Premierul Sorin Grindeanu, doar ipocrit sau şi habarnist? | OPINIE

de Melania Cincea , 16 iunie 2017 - stire actualizata la ora 12:15, 16 iunie 2017
Premierul Sorin Grindeanu, doar ipocrit sau şi habarnist? | OPINIE

Când se autovictimizează, denunţând reproșul adus de granzii PSD, că nu a îmbunătățit relațiile economice cu Rusia, premierul Sorin Grindeanu dovedeşte doar ipocrizie sau şi habarnism?

Una dintre afirmaţiile din timpul conferinţei de presă susţinute de Sorin Grindeanu, după ce coaliţia PSD-ALDE îi retrăsese sprijinul politic – declaraţie care a atras atenţia, pentru că s-a pus un deget pe rana recentă numită kremlinofilia PSD – a vizat autovictimizarea premierului, căruia, am aflat, i s-ar fi reproșat, printre altele, faptul că nu a îmbunătățit relațiile economice cu Rusia. „Vă citesc o măsură care, în analiza dlui Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem încă ţară membră UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE. Poate că dl Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de-asta trebuie să plec, probabil”, a afirmat prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Tonul pe care premierul a făcut această afirmaţie şi faptul că, pe parcursul conferinţei a revenit cu insistenţă asupra ei, accentuându-şi cuvintele, te-a dus cu gândul, întâi, la ideea că vârful PSD are, iarăşi, o agendă dublă, ca în perioada de tristă amintire 2012-2014. Dar lucrurile nu stau, totuşi, aşa cum încearcă Sorin Grindeanu să ne convingă. Şi, indiferent de unghiul din care ai analiza această afirmaţie, dl Grindeanu iese pe minus – deşi cine l-a consiliat să spună aşa ceva făcuse alt calcul.

Prin această declaraţie – insidioasă –, dl Grindeanu demonstrează fie că nu-şi cunoaşte Programul după care urma să guverneze România, timp de patru ani, fie că nu e interesat de Programul de guvernare conceput de propriul partid, fie a guvernat după o altă agendă. Oricum ai da-o, e grav. Şi se autodiscreditează şi mai mult – şi în ochii propriului partid, şi în ochii electoratului.

În Programul de guvernare al PSD, pe care dl Grindeanu şi l-a asumat, când a acceptat funcţia de prim-ministru, program pe baza căruia se presupune că PSD primit voturile, în decembrie 2016, pentru a ajunge la putere, la capitolul de Politică Externă, punctul 10, „Relaţiile cu Federaţia Rusă”, se menţionează, printre altele: „Va fi urmărită dezvoltarea relaţiilor economice, cu respectarea strictă şi activă a regimului de sancţiuni decise de UE, care trebuie să continue până la soluţionarea crizei din Ucraina.” http://www.cdep.ro/pdfs/oz/Program%20de%20Guvernare.pdf) Deci, nicio noutate în declaraţia premierului. Şi nu ar trebui să existe nici motiv de indignare din parte-i, acum, după şase luni de când guvernează în baza acestui program.

Privind din alt unghi această declaraţie a prim-ministrului, se întrevede ipocrizia. Şi spun asta din două motive, cu accent pe al doilea.

1. În luna martie, ambasadorul rus, E.S. Valery Kuzmin, a fost în Timiş – fieful d-lui Grindeanu–, pentru consolidarea relaţiilor economice. Adică, exact măsura despre care dl Grindeanu spune că nu a auzit până acum. Şi a fost întâmpinat de autorităţile judeţene din Timiş, printre care şi de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi lider al filialei judeţene a PSD, Călin Dobra. Adică, exact de colegi de partid ai d-lui Grindeanu.

2. Când în anii 2012 - 2014, PSD trăgea ocheade Kremlinului, din marea şi frumoasa familie USL, dl Grindeanu era nu doar membru PSD, ci şi deputat, iar mai apoi ministru în Guvernul Ponta. Dar nu l-a deranjat acest lucru. Şi atunci erau lucruri şi mai grave şi neasumate oficial. Se vorbea nu despre consolidarea relaţiilor economice cu Rusia, ci staff-ul partidului d-lui Grindeanu dădea de înţeles chiar că ar fi dispus la o schimbare a liniei strategice a României dinspre Vest spre Est sau „măcar” că ar avea o dublă agendă cu care ar fi urmat să urce dealul Cotrocenilor, în decembrie 2014. Regimul de la Kremlin a fost un susţinător al venirii la putere a USL. Exact în vara lui 2012 – care trebuia să fie vara loviturii de stat –, fusese înfiinţată secţiunea în limba română a Radioului guvernamental Vocea Rusiei. Canal de propagandă, a cărui politică era pro-USL, anti-americană, anti-UE, anti-NATO şi la care colaboratori, cu discurs în linia editorială a postului, fuseseră inclusiv membri PSD. În decembrie 2014, după câştigarea alegerilor de către Klaus Iohannis, secţiunea în limba română a Vocii Rusiei a fost închisă. Nu s-a mai justificat…

În plus, de la preluarea puterii, în mai 2012, USL, deci şi PSD, a atacat şi sfidat, pe diferite voci, şi UE, şi Cancelarii occidentale, şi Departamentul de Stat al SUA. L-a auzit cineva pe dl Grindeanu, îngrijorându-se, indignându-se, atunci? Sau l-a auzit cineva vociferând când, în toamna lui 2013, pe când era deputat PSD, la Forumul China-Europa Centrală şi de Est, organizat la Bucureşti, de la tribuna Parlamentului a fost îndepărtat, la cererea premierului chinez, drapelul UE?

Trăgând linie, rămâne dilema: când se autovictimizează acum, denunţând reproșul adus de granzii PSD, că nu a îmbunătățit relațiile economice cu Rusia, premierul Sorin Grindeanu dovedeşte doar ipocrizie sau şi habarnism?

Comentarii

 • popa

  17 iunie 2017 16:37

  Noua generatie de politicieni Grindeanu,Boc, Busoi, Nicusor Dan si cele doua patachine de le PNL. Sa ne ajute Dumnezeu.

  raspunde comentariului
  • Ai incurcat borcanele!

   18 iunie 2017 3:39

   Patachinele sunt in psd! Blondele Gabi primaritai cu ministresa Carmen si roscata Olguta.

   raspunde comentariului
 • Firul de praf

  17 iunie 2017 13:13

  Cand un partid isi dinamiteaza propriul guvern ? Exact in aceiasi situatie in care un om si-ar arunca in aer propria casa. Ganditi-va ce ar putea determina o asemenea decizie.

  raspunde comentariului
 • James

  16 iunie 2017 20:03

  Pana la urma Dragnea si ai lui vor castiga razboiul iar motzonache asta probabil ca fie se va duce la USL fie va face vreun nou partidulet care se va stinge destul de curand. INSA Dragnea va fi scuturat si ranit foarte serios. Ii vor trebui si lui si partidului ani sa isi revina. Nu stiu daca pana la proximele alegeri isi vor reveni dupa lupta si circul de acum. Oricum banateanul se baga singur in coltul si il trage si pe Pontac. Parerea mea. Ideal ar fi sa nu isi mai revina nici unul si sa revina PNL-ul si PNT-CD-ul insa astea sunt doar vise frumoase...

  raspunde comentariului
 • l/e

  16 iunie 2017 15:42

  Lazarescu Elisabeta Scoala tehnica sanitara,post licealaAr fi de dorit sa apreciati omul cu coloana verticala nu a a vut nimeni curajul s al infrunte pe Dragnea Grindeanu are postul lui la Consiliul jud Timis, unde este f apreciat si iubitnu are nevoie sa asculte in continuare de oridinele lui Dragnea de doua zile este el isusi si nu uitati ASTA a aceptat sa fie premier NU A DORIT Osi nici acum dar vrea sa se restabileazca adevarul in PSD nu s psd fa..dar Bine FACE !Toata aprecierea, e primul pesedist care mi place.Bravo madam te crezi geniala..? nu, nu esti. Nu ai nici macar simt de jurnalist...

  raspunde comentariului
 • l/e

  16 iunie 2017 15:33

  tembelisme, f frumos a descris Gusa comportarea demna a lui Grindeanu super e un om de calitate locuisc acum in orasul sau natal unde familia este prvita cu respect familie de intelectuali.Nu stiti decat sabatjocoriti.Rusine iaca ce desteapta e..ea...brrr

  raspunde comentariului
 • Jon

  16 iunie 2017 11:14

  Nu poti fi ipocrit autentic fara o doza rezonabila de habarnist si viceversa. Orice deficienta de caracter si conduita umana genereaza alta anomalie de sustinere.

  raspunde comentariului
 • Ivan Ivanovici

  16 iunie 2017 8:34
 • dancu

  16 iunie 2017 7:38

  VAX madam aderpta lui Dragnea pana in maduva oaselor.

  raspunde comentariului
 • jan

  16 iunie 2017 6:52

  Zdutza a Cincea ale cui jocuri le faci matale??? Cine te paraleshte ca sa infierezi cu manie proletara??? Sau ai devenit asa usor usor stalinista din pura convingere...

