2.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSportLIVE TEXT + VIDEO. Dragnea a câștigat războiul cu Grindeanu. Moțiunea de...

LIVE TEXT + VIDEO. Dragnea a câștigat războiul cu Grindeanu. Moțiunea de cenzură a trecut, cu 241 de voturi. Primele reacții. Președintele va convoca partidele luni, pentru consultări. Pe cine vrea Dragnea în funcția de premier

Moţiunea iniţiată de coaliția de guvernare PSD – ALDE împotriva guvernului Grindeanu a fost dezbătută şi supusă votului, miercuri, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului. Moţiunea iniţiată de coaliția de guvernare PSD – ALDE împotriva guvernului Grindeanu a trecut, cu 241 din 248 de voturi.

REACȚII LA CALD:
Răzvan Chiruță, redactor- șef:  Noul premier va fi mai slugă decât sluga Grindeanu | OPINIE

Liviu Dragnea nu ar trebui să jubileze prea tare pentru faptul că a reuşit să-şi înjunghie fosta marionetă pusă chiar de el în fruntea guvernului, cu lamele altor 240 de profitori speriaţi că îşi vor pierde privilegiile pe care liderul PSD le poate încă oferi.

Cătălin Prisăcariu, redactor-șef adjunct: Dragnenstein le-a dat cu tifla creatorilor | OPINIE
Gașca (din serviciile alea prea secrete ca să dea socoteală) responsabilă pentru ascensiunea lui Dragnea își poate vedea azi monstrul pe deplin funcțional.
 Mihai Duță, senior editor: Când dăunătorii termină tot, apoi se mănâncă între ei | OPINIE

Așa se întâmplă cu dăunătorii când se înmulțesc prea tare și nu le mai ajunge hrana. Se mănâncă între ei. O să avem un alt Guvern cu alte slugi. Până se vor instala și vor scoate toți oamenii celeilalte găști din joc va mai trece un an. În tot timpul ăsta singurii care pierdem suntem noi, cei ce le plătim salariile și bugetele pe care le prăduiesc fără nicio limită.


Silviu Sergiu, senior editor: Dragnea a câştigat. Ce mai poate face Klaus Iohannis | OPINIE

uLiviu Dragnea şi-a salvat cariera politică. La mustaţă. Moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu, iar acesta va dispărea din politică, cel puţin cea naţională, la fel de repede cum a apărut.


Petre Bădică, senior editor: Votul de la moțiunea de cenzură i-a oferit lui Iohannis al doilea mandat | OPINIE

Marele câștigător al votului de la moțiunea de cenzură este președintele Klaus Iohannis. Președintele este, în acest moment, în plină ascensiune (probabil și în sondaje) după vizitele reușite făcute în SUA și în Germania.


Melania Cincea, comentator:  Ce va urma după căderea Guvernului Grindeanu? | OPINIE

Alianţa PSD-ALDE a reuşit, azi, să-şi dărâme propriul Guvern. Imoral, dar democratic. Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu a trecut cu 241 de voturi "pentru", din 248 exprimate. Reconfirmând că Liviu Dragnea deţine controlul în PSD şi îl va deţine probabil, implicit, şi pe cel al puterii. Până la o eventuală sentinţă care i-ar fi nefavorabilă. Ce urmează însă?

UPDATE 20,40: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri seară, că le cere scuze românilor pentru "greșeala" pe care a făcut-o când l-a propus premier pe Sorin Grindeanu.


UPDATE 18,45: Ședința de Guvern care urma să se desfășoare joi a fost anulată, după ce Parlamentul a votat moțiunea de cenzură contra Cabinetului Grindeanu.

Nici ședința de marți a Guvernului Grindeanu nu se mai ținuse, ea fiind amânată pentru joi, 22 iunie.


UPDATE 18,05: Victor Ponta a anunțat, pe pagina lui de Facebook, care sunt planurile sale de viitor, după ce nu va mai îndeplini atribuțiile secretarului general al Guvernului Grindeanu.

Ponta a mai afirmat că "speră că această criză să nu afecteze România și cetățeanul obișnuit care nu are nicio vină".


UPDATE 18,00: Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat miercuri, după votarea moțiunii de cenzură, că va propune excluderea din ALDE a deputatului Remus Borza.

"O să propun să îl excludem", a spus Tăriceanu.


UPDATE 17.40: Moțiunea de cenzură și rezultatul votului au fost publicate, miercuri, în Monitorul Oficial. 241 de parlamentari au votat în favoarea moțiunii de cenzură care a vizat Guvernul Grindeanu, astfel încât Executivul este demis.

UPDATE 17.05 Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu si rezultatul votului au fost publicate in Monitorul Oficial.

UPDATE 16.05: Liviu Dragnea, primele explicații după ce și-a demis Guvernul: ”Am preferat să nu mințim cetățenii”.


 

17.32: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că "nu există propuneri concrete pentru funcția de premier, pentru portofoliile din noul Guvern sau pentru programul de guvernare".

"Nu s-au discutat în aceste zile despre noul ministru sau despre programul de guvernare. Nu ne-au preocupat. Nu avea sens să discutăm despre nume sau portofolii, având în vedere că nu aveam un rezultat al moțiunii", a declarat Tăriceanu. 

15.53: Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat miercuri, că va propune forului competent al partidului ca deputatul Remus Borza să fie exclus din ALDE.

„O să propun să îl excludem", a spus Tăriceanu, după ce deputatul ALDE Remus Borza a anunțat că a votat împotriva moțiunii de cenzură.

„Am votat la vedere, conform directivelor partidului. Și, evident, am votat împotriva moțiunii de cenzură. Nu am găsit niciun temei sau un argument rezonabil și rațional pentru care să demitem un guvern pe care tot noi l-am pus în urmă cu cinci luni, să trimitem acasă un guvern care și-a făcut datoria față de țară, un guvern care a performat. N-am anunțat. Nici nu văd de ce să anunț. Fiecare vot este al parlamentarului. Nu ar trebui să fie viciat, nu ar trebui să fie deturnat de către partid. Până la urmă suntem parlamentari ai României și evident că trebuie să avem propria noastră judecată și evaluare în ceea ce privește o hotărâre", a explicat Borza.


15.41:  Deputatul Daniel Constantin, președintele Partidului Pro România, susține că majoritatea parlamentară și legitimitatea viitoare a Guvernului pot fi puse sub „semnul întrebării", după votul în favoarea moțiunii de cenzură.

„Astăzi, Guvernul PSD care a fost învestit cu 295 de voturi în ianuarie a fost demis de Liviu Dragnea. De astăzi, majoritatea parlamentară poate fi pusă sub semnul întrebării, cele 241 (inclusiv minoritățile naționale) de voturi fiind obținute printr-un șantaj nemaivăzut în politică. În acest moment, PSD și ALDE nu mai au majoritate fără minoritățile naționale. Apelul meu este către toți colegii din Parlament, către toți cei care s-au săturat de politica pumnului în gură pus de liderul oricărui partid! De azi, ușile Pro România sunt deschise colegilor care vor să facă politică altfel!", a spus el, potrivit Agerpres.

„Chiar dacă am plecat din guvern, am înțeles votul oamenilor și am votat cu majoritatea în continuare. De astăzi, legitimitatea Guvernului este pusă sub semnul întrebării. Ca atare, vom vota împotriva unui guvern marionetă a lui Dragnea și Tăriceanu", a mai afirmat Constantin.

 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a declarat convinsă că președintele Klaus Iohannis va respecta Constituția și va chema la consultării liderii coaliției guvernamentale, potrivit Agerpres.

„Cred că președintele țării va respecta, așa cum a făcut și până acum, Constituția României, legile țării precum și regula și cutuma într-o democrație. Avem o majoritate parlamentară dovedită și astăzi. Sunt convinsă că președintele va invita liderii coaliției de guvernământ cu candidatul de prim ministru și în continuare vom putea să avem la Palatul Victoria o nouă formulă guvernamentală", a afirmat Firea, după adoptarea moțiunii de cenzură.

 Întrebată dacă viitorul premier trebuie să fie membru PSD, Gabriela Firea a replicat: „Nu îmi cereți să mă antepronunț, va fi o decizie în Comitetul Executiv și pe care o vom anunța cât de curând posibil".

Firea nu a exclus ca din viitorul Guvern să facă parte și membri ai actualului cabinet, urmând ca în primul Comitet Executiv Național să fie o discuție în acest sens. 

Lia Olguța Vasilescu a declarat, miercuri, după adoptarea moțiunii de cenzură, că PSD a avut un vot favorabil chiar și fără minorități.

Întrebată dacă votul minorităților a salvat moțiunea de cenzură, Olguța Vasilescu a răspuns: „Nu, pentru că am avut un vot peste chiar și fără minorități".

În legătură cu Victor Ponta, Vasilescu a spus că acesta a fost „deplasat" cu ironiile și o deranjează ce a făcut în ultima perioadă.

„Nu vreau să comentez. A fost (Victor Ponta — n.r.) destul de deplasat ieri cu ironiile. Nu că m-a deranjat. Nu mă deranjează nimic la Victor Ponta decât ce a făcut în ultima perioadă", a susținut Vasilescu.

 Fostul ministru al Justiției Raluca Prună: Demiterea Guvernului Grindeanu, printr-o moțiune de cenzură a PSD a fost una „bizară pentru democrație"

„Bon, ne-am liniștit, moțiunea a trecut. Putem acum promova noua biblie cunoscută și sub numele de program de guvernare, cu misionari mai buni și mai temători de domnul care a scris-o. Mă întreb ce simt de fapt miniștrii din Guvernul Grindeanu care se vor regăsi în noul Cabinet, după ce Parlamentul a decis că sunt neperformanți. Aștept pragul la abuz și sugerez să fie un milion de euro. Sau multiplu, să nu ne încurcăm la calcule și să încărcăm instanțele. A, și să dăm liber la mandate de premier oricărui condamnat, indiferent de infracțiune, ca să nu fie discriminare. (…) O zi bizară pentru democrație", a scris Raluca Prună, miercuri, pe Facebook.

15.29: Biroul Național al USR se va întruni, miercuri după-amiază, pentru a discuta despre votul din Parlament, prin care a picat Guvernul Grindeanu

15.00: Șeful PSD, Liviu Dragnea, și premierul demis Sorin Grindeanu susțin declarații de presă.

„PSD nu înseamnă Liviu Dragnea, nici Sorin Grindeanu. Acest partid rămâne unit. Voi rămâne în PSD. Acest partid nu trebuia să treacă prin această încercare. Sper ca peste șase luni să nu ajungem într-o situație similară. Le mulțumesc miniștrilor, le spun că trebuie să vină să își facă treaba. Îi mulțumesc lui Victor Ponta. Eu am făcut și fac ce cred că e mai bine”, a spus Grindeanu.



15.03: Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat că va continua „lupta cu Dragnea, Bădălău, Stănescu și cu tot ce reprezintă ei".

„Dezamăgit de rezultatul de astăzi, nu le găsesc o vină foarte mare senatorilor și deputaților. A fost prea puțin vorba despre Grindeanu sau despre Dragnea. A fost vorba despre ce am câștigat în urmă cu aproape 30 de ani și riscăm să pierdem. Un singur om, susținut de câțiva îmbogățiți din banii publici, certați cu legea, având averi uriașe pitite prin diferite colțuri ale lumii, a înțeles din votul românilor din decembrie anul trecut că poate avea puterea absolută în România. A confiscat cel mai mare partid din România, a pus stăpânire pe Parlament și-i mai trebuie Guvernul. L-a avut și pe acesta, dar, ca orice stăpân, a considerat că cel pe care și-l angajase pe post de premier nu mai corespunde și trebuie demis", a scris Cătălin Ivan, miercuri, pe Facebook.

15.55:   Preşedintele PMP, Traian Băsescu, susţine că alianţa PSD-ALDE a pierdut majoritatea, pentru că moţiunea de cenzură a trecut cu voturile minorităţilor, el susţinând că este normal ca PSD-ALDE să piardă şi guvernarea.

„Dragnea şi Tăriceanu, aţi pierdut! Fără voturile minorităţilor, moţiunea de cenzură nu ar fi trecut. Alianţa PSD-ALDE a pierdut majoritatea. Deci, este normal să piardă şi guvernarea”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

14.46: Senatorul ALDE, Teodor Meleșcanu, a declarat că viitorul premier trebuie să fie un om competent, care să se bucure de sprijinul coaliției majoritare din Parlament.

„Probabil că o să discute și o să vină cu o propunere (n.r. — PSD). După ce vor avea propunerile se vor face consultările în cadrul alianței. Un om competent și care să se bucure de sprijinul coaliției majoritare din Parlament", a afirmat Meleșcanu, la Parlament.

Întrebat dacă va face parte din viitorul Guvern, el a răspuns: „A fost o declarație a președintelui Călin Popescu-Tăriceanu, pentru că în urma evaluării activității miniștrilor de la ALDE nu au fost considerați ca miniștri care nu au îndeplinit exemplar activitățile. Așa că dânsul a spus că, după părerea lui, trebuie să rămână aceiași (n.r. — miniștri). (…) Este foarte greu să mă puneți pe mine să vă spun ce o să facă președintele. Probabil va numi pe cineva reprezentat de o majoritate în Parlament".

 „Evident că este o bilă neagră, în carieră nu că nu am ce să îmi reproșez, dimpotrivă, cred că lucrurile au mers foarte bine în materie de relație externă", a mai afirmat Meleșcanu.

În opinia sa, un Guvern fără sprijin politic nu are cum să își desfășoare activitatea. „În primul rând, nu putea să dureze această situație. Nu poți să fii un guvern care nu are sprijin politic", a arătat senatorul ALDE.

14.16: Dacian Cioloș: Demiterea lui Sorin Grindeanu este o premieră europeană, imposibil de explicat partenerilor străini. PSD și ALDE au recunoscut, prin vot, că nu au capacitatea să guverneze țara

14.07: Toți parlamentarii au fost convocați de Liviu Dragnea la grupul PSD din Camera Deputaților, într-o ședință de urgență.

14.06: „Victor Ponta a afirmat că „în memorie va rămâne bucuria PSD că a dat jos un guvern PSD – bucuria nebunilor. Este cea mai mare presiune pe care am văzut-o, în 14 ani. Liviu Dragnea a asigurat votul controlat și a câștigat. La un moment dat, se va întoarce împotriva sa”

13.54: Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a declarat, după ce moțiunea de cenzură a trecut, că nu regretă decizia de a sta alături de Sorin Grindeanu.

„Nu este normal ca acest Guvern să fie condus din urmă”, a spus el, opinând că și în viitor ar putea se repete situația.

13.54: Șeful Senatului a anunțat că Guvernul este demis, urmând să fie înștiințat președintele.

„Potrivit rezultatului constatat de Birourile permanente, moţiunea de cenzură a fost adoptată. Moţiunea de cenzură fiind adoptată, potrivit articolului 113 din Constituţie, Guvernul este demis şi, în conformitate cu prevederile articolului 91 din Regulamentul activităţilor comune, Parlamentul aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru", a spus Tăriceanu.

13.54: Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, la Antena 3, că „președintele României a fost informat și a luat act de rezultatul votului din Parlament. Președintele va convoca partidele parlamentare pentru ziua de luni în vederea formării unui nou guvern, conform legii.”

13.52: Fostul premier Victor Ponta a reacționat, miercuri după-amiaza, după ce moțiunea de cenzură a trecut.

„Sper să nu sărbătorească nimeni victoria PSD împotriva PSD", a declarat Ponta pentru stiripesurse.ro.

13.51: Leul continuă deprecierea, sub presiunea moțiunii de cenzură. Ce spune Isărescu despre evoluția monedei naționale

13.46: Șeful PSD, Liviu Dragnea, a avut o primă reacţie la votul pe moţiunea de cenzură, care a dus la căderea Guvernului Grindeanu.

„Mă bucur că a trecut moţiunea, dar în acelaşi timp mâhnit că s-a ajuns aici. De acum încolo trebuie să reconstruim", a declarat Dragnea pentru stiripesurse.ro.

13.44: Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că, „astăzi, opoziția a scăpat de o gașcă din PSD, gașca Ponta-Grindeanu” și că mai este nevoie să scape de una „Dragnea-Olguța-Firea”.

„Am spus un lucru simplu, toate deciziile vor fi luate cu consultarea partidului. Mâine, la 11.00, am convocat Biroul Politic, pentru a analiza situația. În weekend, vom declanșa consultări la nivelul filialelor, iar săptămâna viitoare, cu grupurile parlamentare, pentru a stabili strategia PNL”, a spus el.

13.37: Moțiunea de cenzură a trecut, cu 241 de voturi, dintr-un total de 248, informează surse RL.

Reamintim că, marți seara, președintele Iohannis a anunțat că, dacă moțiunea trece, va desemna un premier onest.

13.26: S-a încheiat votul deputaților.

13.07: Florin Român (senator PNL), Mihai Gotiu (USR), Claudiu Manda și Mihai Fifor (ambii PSD) sunt oamenii trimis de partide în față urnelor de vot pentru a supraveghea modul în care parlamentarii votează moțiunea de cenzură, scrie HotNews.ro.

 Florin Roman a început să filmeze votul, în timp ce Mihai Gotiu stă lângă el și notează. Cei doi PSD-iști, Manda și Fifor, stau de-o parte și de altă a urnelor și supraveghează votul.  

12.56: A început votul deputaților.

12.56: Votul senatorilor s-a încheiat.

12.42: A început votul senatorilor.

12.36: Sorin Grindeanu: „Oricine ar deveni viitorul prim-ministru, nu are nicio șansă să guverneze. Domnul Gheorghe Șimon are o gură foarte mare, pentru că i s-a propus un post de ministru. A mângâiat cineva ghipsul sistemului ca să scape de dosare? A intrat în negocieri care erau împotriva interesului național al României și asta nu are nicio legătură cu PSD și ALDE. Dacă există încredere, de ce nu aveți încredere de vot secret? Ia să faceți vot secret, dacă aveți atâta încredere. Sper să se încheie cu bine această aventură și PSD să rămână la guvernare”.

12.35: Eugen Tomac, PMP: „Nu votăm astăzi, nu participăm la această mascaradă!”

12.33: Varujan Pambuccian, grupul minorităților naționale: „Singura soluție la care am ajuns este următoarea: vom vota, fiecare cum crede de cuviință, fără ca niciunul dintre noi să știe cum a votat celălalt coleg. Este singura soluție prin care poate trece un grup, prin baricadele unui partid. Noi nu am negociat nimic, nu vrem să negociem nimic, nu ne interesează acest război. Nu vom intra în jocuri de genul acesta”.

12.29: Daniel Fenechiu (PNL): „Nu credeți că era mai onest și mai moral ca dl. Grindeanu să accepte propunerea lui Dragnea și să ne scutească de circul de astăzi? Suntem în situația inedită în care, președintele de partid, a scăpat de sub control un membru și vrea să îi tragă scaunul de sub el, ca să pună un alt interpus la Guvern. România a ajuns un teatru de război. Liviu și Sorin nu s-au certat pentru OUG 13, ci pentru sendvișul guvernării. Nu pot veni cu o soluție solidă și de încredere pentru români”.

12.29: Președintele PMP, Traian Băsescu: „PSD și ALDE se dovedesc inapți pentru guvernare. Indiferent de rezultatul votului de astăzi, drumul pe care trebuie să îl luați, stimați majoritari, este în opoziție”, a spus el.

12.22: Varujan Vosganian (ALDE): „S-a spus că e bizar ca o coaliție majoritară să depună o moțiune împotriva propriului guvern. Interesant e că opoziția nu votează o moțiune împotriva Guvernului”.

„Partidele de opoziție ar trebui să aibă aceeași atitudine principială. În timp ce președinții Senatului și Camerei Deputaților sunt egali, la Guvern este diferit. Primul ministru dă ritmul guvernării și care decide. Observăm, cu regret, că primul ministru a fost absent la Legea salarizării, la tematica reformelor în Justiție. Avem nevoie, în Guvern, de un interlocutor. Când noi, Parlamentul, trebuie să suplinim activitatea Guvernului, este o maladie. Există o vorbă românească: boală lungă, moarte sigură”, a spus el.

12.17: Dan Barna (USR): „PSD și-a câștigat alegerile cu un plan de guvernare mincinos”.

„Domnilor Dragnea și Grindeanu, ați început să îi căutați pe români de bani”, a spus el.

Șeful Senatului a cerut să i de taie microfonul deputatului USR, Dan Barna.

 

12.09: Vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, susține că Dragnea și Tăriceanu vor să își pună „o altă garnitură” de miniștri.

„Au făcut trei greșeli majore: propunerea unui ministru interpus, adoptarea OUG 13, subminarea propriului Guvern. Spuneți că Grindeanu este premierul nimănui. Nu este, însă, premierul PSD și ALDE, condus la prima ședință de Guvern? Orice implicare a lui Liviu Dragnea în procesul de guvernare este toxică. Dvs., domnule Grindeanu, ați sugerat că Dragnea v-a cerut lucruri incorecte. Faceți un bine și clarificați. Arătați țării că nu ați fost complice la OUG 13, la atacurile sau șantajele la adresa companiilor. Mi-e greu să cred că veți avea curajul să spuneți lucrurile asumat și deschis. Domnilor Ponta, Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu, distrugeți dvs. „piromanii de la PSD”, ce a realizat președintele Iohannis pe plan extern. PSD-ALDE nu au autoritatea de a guverna”, a spus Raluca Turcan.

După ce i-a atras atenția de trei ori, șeful Senatului a cerut să i se taie microfonul.

Văzut de Iulia Sfârşitul conversaţiei Introdu un mesaj, @nume…

 

11.53: Liviu Dragnea a luat cuvântul, precizând că „nu este o zi fericită pentru el, după ce l-a ascultat pe Sorin Grindeanu”.

„Lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moțiunii înseamnă continuarea guvernării PSD-ALDE, așa cum am votat-o în decembrie”, a spus Dragnea, iar declarațiile au fost aplaudate.

„Am ales să fim sinceri și cu partidul, dar mai ales cu românii, cu cei cărora le-am făcut promisiuni. Nu a fost totul în regulă. Premierul și Guvernul nu au performat așa cum au promis. Nu a mers rău, a mers binișor. Dar pentru noi, binișorul nu a fost de ajuns. Pentru noi, energia premierului nu a fost așa cum ne așteptam cu toții. Oamenii au votat cu încredere pentru că vor să ardă mai multe etape. Dacă lăsam lucrurile așa, ne-am fi păcălit și pe noi, și pe români, și pe Sorin Grindeanu. Nu se aștepta nimeni ca Grindeanu să acționeze cu rea-credință. Nu cred că există vreun membru cinstit și onest care să oscileze între interesul unui grup privat și cel al țării și partidului. Am devenit președinte al PSD într-un moment dificil, după eșecul USL, după eșecul la alegeril din 2014, după demisia Guvernului, iar partidul nostru era demoralizat. Eșecurile repetate au avut niște cauze, dar cele mai importante au fost trădarea și intervenția continuă a unui sistem care nu se obișnuiște cu ideea că România este un sistem democrat. Noi toți am hotărât că nu vom repeta eșecurile trecutului. Am decis împreună că nu vom mai intra în jocuri complicate și obscure. De aceea, am renunțat la alianța toxică cu UNPR și că vom câștiga alegerile pe propriile noastre puteri”, a spus șeful PSD.

„Puteam să stăm liniștiți și să ne facem că supraveghem premierul și Guvernul și ei pretindă că guvernează. Azi, cei care s-au încuiat pe dinăuntru în Guvern spun că Liviu Dragnea e autoritar. Ieri, colegi de-ai noștri au fost chemați la DNA așa, de imagine. Altul a fost luat cu mascații de acasă. Am crezut că Sorin Grindeanu e cea mai bună soluție pentru noi, la acel moment. Din păcate, se agață de scaun în cel mai ilegitim mod. A ajuns acolo pentru că cele două partide i-au acordat un vot de încredere. Aceleași partide care i-au retras sprijinul. La toate întâlnirile nocturne la care ați fost, cei câțiva colegi, despre ce ați discutat? Despre funcții, despre dregătorii și despre câteva afaceri. La toate întâlnirile nocturne s-au promis lucruri irealizabile. Cu toții am dorit programul care aduce prosperitate românilor. Vă cer să votați moțiunea aceasta care ne doare pe toți”.

11.35: Premierul Sorin Grindeanu a preluat cuvântul.

„În ianuarie 2017, dl. Dragnea m-a rugat să accept funcția de premier. Și știți câțiva colegi care a fost răspunsul meu: NU. Câștigasem, pentru prima dată, CJ Timiș, iar familia mea stă în Timișoara. Ați insistat că ar fi bine să accept pentru stabilitatea României, pentru PSD, că sunt bănățean, muncitor. Și am spus: DA. Am mai spus „da”, pentru că Dragnea a spus că este prietenul meu, că mă va susține, că vom avea un Guvern competent. Și am acceptat miniștrii pe care mi i-a propus Liviu Dragnea. Apoi, la șase luni, aflu că Guvernul nu-și prea face treaba, că miniștrii au performanțe și nu prea. Totul se baza pe o analiză pe care n-a văzut-o nimeni la partid și despre care colegii spun că n-a trecut prin nicio structură PSD. La finalul lunii mai, Liviu Dragnea mulțumea guvernului. Apoi a susținut că trebuie să facem analiză și apoi remaniere. O parte dintre miniștri au spus că simt o presiune și că nu mai știu ce să facă. INS ne spunea că economia merge foarte bine, că avem cea mai bună creștere economică din UE, că avem peste 100.000 de noi locuri de muncă. În acest timp, auzeam că Guvernul trebuie remaniat. Vă spun că nu înțeleg de ce sunt astăzi aici. Nu înteleg de ce atâtat scandal în interiorul PSD, când lucrurile mergeau atât de bine. Îmi dau seama că o parte mare dintre dvs. nu prea înțelege. După șase luni, facem moțiune, fără să o ceară opoziția, ca apoi să ajungem iarăși la mâna președintelui Iohannis. Liviu Dragnea depune o moțiune împotriva propriului Guvern și nu înțeleg de ce”.

„Liviu Dragnea s-a dus la Iohannis, în 2015, cu un premier PSD și ați văzut ce s-a întâmplat, am avut o guvernare tehnocrată. În decembrie 2016, voia să fie el premier. Așa că a propus-o pe Sevil Shhaideh, fără să consulte partidul. Și președintele a spus iarăși nu. Cine garantază că dacă moțiunea trece, Klaus Iohannis va numi premier PSD? Atrag atenția asupra unui risc major: ne putem întoarce în trecut.”

„Doamnelor și domnilor parlamentari, mi-aș fi dorit ca astăzi să vorbim de cu totul și cu totul alte lucruri – politici publice, proiecte, nu să ne certăm în interiorul partidului. Nu mi-am dorit sub nicio formă acest lucru. Ca premier al acestei țări, îmi cer scuze pentru asta. Avem nevoie de stabilitate și de predictibilitate. Nu există formulă magică pentru a genera încredere mediului de afaceri decât stabilitatea politică”, a mai spus Sorin Grindeanu.

„Furtunile vin și trec, la fel ca oamenii care le provoacă. Vreau să îi felicit pe colegii mei din PSD, mai ales pe cei din Ardeal, care au avut curajul să spună clar ce s-a întâmplat în ultimele zile și că nu trebuiau să procedeze așa.Vreau să știți că pe mine, ca român, ca pesedist de 21 de ani, acest lucru mă deranează foarte tare. În loc să îmi fac treaba cu miniștrii, trebuie să dau explicații aici. Vă spun că PSD nu se va rupe, iar Sorin Grindeanu va rămâne în partid. Fiecare bilă pe care o introduceți în urnă îl va face pe Klaus Iohannis să preia puterea. Ce credeți că se va întâmpla dacă nu votați? Credeți că va da 50 afară din partid? Nu cred că ajută România în niciun fel să facem 233 de concesii, pe care este posibil să le plătim noi, ca români”.

11.26: Mihai Fifor citește textul moțiunii de cenzură. 

Consultați documentul atașat, pentru a citi textul integral.

11.26: „Stimați colegi, un anunț. UDMR nu va participa la dezbateri și la vot. Parlamentarii UDMR au ieșit din sală”, Cseke Attila.

11.21: A început ședința plenului reunit al Parlamentului. Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu prezintă ordinea de zi.

Un ales a venit în Parlament îmbrăcat în port național, ținând în mână un instrument muzical. El a fost aplaudat de o parte dintre aleși, iar Călin Popescu Tăriceanu a făcut apel la chestori, pentru a restabili ordinea.

11.21: PSD și ALDE vor vota cu bilele la vedere, potrivit HotNews.ro. Decizia a fost luată în această dimineață.

11.07: Rovana Plumb: „Voi vota cu toată conștiința mea, exact cum s-a solicitat și cum s-a votat acum la discuția din grup. Ceea ce am discutat cu dl. Ponta rămâne confidențial. Avem obligația să ne concentrăm pe guvernare”, a spus ea.

11.03: „Voturile nu le are nimeni, le are fiecare parlamentar în parte. Eu voi vota la vedere, împotriva moțiunii, cu speranța că Guvernul Grindeanu 2 va fi susținut de PSD-ALDE”, a spus secretarul general al Guvernului, Victor Ponta.

„Este cea mai ciudată situație. Niciodată, în 14 ani, nu mi s-a cerut să votez împotriva partidului meu. Am vorbit și cu dl. Dragnea și cu dl. Tăriceanu, dar nu am ajuns la nicio soluție. Guvernul Grindeanu 2, susținut de PSD-ALDE e soluția”, a mai spus el.

11.00: „Am încercat să găsim o soluție. Dânsul continuă să riște și să insiste să demisionez. Lucrul ăsta nu ese posibil, așa că mergem la vot”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

La rândul său, șeful PSD a spus că a discutat 15-20 de minute cu Sorin Grindeanu.

„Face deservicii grave României, afectând imaginea României. Pune în umbră toate eforturile președintelui Iohannis. PNL transmite un mesaj celor care și-au bătut joc: să plece acasă. Stăm în sală și nu votăm. Este răfuiala PSD-ului. Îmi doresc ca PSD-ul lui Dragnea să îl trimită acasă pe cel al lui Ponta și Grindeanu și apoi noi să trimitem acasă PSD-ul lui Dragnea. Am încredere în toți colegii mei (n.r – că nu vor vota)”, a spus președintele PNL, Ludovic Orban, la Parlament.

Senatorul Teodor Meleșcanu, ministru demisionar al Afacerilor Externe, a declarat, înaintea ședinței grupurilor reunite ale PSD și ALDE, că votul său la moțiunea de cenzură va fi împotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu și nu împotriva activității sale ca ministru. Întrebat dacă va vota împotriva activității sale ca ministru de Externe, Meleșcanu a spus : „Nu e împotriva activității mele, în niciun caz. E împotriva primului-ministru".

 

 

10.37: Parlamentarii PSD și ALDE s-au reunit, miercuri, într-o ședință comună la Palatul Parlamentului, înainte ca moțiunea de cenzură să fie dezbătută și votată de plenul reunit al celor două Camere, potrivit Agerpres.

La reuniune participă și miniștri demisionari ai cabinetului Grindeanu, dar și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

10.26: Premierul Sorin Grindeanu a ajuns miercuri, la Parlament. Sorin Grindeanu se află în biroul deputatului Victor Ponta, care este şi preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, potrivit News.ro.

 

UPDATE 10.16: Guvernul Grindeanu, vizat de o moțiune de cenzură inițiată de propriul partid. Câte inițiative au fost depuse din 1990

Miercuri sunt programate dezbaterile și votul asupra moțiunii de cenzură „România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor!''. Textul moțiunii a fost prezentat în fața Camerelor reunite ale Parlamentului la 18 iunie. Documentul a fost inițiat și semnat de 223 deputați și senatori ai PSD și ALDE.


 

Conflictul politic a izbucnit miercurea trecută, după ce PSD i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. Joi, CEx a decis și excluderea lui Grindeanu din PSD, însă premierul a anunțat că va demisiona doar dacă o face și șeful PSD. Vineri, Sorin Grindeanu l-a desemnat pe Victor Ponta ca secretar general al Guvernului. Majoritatea miniștrilor PSD și-au anunțat demisia. În weekend, coaliția de Guvernare a depus o moțiune de cenzură împotriva Executivului Grindeanu, urmând ca miercuri să fie votată.


Citește și: România, între doi „ticăloși” *) | OPINIE

Nu știu, la ora la care scriu, dacă va trece mâine moțiunea de cenzură a PSD contra guvernului PSD. Și mă feresc să fac orice pronostic. Am însă câteva observații despre acest război pesedisto-pesedist în care n-ai cu cine să ții.


Astfel, ședința de miercuri a Parlamentului va debuta cu o nouă lectură a textului moţiunii de cenzură, numită „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles „corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”. Documentul vorbeşte în continuare de „Guvernul Ponta-Jianu-Grindeanu”, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.



 

Totodată, în cele patru pagini ale moțiunii, premierul Grindeanu este acuzat că și-a pierdut „busola bunului-simț” și că „este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României”.

 Descărcați textul moțiunii de cenzură.

„La cinci luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliției majoritare au analizat, au dezbătut și au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referință scursă de la învestirea Guvernului  și au decis retragerea spijinului politic acordat prim-ministrului Sorin Grindeanu și echipei guvernamentale. În urma deciziei,  25 din cei 27 de membri ai Guvernului și-au prezentat demisiile din funcții, înțelegând corect responsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democrații constituționale.  (…) Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, primul-ministru și unul din miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile legale și constituționale sunt facultative și pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația. ”Guvernul” Ponta-Grindeanu-Jianu  nu reușește să demonstreze altceva decât că există politicieni care și-au pierdut iremediabil busola bunului-simț, onoarea și demnitatea (…) Aceasta nu este o moțiune de cenzură împotriva unui guvern PSD+ALDE. Este un act de responsabilitate politică  pe care trebuie să-l facă Parlamentul României”, se arată în textul moțiunii. 


Citește și: Dragnea, un cancer tolerat de medici nebuni | OPINIE

Nu disputa politică fratricidă din PSD mă interesează, ci motivele care au generat-o. Și care arată că, în continuare, România este doar o piață de trocuri politico-penale-securiste.


După citirea din nou în plen a textului, Sorin Grindeanu va prezenta poziţia Guvernului său, după care va urma dezbaterea în plen, fiecărui grup parlamentar fiindu-i atribuit un număr de minute stabilite, în funcţie de ponderea sa, iar la final premierul va avea din nou cuvântul, înainte de a se trece la vot.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este semnată de 222 parlamentari de la PSD şi ALDE. De la PSD, deputaţii Victor Ponta şi Alin Văcaru au refuzat să semneze. De asemenea, 11 deputaţi PSD nu au fost prezenţi duminică. De la ALDE, lipsesc trei semnături. Pentru ca moţiunea să treacă, este nevoie ca miercuri 233 de parlamentari să voteze în favoarea acesteia.

Taberele din PSD și-au petrecut ziua de marți alergând după parlamentari care să încline balanța războiului intern. După ce negocierile PSD-UDMR s-au blocat, din cauza pragului pentru minorități, tabăra Dragnea și-a propus să racoleze parlamentari din alte partide. Trei parlamentari PNL sunt suspectați că vor vota moțiunea de cenzură. 


Citește și: Nu sperați degeaba. PSD nu moare și nu se transformă | OPINIE

Politica românească se desfășoară de ani buni sub o singură perspectivă: pe oricine ai alege, pe oricine susții, totul se încheie cu o mare, uriașă dezamăgire. Din când în când, apare un personaj sau chiar un partid care dă speranță.


Într-o reuniune de urgență a PSD, marți seara, Marcel Ciolacu, șeful deputaților PSD,  a prezentat bilanțul negocierilor purtate de social-democrați, au afirmat surse din partid. El a susținut că PSD și ALDE ar avea 245 de voturi pentru moțiunea de cenzură, pentru a cărei adoptare sunt necesare 233 de voturi. Ar fi vorba de 234 de voturi din PSD și ALDE, plus 11 voturi din alte formațiuni.

Pe hârtie, PSD și ALDE mai au 246 de membri și statistica lui Ciolacu pornește de la premisa că 12 dintre ei vor merge cu tabăra Ponta- Grindeanu (în special din Timiș, Caraș-Severin și Iași). Și șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a recunoscut că vor fi 16-17 parlamentari, care nu vor vota moțiunea, dar cinci dintre aceștia nu mai sunt în coaliție.  Chiar dacă parlamentarii PSD și ALDE au fost informați că situația este sub control, Dragnea nu este convins de acuratețea acestei statistici. El nu știe sigur câți parlamentari PSD vor merge, de fapt, cu Ponta și Grindeanu. La rândul său, Victor Ponta a susținut că a vorbit cu mai mulți parlamentari din PSD și ALDE , iar numărul parlamentarilor care nu vor vota moțiunea va fi mai mare, față de cel estimat de conducerea PSD.  



 

Unde se joacă moțiunea de cenzură: 

*Timiș – PSD are șapte parlamentari, majoritatea loiali lui Grindeanu
*Caraș-Severin – PSD are patru parlamentari, apropiați de Grindeanu
*Iași- PSD are nouă parlamentari, primarul Chirica este anti-Dragnea, dar nu controlează toți parlamentarii
*Minorități – 17 deputați, votează potrivit conștiiinței
*PNL – 3 parlamentari PNL sunt suspectați de trădare – Eusebiu Pistru, Daniel Zamfir, Vergil Chițac

 

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a anunţat marţi că senatorii şi deputaţii partidului pe care îl conduce nu vor participa la şedinţa de plen reunit de  miercuri în care va fi dezbătută şi votată moţiunea de cenzură depusă de PSD şi ALDE împotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu. Și celelalte două partide de opoziţie, PNL şi USR, au anunţat că vor fi prezente în sala de plen, dar nu vor participa la vot. În ceea ce-i priveşte pe cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, înclinaţi în mod tradiţional să sprijine majoritatea parlamentară, acum au decis să voteze fiecare după cum îi dictează conştiinţa.


Citește și:  Chiar dacă moţiunea trece, Dragnea nu poate câştiga războiul cu Grindeanu | OPINIE

Indiferent cum se va termina criza din PSD, Liviu Dragnea va pierde. Total sau parţial. Dacă moțiunea de cenzură va pica, iar Guvernul Sorin Grindeanu va rămâne în funcție, preşedintele PSD își poate lua adio de la cariera politică. Aura sa de lider cu mână forte al partidului va fi făcută praf.


Dacă moțiunea de cenzură a PSD-ALDE va fi miercuri votată de Parlament, există un draft de agendă a șefului statului. În ce privește demisiile unor miniștri, aflate pe masa sa, președintele spune că se va apleca „asupra acestei chestiuni imediat ce va reveni în țară". 

„Imediat după ce voi reveni în țară o să mă aplec și asupra acestei chestiuni", a spus șeful statului, citat de Agerpres. 



Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, în 2016, că nu va desemna niciodată un premier cu probleme penale sau un urmărit penal.

„Cu siguranță voi desemna o persoană ținând cont de prerogativele constituționale ale președintelui. Asta înseamnă că nominalizez o persoană care, după părerea mea întrunește o majoritate în Parlament și e competentă să conducă Guvernul, ar fi absurd să desemnez pe cineva care nu întrunește o majoritate, nu sunt adeptul acestor jocuri politice, nu am de gând să desemnez pe cineva care pe urmă pică în Parlament. Criteriile de integritate sunt evidente, nu voi desemna o persoană care e urmarită penal sau condamnată penal, sau are probleme de integritate, eu am spus de mult că clasa politică trebuie să se resemneze, trebuie să avem politicieni curați și acesta va fi criteriu eliminant, indiferent de la cine vine propunerea, eu nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată”, a spus Klaus Iohannis. 

Precizările președintelui au fost făcute în contextul în care, anterior, au existat declarații ALDE și PSD care solicitau președintelui să nominalizeze premierul propus de PSD și ALDE, fără să se refere la articolul Constituției care spune că șeful statului este obligat să desemneze un prim-ministru propus doar de partidul care câștigă 50% plus unu din voturi. În celelalte cazuri, președintele poate desemna un premier care poate forma un guvern sprijinit de o majoritate în Parlament. 



Gabriela Firea, primarul Capitalei, a declarat, în acea perioadă, că Liviu Dragnea, președintele PSD, ar fi cel mai în măsură să preia funcția de prim-ministru după alegeri. De asemenea, și Ion Iliescu a declarat că Liviu Dragnea ar putea fi premier din iarnă.

Cele mai citite

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Supercupa Italiei: AC Milan- Inter Milano 3-2

AC Milan a câştigat Supercupa Italiei la fotbal, după ce a învins-o pe Inter Milano cu scorul de 3-2 (0-1), în finala desfăşurată, luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă