTE ŞI: 

 

 

 

 

 

 



UPDATE 23,59: "Eu mi-am păstrat decizia luată ieri și mi-am susținut-o", a declarat Sevil Shhaideh la ieșirea din sediul PSD.

La rândul ei, Rovana Plumb a susținut că ea a fost înștiințată de DNA că ar fi implicată în dosarul Belina doar prin intrmediul presei dar că este nevinovată.

Întrebată dacă este supărată pe premierul Tudose, care îi ceruse demisia, Rovana Plumb a răspuns, vizibil afectată: "În politică nu există supărări".

Reuniunea CExN al PSD se va relua vineri la ora 12, urmând a decide numele persoanelor care vor ocupa, provizoriu, cele trei funcții devenite vacante în Guvern.


UPDATE 23,45: Liviu Dragnea a precizat că Mihai Tudose a ridicat problema, la un moment dat, că ar putea demisiona din funcția de premier, dar Dragnea i-a răspuns că "nu poate lua în calcul o asemenea variantă".

"A fost o cumpănă foarte mare" care putea produce o "destabilizare" a PSD, a precizat Liviu Dragnea.

La rândul lui, premierul Mihai Tudose a anunțat că dorește ca Sevil Shhaideh, fost vicepremier, să ocupe, în continure, o funcție în aparatul guvernamental.


UPDATE 23,30: Conducerea PSD a acceptat demisiile lui Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc. Mihai Tudose este cel care a sugerat aceste demisii, iar Liviu Dragnea ar fi cerut să fie retrase, dar demisiile au fost menținute.


UPDATE 23,00: Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD a rspins, se pare, toate demisiile înaintate de patru dintre miniștrii Guvernului Tudose.

Potrivit unor jurnaliști, PSD ar fi pus în funcțiune un sistem de bruiaj, care îi împiedică pe unii dintre membrii partidului să dezvăluie, prin telefon, ce se întâmplă la ședința CExN.


UPDATE 21,50: Premierul Tudose ar fi spus că rămâne în funcție cu condiția ca remanierea de Guvern să se facă în formula dorită de el. Astfel, Tudose ar fi respins demisia ministrului Laufer dar le-ar fi acceptat pe cele formulate de Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc.


UPDATE 21,00: Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan estimează că, joi seară, Mihai Tudose va demisiona din funcția de premier.


UPDATE 20,15: Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, și-ar fi anunțat și el demisia în fața conducerii PSD. Pentru toți cei patu membri ai Cabinetului Tudose care și-ar fi depus demisiile, PSD nu a luat încă decizia dacă să le accepte sau nu.


UPDATE 20,00: Trei miniștri și-ar fi anunțat demisiile, joi seară, anunță Digi 24.

Cei trei ar fi Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc – ministrul Transporturilor.


UPDATE 19,00: Surse media apropiate de PSD redau fragmente din discursul lui Liviu Dragnea, în care șeful partidului le spune membrilor că "riscăm să ne omorâm între noi".


UPDATE 18,40: Liviu Dragnea i-ar fi cerut lui Mihai Tudose să nu demisioneze din funcția de premier, într-o discuție tete-a-tete care a avut loc cu puțin înainte de începerea reuniunii Comitetului Executiv al PSD, au declarat surse citate de HotNews.


UPDATE 18,15: Mai mulți jurnaliști, favorabili lui Liviu Dragnea, au primit "pe surse", joi, un raport de evaluare a activității Guvernului Tudose care enumeră foarte multe nerealizări ale actualului Cabinet.

O asemenea evaluare este similară celei în urma căreia PSD l-a demis pe premierul Sorin Grindeanu.


UPDATE 17,15: Întrebat de ziariști dacă mai are de gand să își dea demisia, premierul Mihai Tudose a răspuns: "Oricând îmi cere partidul demisionez".


UPDATE 16.55 Șeful PSD, Liviu Dragnea, a avut o singură reacție față de declarația președintelui Klaus Iohannis: ”Aoleu!”. 