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  15 iunie 2017 17:28

  Cauza crizei este Iohannis si Grindeanu prea slugarnic cu Iohannis. Cei 6 000 000 000 de dolari donati de Iohannis lui Trump pentru a se construi zidul la granita cu Mexicul au cauzat un deficit in bugetul Romaniei care acum nu mai permite majorarile de salarii promise de PSD. O parte dintre acesti bani se vor intorce in contul lui Iohannis din Elvetia ca mita. Daca sustine lupta impotriva coruptiei Trump sa o sustina in SUA unde recent el a fost acuzat de procurorul shef din Washington DC de coruptie si luare de mita de la straini inclusiv Arabi si Rushi.

  raspunde comentariului
  • jan

   16 iunie 2017 6:49

   Ha, Ha, Haaa!!!! Schimba dealer-ul senor. Iti da doar expirate...

   raspunde comentariului
  • mircea

   15 iunie 2017 19:10

   esti dus cu pluta, tovarășe! ești dus cu pluta!

   raspunde comentariului
  • Bati campii!

   15 iunie 2017 18:01

   Te-ai intors pe forum sa debitezi din nou absurditati. Atata te duce capul!

   raspunde comentariului
  • Bogdan

   15 iunie 2017 17:53

   Joaquin Murieta, ce fumezi, bre, ca esti deja in alta realitate? Tu esti genul de râmă care voteaza psd ca sa mai ia galetusa de plastic si o punga de orez si peste 4 ani. Penibilule

   raspunde comentariului
 • Nu e momentul!

  15 iunie 2017 16:39

  Nu e momentul sa loviti in Grindeanu si inca in felul in care o faceti! Dati apa la moara lui Dragnea! Dar poate chiar asta va este intentia?? Nu il idealizam pe Grindeanu, dar faptul ca a dovedit ca are coloana vertebrala in disputa cu Dragnea trebuie apreciat! Si nu exista nici un cuvant de apreciere in articolul de fata! V-a deranjat cumva acest lucru?? Daca Grindeanu nu a protestat la ascunderea drapelului UE in calitate de Ministru al Transporturilor, e de mentionat ca nu au facut-o nici cei din opozitie! In plus, nu imi amintesc nici de vreun articol de-al dvs. in care sa fi criticat acest lucru. Inca o data, atacul acesta, in momentul acesta, ar merge pe filiera Gabriela Firea sau Olguta Vasilescu, nu pe cea a unei jurnaliste de la RL.

  raspunde comentariului
 • Tov Dragneashvilli fata cu ...reactiunea

  15 iunie 2017 16:11

  Da tov. Livache, deviationistii trebuiesc pedepsiti. Astia ori sunt Trotkisti, ori sunt ... binomisti ! Luati exemplu de la Kyoru', dati cu ei de pamint, dati-i afara din partid, spiritul marelui disparut - pingelica - sa va calauzeasca !

  raspunde comentariului
 • gogu

  15 iunie 2017 15:09

  In situatii de criza, ne "orientam" si "reorientam" spre diverse personaje politice cu inima si mai putin cu mintea. Personaje salvatoare de care ne agatam. Cred ca e crucial sa ne vedem interesele in acesti oameni, mai mult decat sa-i consideram salvatori. Grindeanu e bun, pana pica Dragnea... dar odata picat, trebuie sa pice si PSD din scena.

  raspunde comentariului
 • Marian

  15 iunie 2017 14:35

  Era cat pe-aci s a uit EXCELENT ARTICOL MELANIA CINCEA !!!

  raspunde comentariului
 • Marian

  15 iunie 2017 14:34

  Mai degraba ipocrit decat habarnist insa , a dovedit din plin PSD-ului dar mai ales lui Liviu Dragnea adevarul acelui proverb pisica blanda zgarie rau " . Isi poate inchipui cineva ca Dragnea va scapa cu fatza curata in urma " zgarieturilor " produse de Grindeanu in ciuda bolovanilor aruncati de madamme Vasilescu c-o sfanta manie proletara ?!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design