20.4 C
București
sâmbătă, 15 martie 2025
AcasăȘtirile zileiYoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul de arestare în legătură cu decretul său de scurtă durată privind legea marțială, potrivit Washington Post.

Mandatul actual – care urma să expire la miezul nopții, ora locală (15:00 GMT) – a fost emis după ce Yoon a ignorat mai multe somații de a se prezenta pentru a fi interogat în legătură cu acuzațiile de insurecție și abuz de putere.

Anchetatorii anticorupție au încercat să efectueze arestarea vineri, dar au anulat-o după o confruntare de șase ore cu serviciul de securitate prezidențială la reședința lui Yoon. Echipa de securitate a lui Yoon a instalat de atunci sârmă ghimpată și a baricadat incinta cu autobuze.

Anchetatorii au declarat pentru BBC că au cerut poliției să execute mandatul, în speranța că eforturile lor au mai multă greutate. Dar poliția a refuzat, spunând că este controversat din punct de vedere juridic și că executarea sa ar trebui lăsată în seama anchetatorilor anticorupție.

Furia publică a crescut vertiginos în ultimele săptămâni, când mii de protestatari au înfruntat zăpada abundentă din weekend, atât în sprijinul lui Yoon, cât și împotriva sa.

Coreea de Sud se află în criză de o lună, de când Yoon a încercat să impună legea marțială, invocând o amenințare din partea Nordului și a „forțelor antistatale”. Repercusiunile continuă în timp ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vizitează Seulul, încercând să stabilizeze relațiile înaintea unei președinții Donald Trump.

Un „Zid uman” împiedică arestarea președintelui sud-coreean


Avocații lui Yoon au susținut că mandatul de arestare al acestuia a fost „ilegal”, deoarece anchetatorii anticorupție care conduc dosarul penal împotriva clientului lor nu aveau autoritatea de a supraveghea un caz atât de grav precum insurecția.

Serviciul de securitate prezidențială (PSS) a invocat acest lucru ca motiv pentru blocarea arestării lui Yoon – împreună cu faptul că Yoon rămâne președinte în exercițiu până când Curtea Constituțională se pronunță asupra punerii sale sub acuzare.

„Pentru PSS, a cărui misiune principală este siguranța absolută a președintelui, a se conforma executării unui mandat de arestare pe fondul unor dispute juridice în curs ar echivala cu abandonarea datoriei sale”, a declarat duminică șeful serviciului de securitate Park Jong-joon.

El a negat acuzațiile conform cărora echipa sa ar fi servit drept „miliție privată” pentru Yoon.

Avocații lui Yoon, care au depus luni plângeri împotriva anchetatorilor cu privire la tentativa de arestare, au declarat că Yoon a fost „practic reținut în reședința sa”.

Aceștia au depus, de asemenea, o ordonanță împotriva mandatului, care a fost respinsă de instanță, și au declarat apoi că iau în considerare posibilitatea de a face apel împotriva deciziei.

Un nou mandat de arestare ar putea duce la arestarea lui Yoon pentru 20 de zile

Între timp, președintele interimar Choi Sang-mok a rezistat apelurilor opoziției de a demite principalii oficiali de securitate care obstrucționează arestarea.

Anchetatorii ar putea solicita, de asemenea, un nou mandat de arestare, care trebuie aprobat de un judecător. Acesta i-ar permite lui Yoon să fie reținut pentru o perioadă de până la 20 de zile, în timp ce un mandat de arestare îi permite să fie reținut doar pentru 48 de ore.

Dar, fără o schimbare a situației sau a abordării lor, pare puțin probabil ca anchetatorii sau poliția să poată efectua arestarea.

Confruntarea tensionată a ridicat, de asemenea, întrebări urgente cu privire la soliditatea și eficiența instituțiilor politice și juridice din Coreea de Sud.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Agenția Moody’s menține ratingul României, dar schimbă perspectiva la „negativă”

Agenția de evaluare financiară Moody’s a decis vineri să păstreze ratingul României la nivelul „Baa3”, însă a revizuit perspectiva de la „stabilă” la „negativă”. Schimbarea...

Vremea se înrăutățește: ploi, vânt puternic și ninsori în mai multe regiuni

Meteorologii avertizează că vremea va deveni instabilă în întreaga țară, cu ploi și rafale puternice de vânt, urmate de o răcire accentuată care va...

Se poate repeta criza imobiliară din 2008? Ce spun specialiștii

Piața imobiliară din România se află într-o perioadă de creștere continuă a prețurilor, susținută de puterea de cumpărare în creștere și de oferta limitată...
Ultima oră
Pe aceeași temă