3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportPreședintele Iohannis, avertisment de la Berlin, înainte de moțiunea de cenzură: Atrag...

Președintele Iohannis, avertisment de la Berlin, înainte de moțiunea de cenzură: Atrag atenţia PSD să nu introducă în negocieri chestiuni care nu trebuie negociate, de exemplu autonomie pe criterii etnice. România are nevoie de un premier integru și un Guvern stabil

Președintele Klaus Iohannis, aflat la o recepție în cadrul Ambasadei României în Germania, i-a avertizat, marți, pe social-democrați să-şi rezolve problema pe care au creat-o, cerându-le, totodată, "să nu introducă în negocieri chestiuni care nu trebuie negociate, precum un fel de autonomie pe criterii etnice". Totodată, șeful statului a precizat că, în cazul în care moțiunea de cenzură va trece, nu va numi ca prim-ministru decât o persoană integră. 


Citește și: Sabin Orcan, director editorial Rl: România, între doi „ticăloși” *) | OPINIE

”Este natural să existe negocieri. Am fost în permanenţă informat. Aceste negocieri sunt, în principiu, normale. Vreau ca pe această cale să solicit PSD să îşi rezolve problema pe care singur şi-a creat-o. Atrag atenţia PSD să nu bage în pachetul de negociere ce nu trebuie negociat. Nu autonomie pe criterii etnice. În România nu e dorită o astfel de chestiune. Nu trebuie negociat aşa ceva sub presiunea unor voturi. Nu mă amestec în această dispută internă din PSD”, a declarat Klaus Iohannis, în Germania.

"Cu siguranță, eu nu mi-am schimbat opiniile politice și sunt în continuare de părere că, în România, desemnată de mine poate să fie numai o persoană integră. Nu am absolut deloc de gând să fac rabat de la criteriile pe care, încă vă amintiți, din toamna anului trecut le tot enunț. România are nevoie de un Guvern stabil, are nevoie de un premier integru", a afirmat șeful statului, la finalul unui eveniment dedicat aniversării relațiilor diplomatice și bilaterale România — Germania, care a avut loc la Ambasada României la Berlin.



Întrebat dacă avut în aceste zile discuții cu Sorin Grindeanu sau cu Liviu Dragnea, Klaus Iohannis a arătat că nu se amestecă în disputa internă din PSD. "Eu am spus din capul locului, și am spus-o atâta de clar încât au înțeles toți, că nu mă amestec în această chestiune, în această dispută internă din PSD. Și nu am făcut-o, nu o voi face", a declarat președintele.

Dacă moțiunea de cenzură a PSD-ALDE va fi miercuri votată de Parlament, există un draft de agendă a șefului statului. În ce privește demisiile unor miniștri, aflate pe masa sa, președintele spune că se va apleca "asupra acestei chestiuni imediat ce va reveni în țară". "Imediat după ce voi reveni în țară o să mă aplec și asupra acestei chestiuni", a spus șeful statului, citat de Agerpres. 

Liviu Dragnea a declarat marţi, când a plecat de la Parlament, întrebat dacă social-democraţilor le ies calculele privind votul la moţiunea de cenzură după ce a picat înţelegerea cu UDMR, că nu a avut niciodată calculul făcut cu parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. 

 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, în 2016, că nu va desemna niciodată un premier cu probleme penale sau un urmărit penal.

„Cu siguranță voi desemna o persoană ținând cont de prerogativele constituționale ale președintelui. Asta înseamnă că nominalizez o persoană care, după părerea mea întrunește o majoritate în Parlament și e competentă să conducă Guvernul, ar fi absurd să desemnez pe cineva care nu întrunește o majoritate, nu sunt adeptul acestor jocuri politice, nu am de gând să desemnez pe cineva care pe urmă pică în Parlament. Criteriile de integritate sunt evidente, nu voi desemna o persoană care e urmarită penal sau condamnată penal, sau are probleme de integritate, eu am spus de mult că clasa politică trebuie să se resemneze, trebuie să avem politicieni curați și acesta va fi criteriu eliminant, indiferent de la cine vine propunerea, eu nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată”, a spus Klaus Iohannis. 

Precizările președintelui au fost făcute în contextul în care, anterior, au existat declarații ALDE și PSD care solicitau președintelui să nominalizeze premierul propus de PSD și ALDE, fără să se refere la articolul Constituției care spune că șeful statului este obligat să desemneze un prim-ministru propus doar de partidul care câștigă 50% plus unu din voturi. În celelalte cazuri, președintele poate desemna un premier care poate forma un guvern sprijinit de o majoritate în Parlament. 

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a declarat, în acea perioadă, că Liviu Dragnea, președintele PSD, ar fi cel mai în măsură să preia funcția de prim-ministru după alegeri. De asemenea, și Ion Iliescu a declarat că Liviu Dragnea ar putea fi premier din iarnă. 

Cele mai citite

Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”

Elena Lasconi, reprezentanta USR în cursa pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul la Colegiul Tehnic din București. După ieșirea de la urne, Elena Lasconi, candidata...

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...
Ultima oră
Pe aceeași temă