12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechBiroul Național al USR se va întruni, miercuri după-amiază, pentru a discuta...

Biroul Național al USR se va întruni, miercuri după-amiază, pentru a discuta despre votul din Parlament, prin care a picat Guvernul Grindeanu

Biroul Național al Uniunii Salvați România (USR) se va întruni miercuri, la ora 18.00, după ce 241 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură depusă de coaliția de guvernare PSD-ALDE împotriva Guvernului Grindeanu.

 „Intrăm într-o logică constituțională firească, în această seară, la ora 18,00, vom avea o ședință a Biroului Național al USR. În cadrul acestei ședințe vom analiza pregătirea delegației pentru consultările care vor începe cu siguranță la Cotroceni. Intrăm în funcționarea constituțională normală (…). În urma discuțiilor din cadrul Biroului Național vom stabili care va fi marja de manevră sau locul în care ne vom poziționa în cadrul acestor negocieri. (…) În mod cert nu vom avea un sprijin sau o colaborare cu PSD sau ALDE în actuala structură", a precizat viceliderul grupului deputaților USR, Dan Barna.

El a subliniat că votul privind moțiunea de cenzură a confirmat faptul că toate speculațiile vizând membrii USR au fost pur și simplu „intoxicații marca PSD".

„Am fost foarte clari și uniți în această poziție. Vedem că, într-un fel sau altul, democrația a supraviețuit chiar și în acest circ pe care domnul Dragnea l-a furnizat României. Este un rezultat parlamentar, îl respectăm, ținem cont de el. La nivel istoric, a fost spectaculoasă imaginea: toți parlamentarii supraveghindu-i pe cei care votează. Acest elan democratic cred că ar fi fost demn de o cauză mai bună pentru România, (…) o miză de vot mai importantă decât rezultatul unei lupte interne PSD", a precizat reprezentantul USR.

Întrebat dacă vede un viitor politic pentru Sorin Grindeanu sau Victor Ponta, Dan Barna a remarcat că scena politică românească este una foarte fluidă. „Pentru Victor Ponta nu vedea nimeni un viitor politic până acum trei săptămâni și acum am văzut din nou că a fost, pentru câteva zile, cel puțin, unul dintre playerii jocului. Deci, practic, cred că în România nu prea se poate spune despre o persoană că și-a încheiat cariera politică, pentru că lucrurile sunt foarte fluide și nu se poate trage o concluzie niciodată", a menționat el.

 

241 de parlamentari au votat, miercuri, în favoarea moțiunii de cenzură care a vizat Guvernul Grindeanu.



Conflictul politic a izbucnit miercurea trecută, după ce PSD i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. Joi, CEx a decis și excluderea lui Grindeanu din PSD, însă premierul a anunțat că va demisiona doar dacă o face și șeful PSD. Vineri, Sorin Grindeanu l-a desemnat pe Victor Ponta ca secretar general al Guvernului. Majoritatea miniștrilor PSD și-au anunțat demisia. În weekend, coaliția de Guvernare a depus o moțiune de cenzură împotriva Executivului Grindeanu, urmând ca miercuri să fie votată.

Astfel, ședința de miercuri a Parlamentului a debutat cu o nouă lectură a textului moţiunii de cenzură, numită „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.



În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles „corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”. Documentul vorbeşte în continuare de „Guvernul Ponta-Jianu-Grindeanu”, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

Totodată, în cele patru pagini ale moțiunii, premierul Grindeanu este acuzat că și-a pierdut „busola bunului-simț” și că „este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României”.


Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă