21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialVotul de la moțiunea de cenzură i-a oferit lui Iohannis al doilea...

Votul de la moțiunea de cenzură i-a oferit lui Iohannis al doilea mandat | OPINIE

Marele câștigător al votului de la moțiunea de cenzură este președintele Klaus Iohannis. Președintele este, în acest moment, în plină ascensiune (probabil și în sondaje) după vizitele reușite făcute în SUA și în Germania.

Imaginea bună pe care Klaus Iohannis și-o construiește cu  migală de la începutul anului contrastează cu degringolada și pierderea de viteză în care se află potențialii săi contracandidați la alegerile pentru funcția de președinte.

Liviu Dragnea, biruitor dar cu pierderi extrem de mari, și-a atras antipatia unei părți importante din electoratul PSD după lovitura de forță împotriva propriului guvern și după negocierile rușinoase cu UDMR. Un alt posibil contracandidat al lui Iohannis, primarul general, Gabriela Firea, a fost a doua gură de tun împotriva guvernului Grindeanu. Cu acest prilej, Firea a intrat în atenția media care a prezentat, pe larg, filmul eșecului primului său an de mandat în fruntea Capitalei.

Președintele Iohannis are în față un PSD slăbit, cu o imagine foarte proastă din rândul căruia va fi greu să se ridice un contracandidat puternic care să îi pună probleme la alegerile de peste doi ani.

Dacă Grindeanu ar fi rămas premier, Iohannis ar fi avut de înfruntat adversar în ascensiune. Foarte probabil, în lunii următoare, disciplinatul PSD s-ar fi încolonat în spatele lui Grindeanu, iar bătălia dintre partidul social-democrat și Iohannis s-ar fi resetat.

O victorie asupra lui Dragnea, l-ar fi urcat pe Grindeanu pe un val de simpatie venită din toate părțile care ar fi putut să îl împingă spre Cotroceni.

Prin votul de ieri, Iohannis și-a deschis calea spre un nou mandat. Președintele și-a arătat (din nou) doza de cinism atunci când – cu 24 de ore înainte de vot -, într-o declarație rezervată a dat sentimentul că îl așteaptă pe Dragnea la negocieri. La negocieri derulate, de data asta, în condițiile pe care le va impune el. Așa trebuie interpretată atenționarea că așteaptă un premier integru.

În această vară, vom vedea un Liviu Dragnea dezlănțuit, decis să își rezolve probleme din justiție.   

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă