2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialPremierul Sorin Grindeanu, doar ipocrit sau şi habarnist? | OPINIE

Premierul Sorin Grindeanu, doar ipocrit sau şi habarnist? | OPINIE

Când se autovictimizează, denunţând reproșul adus de granzii PSD, că nu a îmbunătățit relațiile economice cu Rusia, premierul Sorin Grindeanu dovedeşte doar ipocrizie sau şi habarnism?

Una dintre afirmaţiile din timpul conferinţei de presă susţinute de Sorin Grindeanu, după ce coaliţia PSD-ALDE îi retrăsese sprijinul politic – declaraţie care a atras atenţia, pentru că s-a pus un deget pe rana recentă numită kremlinofilia PSD – a vizat autovictimizarea premierului, căruia, am aflat, i s-ar fi reproșat, printre altele, faptul că nu a îmbunătățit relațiile economice cu Rusia. „Vă citesc o măsură care, în analiza dlui Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem încă ţară membră UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE. Poate că dl Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de-asta trebuie să plec, probabil”, a afirmat prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Tonul pe care premierul a făcut această afirmaţie şi faptul că, pe parcursul conferinţei a revenit cu insistenţă asupra ei, accentuându-şi cuvintele, te-a dus cu gândul, întâi, la ideea că vârful PSD are, iarăşi, o agendă dublă, ca în perioada de tristă amintire 2012-2014. Dar lucrurile nu stau, totuşi, aşa cum încearcă Sorin Grindeanu să ne convingă. Şi, indiferent de unghiul din care ai analiza această afirmaţie, dl Grindeanu iese pe minus – deşi cine l-a consiliat să spună aşa ceva făcuse alt calcul.

Prin această declaraţie – insidioasă –, dl Grindeanu demonstrează fie că nu-şi cunoaşte Programul după care urma să guverneze România, timp de patru ani, fie că nu e interesat de Programul de guvernare conceput de propriul partid, fie a guvernat după o altă agendă. Oricum ai da-o, e grav. Şi se autodiscreditează şi mai mult – şi în ochii propriului partid, şi în ochii electoratului.

În Programul de guvernare al PSD, pe care dl Grindeanu şi l-a asumat, când a acceptat funcţia de prim-ministru, program pe baza căruia se presupune că PSD primit voturile, în decembrie 2016, pentru a ajunge la putere, la capitolul de Politică Externă, punctul 10, „Relaţiile cu Federaţia Rusă”, se menţionează, printre altele: „Va fi urmărită dezvoltarea relaţiilor economice, cu respectarea strictă şi activă a regimului de sancţiuni decise de UE, care trebuie să continue până la soluţionarea crizei din Ucraina.” http://www.cdep.ro/pdfs/oz/Program%20de%20Guvernare.pdf) Deci, nicio noutate în declaraţia premierului. Şi nu ar trebui să existe nici motiv de indignare din parte-i, acum, după şase luni de când guvernează în baza acestui program.

Privind din alt unghi această declaraţie a prim-ministrului, se întrevede ipocrizia. Şi spun asta din două motive, cu accent pe al doilea.

1. În luna martie, ambasadorul rus, E.S. Valery Kuzmin, a fost în Timiş – fieful d-lui Grindeanu–, pentru consolidarea relaţiilor economice. Adică, exact măsura despre care dl Grindeanu spune că nu a auzit până acum. Şi a fost întâmpinat de autorităţile judeţene din Timiş, printre care şi de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi lider al filialei judeţene a PSD, Călin Dobra. Adică, exact de colegi de partid ai d-lui Grindeanu.

2. Când în anii 2012 – 2014, PSD trăgea ocheade Kremlinului, din marea şi frumoasa familie USL, dl Grindeanu era nu doar membru PSD, ci şi deputat, iar mai apoi ministru în Guvernul Ponta. Dar nu l-a deranjat acest lucru. Şi atunci erau lucruri şi mai grave şi neasumate oficial. Se vorbea nu despre consolidarea relaţiilor economice cu Rusia, ci staff-ul partidului d-lui Grindeanu dădea de înţeles chiar că ar fi dispus la o schimbare a liniei strategice a României dinspre Vest spre Est sau „măcar” că ar avea o dublă agendă cu care ar fi urmat să urce dealul Cotrocenilor, în decembrie 2014. Regimul de la Kremlin a fost un susţinător al venirii la putere a USL. Exact în vara lui 2012 – care trebuia să fie vara loviturii de stat –, fusese înfiinţată secţiunea în limba română a Radioului guvernamental Vocea Rusiei. Canal de propagandă, a cărui politică era pro-USL, anti-americană, anti-UE, anti-NATO şi la care colaboratori, cu discurs în linia editorială a postului, fuseseră inclusiv membri PSD. În decembrie 2014, după câştigarea alegerilor de către Klaus Iohannis, secţiunea în limba română a Vocii Rusiei a fost închisă. Nu s-a mai justificat…

În plus, de la preluarea puterii, în mai 2012, USL, deci şi PSD, a atacat şi sfidat, pe diferite voci, şi UE, şi Cancelarii occidentale, şi Departamentul de Stat al SUA. L-a auzit cineva pe dl Grindeanu, îngrijorându-se, indignându-se, atunci? Sau l-a auzit cineva vociferând când, în toamna lui 2013, pe când era deputat PSD, la Forumul China-Europa Centrală şi de Est, organizat la Bucureşti, de la tribuna Parlamentului a fost îndepărtat, la cererea premierului chinez, drapelul UE?

Trăgând linie, rămâne dilema: când se autovictimizează acum, denunţând reproșul adus de granzii PSD, că nu a îmbunătățit relațiile economice cu Rusia, premierul Sorin Grindeanu dovedeşte doar ipocrizie sau şi habarnism?

Cele mai citite

Agheasmă pentru toți: 200.000 de PET-uri în Constanța și peste 10.000 de litri de apă sfințită la Patriarhia Română

Boboteaza este o sărbătoarea ce marchează purificarea apelor și reînnoirea spirituală Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oficiat duminică Slujba de Sfințire Mare a Apei la...

Armata israeliană revendică peste 100 de lovituri asupra „țintelor teroriste” din Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat duminică că a lansat atacuri asupra a peste 100 de „ținte teroriste” în Fâșia Gaza, în ultimele 48 de ore....

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă