12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportBătălia pentru moțiunea de cenzură: negocieri, trădări, racolări. Taberele din PSD se...

Bătălia pentru moțiunea de cenzură: negocieri, trădări, racolări. Taberele din PSD se luptă pentru fiecare vot | INFOGRAFIC

Decizia UDMR de a nu vota moțiunea de cenzură a relansat neogocierile pentru voturi. PSD a revenit la tactica racolărilor individuale, fiind vizați în principal parlamentari din Opoziție.

Taberele din PSD și-au petrecut ziua de marți alergând după parlamentari care să încline balanța războiului intern. După ce negocierile PSD-UDMR s-au blocat, din cauza pragului pentru minorități, tabăra Dragnea și-a propus să racoleze parlamentari din alte partide. Trei parlamentari PNL sunt suspectați că vor vota moțiunea de cenzură.



Într-o reuniune de urgență a PSD, Marcel Ciolacu, șeful deputaților PSD,  a prezentat bilanțul negocierilor purtate de social-democrați, au afirmat surse din partid. El a susținut că PSD și ALDE ar avea 245 de voturi pentru moțiunea de cenzură, pentru a cărei adoptare sunt necesare 233 de voturi. Ar fi vorba de 234 de voturi din PSD și ALDE, plus 11 voturi din alte formațiuni.

Pe hârtie, PSD și ALDE mai au 246 de membri și statistica lui Ciolacu pornește de la premisa că 12 dintre ei vor merge cu tabăra Ponta- Grindeanu (în special din Timiș, Caraș-Severin și Iași). Și șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a recunoscut că vor fi 16-17 parlamentari, care nu vor vota moțiunea, dar cinci dintre aceștia nu mai sunt în coaliție.  Chiar dacă parlamentarii PSD și ALDE au fost informați că situația este sub control, Dragnea nu este convins de acuratețea acestei statistici. El nu știe sigur câți parlamentari PSD vor merge, de fapt, cu Ponta și Grindeanu. La rândul său, Victor Ponta a susținut că a vorbit cu mai mulți parlamentari din PSD și ALDE , iar numărul parlamentarilor care nu vor vota moțiunea va fi mai mare, față de cel estimat de conducerea PSD.  



Dragnea și Tăriceanu, la vânătoare de liberali

Trădările din PSD ar urma să fie contrabalansate cu racolări din alte partide. Numele celor 11 din alte partide care ar fi bătut palma cu PSD nu a fost dezvăluit în ședința PSD, de teamă să nu fie aflate de tabăra Grindeanu-Ponta. Cel mai probabil, mulți dintre ei vor proveni din Grupul Minorităților. Deputații aceștei formațiuni au anunțat că vor vota potrivit propriei conștiințe. Un parlamentar PMP, Octavian Goga, a anunțat, deja, că va trece la PSD.

În paralel, PSD negociază și cu parlamentari liberali iar deputatul PNL Eusebiu Pistru ar putea trece la PSD. Acesta a recunoscut că a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea pretinzând că ar fi discutat ”lucruri politice private”. Pistru a spus că va lua o decizie până astăzi, dar s-a arătat convins că moțiunea de cenzură „oricum va trece”. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a primit misiune să discute cu foștii săi colegi din PNL. Acesta ar fi primit, deja, răspunsuri favorabile din partea senatorilor PNL Daniel Zamfir și Vergil Chițac. Raluca Turcan, prim-vicepreședinte PNL, a afirmat că are încredere în colegii săi, chiar dacă este convinsă că PSD a recurs la „toate mijloacele” pentru a-și atrage voturi. Însă, deputatul PNL Cătălin Predoiu a vorbit de excluderi în cazul celor care vor vota moțiunea de cenzură. Decizia PNL a este de a intra în sală, dar de a nu vota la moțiunea de cenzură. Strategia a fost gândită din motive de imagine, pentru ca liberalii să atace PSD din sală, iar discursurile să fie preluate de televizuni.
USR, PMP și UDMR au decis să nu intre în sala de plen. Evident, că nici această strategie nu poate asigura protecție 100% față de racolări, pentru că parlamentarii care ar fi cumpărați de PSD nu pot fi împiedicați să intre în plen. ” Noi am cerut și PNL să nu se prezinte la ședința de plen”, a explicat Petru Movilă, viceliderul grupului PMP din Camera Deputaților.

Unde se joacă moțiunea de cenzură

  • *Timiș – PSD are șapte parlamentari, majoritatea loiali lui Grindeanu
  • *Caraș-Severin – PSD are patru parlamentari, apropiați de Grindeanu
  • *Iași- PSD are nouă parlamentari, primarul Chirica este anti-Dragnea, dar nu controlează toți parlamentarii
  • *Minorități – 17 deputați, votează potrivit conștiiinței
  • *PNL – 3 parlamentari PNL sunt suspectați de trădare – Eusebiu Pistru, Daniel Zamfir, Vergil Chițac

Cum a picat înțelegerea PSD-UDMR

UDMR nu va mai vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, după ce înţelegerea pe care o avea cu PSD a picat de pe o zi pe alta, iar mai multe iniţiative ale Uniunii au fost scoase de pe ordinea de zi a Parlamentului. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că parlamentarii Uniunii nu vor intra în sala de plen.

PSD şi UDMR nu au căzut la un acord cu privire la proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie. UDMR dorea un prag de 10% iar PSD unul de 15%.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă