VIDEO Sevil Shhaideh, ministrul pentru Dezvoltare Regională, audiată la DNA în dosarul Belina. Tudose a reluat ideea remanierii: Percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici

de Iulia Iancu , 11 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:39, 12 octombrie 2017
VIDEO Sevil Shhaideh, ministrul pentru Dezvoltare Regională, audiată la DNA în dosarul Belina. Tudose a reluat ideea remanierii: Percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici

UPDATE 15.15: Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, miercuri, la sediul DNA, că decizia privind o eventuală demisie va fi comunicată joi, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD. Shhaideh susţine că va da o declaraţie în dosarul în care este cercetată, după ce îl va studia.

"Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întodeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de mininistru este CEx-ul şi decizia mea, care este luată, va fi comunicată mâine în CEx. Permiteţi-mi să nu fac afirmaţii despre poziţia mea pe scările DNA sau pe stradă, a declarat Sevil Shhaideh la DNA", întrebată fiind despre o eventuală demisie din Guvern.

Vicepremierul a explicat că a fost chemat la DNA pentru chestiuni procedurale.

"Nu am dat declaraţie. În acest moment am fost convocată cu alte persoane din dosar. Mi s-a adus la cunoştinţă posibilitatea de a recuza un expert. Această decizie o voi lua împreună cu avocata. Termenul este până mâine. Când o să am posibilitatea să studiez tot dosarul, voi da o declaraţie", a mai spus vicepremierul.

 

UPDATE 13.55: Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru pentru Dezvoltare Regională, este audiată, miercuri, la Direcția Națională Anticorupție, în dosarul ”Belina”, în care este acuzată de abuz în serviciu.  În același dosar, sunt audiați și fostul șef al Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea și Orlando Teodorovici, fost ministru al Finanțelor și Fondurilor Europene. 

În această după-amiază, premierul Mihai Tudose a declarat că Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, cercetate în dosarul ”Belina”, trebuie să fie remaniate, pentru că ”sunt pe zona de relaţie cu Bruxelles-ul, de aici problema. Percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici”. Pe de altă parte, întrebat dacă el ia în calcul demisiile celor două, a replicat: Nu eu trebuie să demisionez.”

Joi, pesediștii se reunesc în ședința Comitetului Executiv, unde vor stabili dacă le vor remania pe Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, așa cum și-a anunțat premierul intenția, încă de luni seară. 

Citește mai mult AICI:  VIDEO Tudose și Dragnea s-au întâlnit pentru a doua oară în doar 24 de ore. Șeful Executivului neagă primirea demisiilor miniştrilor Shhaideh şi Plumb

Vicepremierul Sevil Shhaideh se va prezenta, miercuri, la ora 14, la DNA, unde a fost citată de procurori pentru a da noi declarații în dosarul privind trecerea Insulei Belina de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman, anunță Digi24.

Sevil Shhaideh este cercetată pentru fapte petrecute în perioada în care era secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Astfel, ministrul Dezvoltării este acuzat de procurorii anticoruție că, în perioada în care era consilier de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, împreună cu alte patru persoane - o directoare din cadrul MDRAP și trei angajate din cadrul Biroului de Cadastru Alexandria și Teleorman, s-a ocupat de trecerea unei părți din Insula Belina și a brațului Pavel din proprietatea statului în proprietatea județelui Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca apoi să fie închiriate ilegal unei firme private.  
Direcția Națională Anticorupție apreciază că statul român a fost prejudiciat, prin lipsirea de dreptul de administrare asupra insulei Belina și brațului Pavel. 

De asemenea, procurorii anticorupție cer aviz pentru urmărirea penală a deputatei Rovanei Plumb, ministrul al Fondurilor Europene, acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb sunt alți doi demnitari din Guvernul Tudose aflați în vizorul DNA, după Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul.  
Rovana Plumb este acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Mediului, a ajutat la ”săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh,  cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”. 

Luni seară, premierul Tudose a anunțat că cel puțin trei membri ai Guvernului vor fi remaniați. Printre ei, se numără și ”protejatele” șefului PSD, Liviu Dragnea, care sunt cercetate în dosarul Belina. Este vorba chiar de Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.

"Aş minţi dacă aş spune că toate lucrurile sunt în ordine. Unele nu sunt în ordine deloc. Dar nu iese nimeni la pensie din această funcţie. Aţi pomenit de acel sondaj. Nu ai cum să cazi în într-o lună 20 de procente. (...)

Dacă românii nu mai cred în ce facem, plecăm acasă toţi. Dacă lucrurile stau aşa, analizăm. Ori sunt eu de vină, ori sunt lucrurile din Guvern. Prezenţa unor miniştri cu probleme penale, lipsa de rezultate. Săptămâna asta voi lua nişte decizii. (...)

Mai sunt cel puţin încă doi miniştri pe care o să-i rog să părăsească guvernul, pe lângă cei cu probleme penale, care creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi la nivel de Comisie Europeană", a spus Tudose, invitat la Antena 3, luni seară.

Cum a trecut insula Belina de la stat în administrarea CJ Teleorman 

Insula Belina și brațul Pavel fac parte din  domeniul public al statului și nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliul județean decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern. Prin urmare, în 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice - Administrația Națională „Apele Române”, în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, motivând demersul prin construirea unui complex turistic și de agrement  „Dunăre-Belina-Seaca".

La primul proiect de hotărâre de guvern, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea “Apelor Române” a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern. Atunci, în luna noiembrie a anului 2013, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se modificau codurile de clasificație ale insulei Belina și brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, seelimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern, mai explică procurorii. 

”Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice”, susține Direcția Națională Anticorupție (DNA).  Astfel, mai arată procurorii, Rovana Plumb, în calitate de ministru al Mediului, a inițiat și promovat hotărârea de guvern ”cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”.

În 27 noiembrie 2013, Guvernul adoptă hotărârea 943/2013, prin care insula Belina și brațul Pavel au trecut din domeniul public și din administrarea Apelor Române în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman.

Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care Sevil Shhaideh, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, a semnat nota de fundamentare și proiectul de hotărâre de guvern. În mod similar,  Ionela Vasile Stoian, șefa Direcției Juridice, din cadrul MDRAP, este acuzată că a sprijinit demersurile prin aceea că nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (Ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false MFP și MJ referitor la contactele de închiriere deja existente. Anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private, mai susține DNA. 

Mariana Sanda Gheorghiu,  Rodica Gușă și Alexandrina Anduța Diaconu, de la Biroul de Cadastru Teleorman, ar fi radiat contractele de închiriere către firme private ale unor părți din insulă și brațul Pavel, de către Apele Române, mai susțin procurorii anticorupție. 

De asemenea, DNA mai spune că, în forma finală a hotărârii de guverm adoptate, motivul trecererii celor două obiective în administrarea CJ Teleorman nu mai este realizarea unui complex turistic, ci reabilitarea și valorificarea cadrului natural al zonei Dunării – Belina -Brațul Pavel. 

În acest context, Rovana Plumb este acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Mediului, a ajutat la ”săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh,  cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ”, spun procurorii. 

Amintim că și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, senatorul ALDE Viorel Ilie, este cercetat de DNA, care așteaptă încuviințarea urmăririi penale de la aleși. Procurorii îl acuză pe Ilie că a măsluit un concurs de angajare la minister. ”Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat indicii ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant”, arăta DNA, în luna august a acestui an.  

Pe aceeași temă:

Comentarii

 • Costin Stefan

  12 octombrie 2017 15:13

  CE-TI E SI CU TUDOSE ASTA, care, cu manie, vrea s-o remanieze pe Servila Shhaideh. Pai, cine sa mai ajute pe seful haiducilor din Teleorman in probleme de spionaj si in derapajul banilor de la Ministerul Dezvoltarii catre Tel Drum ?

  raspunde comentariului
  • un prost

   13 octombrie 2017 17:08

   Cum cine ??????FIDOSIN asta de la Braila dom-le sau TUTOSE CUM IL CHEAMA

   raspunde comentariului
 • Doru constantin

  12 octombrie 2017 3:09

  Ce o spală atât. Eu sunt membru pdl asta ca să stiți

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  11 octombrie 2017 21:42

  Am putea spune că percepția uiștilor ecce pe invers precum cea a kuriștilor

  raspunde comentariului
 • viceversa

  11 octombrie 2017 21:01

  perceptia voastra e de nevinovatie iar realitatea e de vinovatie

  raspunde comentariului
 • Bircea madea

  11 octombrie 2017 19:08

  Mă nene ,ce neagră a ieșit asta de la DNA.e clar mai e puțin și se ajunge la Mafiotu suprem tartorul CIUMEI ROSII.

  raspunde comentariului
  • linaura catalina buzea zarnescu

   12 octombrie 2017 9:30

   MA NENE CIUMA ARE MAI MULTE CULORI... dinter care una este cea a MARII IMBECILITATI... CU NUANTE IRIZATE DE PORTOCALIU SI DE GINDURI LIBERALE... EGOISMUL SI SMECHERIA - CELE MAI MISTO ACTIUNI ALE UNUI CREIER DEFECTUOS - SUNT SI ELE PARTE COMPONENTA A CIUMII... IAR TU MA NENE PARI CHIAR CIUMAT RAU DE TOT... MEDIOCRITATEA SI VULGARITATEA SUNT SI ELE FELII DIN ACELASI TORT... de care se pare ca sunteti foarte atasati UNII SI ALTII ...

   raspunde comentariului
 • petrolache

  11 octombrie 2017 18:58

  Stai linistita SEVIL Aici este mana lui IOHANNIS prin cozile de topor MONY MACO si compania detasati la BRUXELLES Nu vrea guvernul acesta vrea guvernul LUI Loveste in PSD si in guvernare prin BRUXELLES Opozitia-i desfiintata PNL-al nu mai este credibil cu cine sa mai lupte si EL impotriva PSD lupta cu BRUXELLES si TARA ASTA STA PE LOC . Ingrijorare mare la BRUXELLES ce sa zic d-na MIRELA Vai ! Vai ! Cadana Sevil fura banii romanilor !!!!

  raspunde comentariului
  • Mirela Antonescu - Brasov

   12 octombrie 2017 10:07

   Daca ati fi cu adevarat obiectiv si dedicat cauzei cetatenilor, ati remarca ca FURTUL DIN BANUL PUBLIC SI AVEREA PUBLICA este real, iar acest jaf national a fost declansat inca din prima legislatura de fostul PSD numit FSN si apoi FDSN si continuat cu brio - iaca, eu care tin principial cu dreapta politica, dar cu o dreapta corecta si eficienta asa cum e in Vestul Europei unde democratia a fost cu adevarat asimilata si chiar contributiv construita de partide si institutiile statului - si de `dreapta` politica din Romania, Caci ce sunt Videanu, Relu Fenechiu, Darius Valcov, Elena Udrea s.a. decat urata imagine in oglinda a celebrilor Mischie, Vacaroiu, Hrebenciuc, Nastase, Dragnea ?! La modul otravit in care comentati - probabil sunteti dl. Mihalteanu - dvs cautati sa acreditati ideea ca PSD e uns cu mirul cinstei si fruntasii sai sunt persecutati....politic de o conspiratie mondiala unde sindicatele din Romania, societatea civila, Presedintele Tarii, SRI, Procuratura Generala, UE, SUA, ambasadele tarilro vestice la Bucuresti, dl. Soros, maghiarii, rusii - mai nou unii PSd-isti dau vina onclusiv pe rusi in privinta unui complot anti-PSD !!!! - romii, agenturilii, iudeo-masoneria, KGB-ul, Mossad-ul, totzi-totzi, dragalitza-Doamne, intr-o frenezie turbata, `destabilieaza` iliescian .....virginul si neprihanitul si cinstitul si competentul PSD ! Care....virgin PSd are, prin fruntasii sai, vile colosale cu piscine si averi de zeci de milioane de euro, de fiecare sef ....si care `competent` PSd a reusit `performanta` de a mai indatora tara pentru plata pensiilor in loc sa faca crestere economica si sa contribuie la un mediu economic corect si stabil si predictibil si favoravil. Asa ca, pe viitor, nu e rau sa criticati actuala - si impotenta - opozitie dar in ce priveste UE veniti cu argumente iar in ce priveste PSd, sa stiti ca inafara bietilor cetateni fara scoala si neinformati, nu va mai crede nimeni ca sunt cinstiti si dedicati poporului si tzarii !!

   raspunde comentariului
  • Da, petrolasule!

   12 octombrie 2017 1:25

   A furat banii romanilor, ca sa il ajute pe Belinez! Nu te mai da ironic, esti doar penibil, aparand hotia. Te pomenesti ca o si aplici!!

   raspunde comentariului
  • @ pesedache!

   11 octombrie 2017 22:31

   Nu mai este Soros de vina? Nici Basescu? Acum e vinovat Iohannis ca Servilla a incalcat legile, de dragul nasului Liviu? Daca e desteapta, spune tot la DNA. E clar ca nu mai scapa de parnaie. Macar sa ajunga si nasul acolo.

   raspunde comentariului
 • Mirela

  11 octombrie 2017 18:18

  Si cand credeam si noi ca, in ceasul in 12-lea, dl. Tudose si-a dat seama ca nu poate face treaba cu ministri corupti sau incompetenti sau si una si alta ! Iaca, vorba lui Petrica Roman, `s-a demascat` tov. Tudose. Care nu le schimba pe cele doua ministrese ce au un trecut infractional incarcat pentru ca asa se cuvine ci pentru ca....Bruxelles-ul are alta perceptie asupra faptelor si nu vad virginitatea acestor cadane neprihanite ale neamului ! Perceptie !!! Pentru ca cititorii ziarului sa isi dea seama cum sunt privite chiar si cele mai marunte hotzii la nivel inalt in lumea vestica, voi repovesti aici cum cativa parlamentari britanici foarte tineri s-au lacomit la vreo 2.000 euro fiecare deducandu-si ilegal, pe cheltuieli parlamentare, niste zugraveli facute acasa - si scriind pe acte, in fals, ca si-au zugravit sediul birourilor parlamentare. Un ziarist britanic a dat de firul povestii si a scris un articol pe tema asta. A fost un scandal monstruos, imediat partidul conservator din care faceau parte le-a cerut demisia si a luat pozitie publica pana si arhiepiscopul de Canterbury, pentru ca urmau alegeri pentru parlamentul Europei si, cum britanicii aveau o pondere importanta, deobicei, exista riscul ca alegatorii britanici sa sanctioneze la vot acest partid...urmand ca in Parlamentul European sa se piarda majoritatea popular-conservatoare in favoarea celei social-democrate !! Evident ca partidul i-a exclus rapid din randurile sale pe amatorii de ciubuc iar Parlamentul i-a exclus rapid din Parlament. Si toate astea pentru ...2.000 de euro smecheriti per persoana ! Iar la noi......dupa ce tov. Dragnea a acaparat ilegal cea mai valoroasa parte a spatiilor comerciale din Alexandria - dupa ce un interpus al sau, de el numit in fruntea unei foste intreprinderi comerciale de stat, a ruinat deliberat aceasta intreprindere, a cumparat-o cu bani de nimic si apoi a vandut-o ...lui Dragnea cand acesta n-a mai fost Presedinte de Cons Judetean !! ...dupa ce a acaparat majoritatea licitatiilor publice din judet pentru firmele interpuse sau conduse de nemauriel sale....duap ce familia sa a pus laba pe insula Belina cu ajutorul acestor doua ministrese.....iaca , de vina e doar...PERCEPTIA Bruxelles-ului, care , `nesuferitu` nu intelege sa accepte furtul din banul statului si modalitatea....teleormaneana de a acapara bunurile statului ! Aferim, social democratie originala si grija fatza de popor si bunurile sale ! Aferim prim ministru `constientizat` cum credeam noi ! DOAR FRICA DE REACTIA AUTORITATILOR EUROPENE ii mai face pe PSd-isti sa mai dea un pas inapoi ....dar nu in sensul de a inapoia statului bunurile furate sau inchitriate ..ci doar , cu greu, asa, treaca de la ei, hai, le schimba pe uneltele lor feminine din functie ! Adica, again and again, fura aia mari , da` platesc , asa, formal, catzeii cei mai mici ! ....Si , poate, le face PSd-u` ambasadoare pe cadanele ranite ale neamului , asa, ca si compensatie ...pentru trauma morala si ...suferinta ...expunerii publice in curtea DNA !

  raspunde comentariului
 • ion

  11 octombrie 2017 17:31

  Acum e cazul saspuna adevarul si cadana .

  raspunde comentariului
 • ruxandra obreja

  11 octombrie 2017 17:14

  Bai gigei, dar nu se termina concesionarea catre Teleorman acushica? Inteleg ca concesionarea a fost pe 4 ani, dupa care revine terenul la Apele Romane. Singurul avantaj pentru TelDrum a fost ca n-a mai platit la Apele Romane. De altfel toate astea s-au intamplat pe vremea albanezului Ponta. Nu inteleg de ce s-a bagat Tudose in treaba asta. Parca-l vad demis.

  raspunde comentariului
 • escu

  11 octombrie 2017 16:07

  pai d-le p.m. detaliaza, si nu ne lasa sa'' murim prosti''care este perceptia bruxelului,aia stramba, si care este ''adevarul''...adevarat si ''drept''de la bucuresti!...'rati ai ******** de hoti

  raspunde comentariului
 • Penal contra penal

  11 octombrie 2017 14:12

  Vrednicul lui Daniel si cadana lui Mohamed.

  raspunde comentariului
 • Beciul Domnesc

  11 octombrie 2017 14:07

  La multi ani cu executare la zid!

  raspunde comentariului
 • Halal democratie UE...

  11 octombrie 2017 8:50

  Dacă altădată pușcăriașii și penalii nu aveau dreptul sa lucreze nici în subteran pentru a nu pune în pericol securitatea colegilor, astăzi ajung ministrii, premieri și președinți pentru a distruge securitatea întregii natiuni..

  raspunde comentariului
  • De ce "halal UE"??

   12 octombrie 2017 1:31

   Corect era sa scrii "Halal PSD" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   raspunde comentariului
 • Hala democratie UE...

  11 octombrie 2017 8:48

  Dacă altădată pușcăriașii și penalii nu aveau dreptul sa lucreze nici în subteran pentru a nu pune în pericol securitatea colegilor, astăzi ajung ministrii, premieri și președinți pentru a distruge securitatea întregii natiuni..

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design