Anterior, Dragnea a avut o discuție cu premierul Tudose și cu șefii filialelor PSD. 

16.40: Gabriela Firea, primărița Capitalei și vicepreședinte PSD, l-a criticat pe Mihai Tudose. 

"Suntem într-un punct critic, cred că nu este corect și nu este o abordare onestă ca unul dintre colegii noștri să anunțe la televizor ceea ce intenționează să facă. Vorbesc acum despre niște principii, nu despre votul meu în CExN”, a spus Firea. 

16.25: Rovana Plumb refuză să răspundă la întrebările jurnaliștilor privind o eventuală demisie din Guvern. 

”Pozitia mea va fi exprimata azi in Comitetul Executiv al partidului”, a declarat Plumb. 

Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu îl atacă pe președintele Iohannis: „Duhul Sfânt ne dă sfaturi”

15.50: Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că ALDE, formațiunea pe care o conduce, îi menține sprijinul politic lui Viorel Ilie, pe care premierul Mihai Tudose vrea să îl remanieze.  

"Considerăm că este dreptul primului-ministru să propună, dacă este necesar, remanierea Guvernului", a declarat Tăriceanu, care i-a reproșat lui Tudose că a aflat din spațiul public despre remanierea lui Viorel Ilie. 

 


Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, a declarat, la B1 Tv, că electoratul pesediștilor nu se uită ”la ce zice Iohannis”. 

”Credeți că electoratul PSD se uită la ce zice Iohannis? În momentele critice pentru țară, când s-au autodetonat oameni din sistem și au vorbit despre abuzuri, despre oameni nevinovați anchetați, președintele, din străinătate, a spus că totul e cancan. Atunci, ce credeți că gândește electoratul PSD despre declarațiile lui Iohannis? Nimic! Azi, din fericire, a fost foarte rezervat și precaut, chiar a fost președinte”, a declarat Ștefănescu. 


14.55: Pleșoianu: Vreau să știu numele oricărui membru CExN care aleargă pe același culoar cu "Trinomul KKK"

13.55:  Pesediștii vor vota în CEx pentru fiecare dintre miniștrii propuși de Mihai Tudose pentru remaniere și nu pe lista în întregime, au declarat, pentru Hotnews, surse din PSD. 

Premierul Tudose vrea să îi înlocuiască pe Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Viorel Ilie – ministru ALDE, toti cu probleme penale, dar si pe ministrul Transporturilor, Razvan Cuc.



12.15: Președintele Klaus Iohannis a confirmat că a discutat cu premierul Tudose și a spus despre șeful Guvernului că este ”de bună-credință” și că dacă o remaniere va face Executivul să fie perfomant, ”remaniere să fie”. 

"Înţeleg că domnia sa va face un test total astazi, putin mai tarziu. Asta cu promisiunile, nu cred ca trebuie sa exageram. Am discutat foarte aplecat asupra acestor chestiuni. (…) Eu am discutat cu premierul şi mi-a prezentat opţiunile domniei sale, dar aceste lucruri nu le voi anunţa eu. E treaba altora. M-aţi întrebat de remaniere..Cred că premierul e de bună-credinţă şi doreşte o echipă performantă. Şi românii. Şi eu, aproape la un an de la câştig alegerilor, aşteptăm ca PSD să vină cu rezultate tangibile şi dacă o remaniere va face asta, remaniere să fie.", a spus Klaus Iohannis.

11.50: Președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose au avut o discuție, la Craiova, înainte de lansarea noului model Ford, scrie Mediafax. Cel mai probabil, tema discuției a fost remanierea anunţată de prim-ministru. Public, cei doi au declarat că au avut discuţii despre infrastructura rutieră. 



Comitetul Executiv al PSD se reuneşte de la ora 17.00, urmând să decidă şi să valideze lista miniştrilor care vor fi înlocuiţi, iar înaintea acestei şedinţa ar urma să aibă loc şi o şedinţă a Coaliţiei PSD-ALDE, în condiţiile în care unul dintre miniştrii vizaţi este Viorel Ilie.



Anunţul privind remanierea guvernamentală a fost făcut de premierul Mihai Tudose luni seară. El spunea că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului şi că vor fi "nişte decizii dure, dar necesare".

"Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (…) O miniremaniere. (…) Sunt trei (miniştri – n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme şi la nivel de percepţie publică, şi la nivel de Comisie Europeană", afirma premierul.

A doua zi de la anunţul premierului, marţi, PSD s-a întrunit într-o şedinţă informală, la finalul căreia premierul Mihai Tudose şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au anunţat că decizia finală privind remanierile din Guvern va fi luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv al PSD. Premierul a mai anunţat că în şedinţa informală a PSD au fost stabilite "zona de remaniere şi persoanele remaniabile".

Miercuri, premierul Tudose a revenit cu explicaţii în ceea ce le priveşte pe Sevil Shhaideh şi pe Rovana Plumb, spunând că a cerut demisia din Guvern a acestora întrucât sunt în relaţie directă cu Bruxelles-ul, iar percepţia acolo este cu totul alta decât realitatea de la Bucureşti.



”Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un elemenet important în acest program este atragerea de fonduri europene şi cele două colege, ştiţi foarte bine, avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie. Au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem şi o percepţie, şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici”, a declarat Mihai Tudose.

Tot miercuri, vicepremierul Sevil Shhaideh a spus, întrebată despre demisie, că cel care a pus-o în funcţia de ministru este Comitetul Executiv al PSD, unde îşi va face cunoscută decizia în legătură cu poziţia ei în Guvern, decizie care este luată.

"Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întotdeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de ministru este CEx, iar decizia mea, care este luată, o voi transmite maine în CEx", spunea Sevil Shhaideh la ieşirea de la DNA, unde a fost chemată în dosarul "Belina", în care este suspectată de abuz în serviciu.

La rândul său, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a declarat miercuri, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că este dispus să renunţe la mandatul de membru al Guvernului, precizând că urmează ca ALDE să ia o decizie în privinţa sa.

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian declara, însă, după o şedinţă a conducerii partidului desfăşurată în absenţa preşedintelui acestuia Călin Popescu Tăriceanu, că ALDE nu îşi retrage din Executiv ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. Pe lângă cei trei miştri cu probleme penale, ar fi vizaţi de remaniere ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, şi ministrul Sănătăţii.

Ministrul Viorel Ilie este suspectat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale.

Potrivit procurorilor DNA, ministrul este suspectat, alături de trei angajaţi ai instituţiei, de "aranjarea" unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora.

În 25 august, DNA a solicitat procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmărirea penală a lui Viorel Ilie, solicirtarea fiind însă avizată negativ de Senat. În 22 septembrie, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea "Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.

Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, "nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

Trei zile mai târziu, PSD s-a întrunit în Biroul Politic Naţional, concluzia fiind că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb nu au motive să demisioneze. ”Nu sunt vinovată, întotdeauna am respectat legea şi întotdeauna o voi respecta. Întotdeauna am acţionat cu bună credinţă în interesul cetăţeanului şi cu maximă responsabilitate. (…) Nu consider că trebuie să demisionez atât timp cât întotdeauna m-am gândit la România. Nu sunt vinovată, nu am făcut nimic greşit”, declara Rovana Plumb.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat afirmând că vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze, iar varianta a doua era ca PSD să le retragă sprijinul politic pentru că persoanele urmărite penal, trimise în judecată sau condamnate nu trebuie să facă parte din conducerea statului.

El spunea că "este păcat că PSD nu a înţeles nimic" din repetatele sale apeluri pentru întărirea statului de drept şi avertiza că "această cale nu este cea bună".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă