7.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSportVIDEO Sevil Shhaideh, ministrul pentru Dezvoltare Regională, audiată la DNA în dosarul...

VIDEO Sevil Shhaideh, ministrul pentru Dezvoltare Regională, audiată la DNA în dosarul Belina. Tudose a reluat ideea remanierii: Percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici

UPDATE 15.15: Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, miercuri, la sediul DNA, că decizia privind o eventuală demisie va fi comunicată joi, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD. Shhaideh susţine că va da o declaraţie în dosarul în care este cercetată, după ce îl va studia.

"Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întodeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de mininistru este CEx-ul şi decizia mea, care este luată, va fi comunicată mâine în CEx. Permiteţi-mi să nu fac afirmaţii despre poziţia mea pe scările DNA sau pe stradă, a declarat Sevil Shhaideh la DNA", întrebată fiind despre o eventuală demisie din Guvern.

Vicepremierul a explicat că a fost chemat la DNA pentru chestiuni procedurale.

"Nu am dat declaraţie. În acest moment am fost convocată cu alte persoane din dosar. Mi s-a adus la cunoştinţă posibilitatea de a recuza un expert. Această decizie o voi lua împreună cu avocata. Termenul este până mâine. Când o să am posibilitatea să studiez tot dosarul, voi da o declaraţie", a mai spus vicepremierul.

 

UPDATE 13.55: Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru pentru Dezvoltare Regională, este audiată, miercuri, la Direcția Națională Anticorupție, în dosarul ”Belina”, în care este acuzată de abuz în serviciu.  În același dosar, sunt audiați și fostul șef al Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea și Orlando Teodorovici, fost ministru al Finanțelor și Fondurilor Europene. 

În această după-amiază, premierul Mihai Tudose a declarat că Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, cercetate în dosarul ”Belina”, trebuie să fie remaniate, pentru că ”sunt pe zona de relaţie cu Bruxelles-ul, de aici problema. Percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici”. Pe de altă parte, întrebat dacă el ia în calcul demisiile celor două, a replicat: Nu eu trebuie să demisionez.”

Joi, pesediștii se reunesc în ședința Comitetului Executiv, unde vor stabili dacă le vor remania pe Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, așa cum și-a anunțat premierul intenția, încă de luni seară. 

Citește mai mult AICI:  VIDEO Tudose și Dragnea s-au întâlnit pentru a doua oară în doar 24 de ore. Șeful Executivului neagă primirea demisiilor miniştrilor Shhaideh şi Plumb





Vicepremierul Sevil Shhaideh se va prezenta, miercuri, la ora 14, la DNA, unde a fost citată de procurori pentru a da noi declarații în dosarul privind trecerea Insulei Belina de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman, anunță Digi24.





Sevil Shhaideh este cercetată pentru fapte petrecute în perioada în care era secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Astfel, ministrul Dezvoltării este acuzat de procurorii anticoruție că, în perioada în care era consilier de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, împreună cu alte patru persoane – o directoare din cadrul MDRAP și trei angajate din cadrul Biroului de Cadastru Alexandria și Teleorman, s-a ocupat de trecerea unei părți din Insula Belina și a brațului Pavel din proprietatea statului în proprietatea județelui Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca apoi să fie închiriate ilegal unei firme private.  




Direcția Națională Anticorupție apreciază că statul român a fost prejudiciat, prin lipsirea de dreptul de administrare asupra insulei Belina și brațului Pavel. 

De asemenea, procurorii anticorupție cer aviz pentru urmărirea penală a deputatei Rovanei Plumb, ministrul al Fondurilor Europene, acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb sunt alți doi demnitari din Guvernul Tudose aflați în vizorul DNA, după Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul.  




Rovana Plumb este acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Mediului, a ajutat la ”săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh,  cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”. 

Luni seară, premierul Tudose a anunțat că cel puțin trei membri ai Guvernului vor fi remaniați. Printre ei, se numără și ”protejatele” șefului PSD, Liviu Dragnea, care sunt cercetate în dosarul Belina. Este vorba chiar de Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.

"Aş minţi dacă aş spune că toate lucrurile sunt în ordine. Unele nu sunt în ordine deloc. Dar nu iese nimeni la pensie din această funcţie. Aţi pomenit de acel sondaj. Nu ai cum să cazi în într-o lună 20 de procente. (…)

Dacă românii nu mai cred în ce facem, plecăm acasă toţi. Dacă lucrurile stau aşa, analizăm. Ori sunt eu de vină, ori sunt lucrurile din Guvern. Prezenţa unor miniştri cu probleme penale, lipsa de rezultate. Săptămâna asta voi lua nişte decizii. (…)

Mai sunt cel puţin încă doi miniştri pe care o să-i rog să părăsească guvernul, pe lângă cei cu probleme penale, care creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi la nivel de Comisie Europeană", a spus Tudose, invitat la Antena 3, luni seară.

Cum a trecut insula Belina de la stat în administrarea CJ Teleorman 

Insula Belina și brațul Pavel fac parte din  domeniul public al statului și nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliul județean decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern. Prin urmare, în 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Administrația Națională „Apele Române”, în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, motivând demersul prin construirea unui complex turistic și de agrement  „Dunăre-Belina-Seaca".

La primul proiect de hotărâre de guvern, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea “Apelor Române” a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern. Atunci, în luna noiembrie a anului 2013, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se modificau codurile de clasificație ale insulei Belina și brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, seelimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern, mai explică procurorii. 

”Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice”, susține Direcția Națională Anticorupție (DNA).  Astfel, mai arată procurorii, Rovana Plumb, în calitate de ministru al Mediului, a inițiat și promovat hotărârea de guvern ”cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”.

În 27 noiembrie 2013, Guvernul adoptă hotărârea 943/2013, prin care insula Belina și brațul Pavel au trecut din domeniul public și din administrarea Apelor Române în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman.

Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care Sevil Shhaideh, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, a semnat nota de fundamentare și proiectul de hotărâre de guvern. În mod similar,  Ionela Vasile Stoian, șefa Direcției Juridice, din cadrul MDRAP, este acuzată că a sprijinit demersurile prin aceea că nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (Ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false MFP și MJ referitor la contactele de închiriere deja existente. Anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private, mai susține DNA. 

Mariana Sanda Gheorghiu,  Rodica Gușă și Alexandrina Anduța Diaconu, de la Biroul de Cadastru Teleorman, ar fi radiat contractele de închiriere către firme private ale unor părți din insulă și brațul Pavel, de către Apele Române, mai susțin procurorii anticorupție. 

De asemenea, DNA mai spune că, în forma finală a hotărârii de guverm adoptate, motivul trecererii celor două obiective în administrarea CJ Teleorman nu mai este realizarea unui complex turistic, ci reabilitarea și valorificarea cadrului natural al zonei Dunării – Belina -Brațul Pavel. 

În acest context, Rovana Plumb este acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Mediului, a ajutat la ”săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh,  cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ”, spun procurorii. 

Amintim că și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, senatorul ALDE Viorel Ilie, este cercetat de DNA, care așteaptă încuviințarea urmăririi penale de la aleși. Procurorii îl acuză pe Ilie că a măsluit un concurs de angajare la minister. ”Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat indicii ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant”, arăta DNA, în luna august a acestui an.  

Pe aceeași temă:

Cele mai citite

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă