Grindeanu sau cyborgul bănățean conspirat | OPINIE

de Catalin Prisacariu , 15 iunie 2017 - stire actualizata la ora 12:14, 16 iunie 2017
Grindeanu sau cyborgul bănățean conspirat | OPINIE

După jumătate de an în care și-a jucat cuminte rolul de cățeluș al lui Dragnea, Grindeanu a mâncat jăratec și s-a transformat într-un cyborg ofensiv care a șters podeaua de la Palatul Victoria cu primul teleormănean al țării.

De ce abia acum? Ce s-a întâmplat între premier și șeful PSD astfel încât conflictul să se acutizeze până la punctul de rupere?

Probabil că răspunsul stă în acel moment T1 de după momentul T0 al propunerii lui Sevil Shhaideh pentru funcția de premier. După cum ne amintim, visul cel mai umed al lui Dragnea a fost să se propună pe sine premier. Cum o lege din mandatul Năstase interzice unui condamnat să ocupe un loc în Guvern, Dragnea a trebuit să-și înghită frustrarea și să facă o propunere fără pedigree infracțional. A fost, de fapt, prima propunere oficială, momentul T0 al guvernării PSD: Sevil Shhaideh. După câteva săptămâni de suspans, președintele Iohannis a respins propunerea insinunând că, la mijloc, era o chestiune care ținea de securitate națională, de sirieni rătăciți prin România (ca soțul doamnei Shhaideh, de exemplu), de lucruri prea grave să fie devoalate la televizor. A fost al doilea pumn în plex primit de Dragnea, care - preț de mai multe momente - l-a lăsat fără aer: nu doar că i se refuza șefia Guvernului, deși era șeful partidului câștigător al alegerilor, dar era împiedicat și să-și numească cea mai apropiată slugă.

Așa a apărut în scenă Sorin Grindeanu, momentul T1 al guvernării PSD. Dar de ce Grindeanu? Propunerea acestuia a fost cu totul ilogică: timișoreanul nu era cunoscut nici măcar ca amic al lui Dragnea, darmite ca un apropiat care să preia ceva din intimitățile împărtășite de șeful PSD cu Shhaideh. Practic, Dragnea a făcut o concesie mult prea mare prin propunerea lui Grindeanu: nu doar că nu era el premier, nu doar că nu era nici cea la a cărei căsătorie musulmană fusese naș/martor, dar era un tip fost ministru în guvernul Ponta, fără nici o legătură cu fostul șef al CJ Teleorman. Deci, Grindeanu i-a fost impus lui Dragnea. Dar de către cine? De către Ponta? Cu siguranță nu, Ponta nu mai putea emite nici o pretenție în partid în acel moment: el, Victor Viorel, pierduse prezidențialele și, practic, scosese PSD de la guvernare, în timp ce Dragnea a câștigat parlamentarele și puterea din nou.

Cine a cerut ca Sorin Grindeanu din Banat să devină premier? Cel mai probabil, a fost o dorință a unui conglomerat de putere informală constituit din ceva servicii, cu binecuvântare de la Cotroceni. De ce ar fi acceptat Dragnea această dorință din afara PSD? Pentru că, probabil, a primit (sau i s-a promis) ceva la schimb. Dar ce? Un anume fel de imunitate. Dar nu permanentă, ci temporară, cât să pună guvernarea pe picioare. Practic, i s-a oferit o perioadă de grație în care să se joace de-a șeful PSD, de-a omul care face guverne și decide lucruri în România. Poate că Dragnea a crezut că sistemul va fi mai generos cu el. Sau poate s-a iluzionat. Ori a fost mințit că i se va da mai mult decât i se pregătea, de fapt.

În orice caz, atunci când Dragnea a înțeles că zilele politice îi sunt numărate (din cauza unei presiuni enorme - inclusiv bugetare, generate de promisiuni ultrapopuliste - puse pe Guvern), a încercat să scape de calul bănățean din guvern. Iar calul bănățean a întrebat care e ordinul și ordinul a fost să se proptească pe picioarele din spate, să muște zăbala și să lovească cu copitele frontale. Direct în frunte: la Vâlcov și la Rusia.
Politic vorbind, dacă Dragnea nu pierde nici un om din partid, Grindeanu va dispărea curând din peisaj, adică va pierde funcția de premier. Doar că drumul până acolo îl va seca pe Dragnea de resurse și, chiar dacă pică Grindeanu, lui Dragnea îi va fi aproape imposibil să-și monteze un loial la Palatul Victoria. 
 

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  16 iunie 2017 16:18

  Cauza crizei este Iohannis si Grindeanu prea slugarnic cu Iohannis. Cei 6 000 000 000 de dolari donati de Iohannis lui Trump pentru a se construi zidul la granita cu Mexicul au cauzat un deficit in bugetul Romaniei care acum nu mai permite majorarile de salarii promise de PSD. O parte dintre acesti bani se vor intorce in contul lui Iohannis din Elvetia ca mita. Daca sustine lupta impotriva coruptiei Trump sa o sustina in SUA unde recent el a fost acuzat de procurorul shef din Washington DC de coruptie si luare de mita de la straini inclusiv Arabi si Rushi.

  raspunde comentariului
 • ??????

  16 iunie 2017 14:44

  Cum comentați despre faptul că unele dintre comentarii sunt "plasate" ca rspunsuri la altele ?

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  16 iunie 2017 11:18

  Cyborg e prea pretentios. E un simplu intepat, ca la pescuit. Pescarul abil pune in nada ceva apetisant, exact pentru ce vizeaza el sa prinda. Un viermisor, o rama, o mamaliga, boabe cu arome, ceva. Iar pestele apare prin zona si hatzzzz, insfaca chestia, se inteapa si... ala e. Daca e lacom, o inghite cu totul, nici naiba nu-l mai scapa. Acu` e drept ca exista pesti .... si pesti. O stiuca, mreana, nisetru, morun, pastrav, treaga-mearga. Asta e crapustean, adica porcu baltii. Dupa ce-l cunosti ? A tras la mamaliga cu feromoni.

  raspunde comentariului
 • tamisa

  16 iunie 2017 6:57

  Pe cati bani v-a cumparat Dragnea? O analiza de tot rasul, in contrast cu parrerile vehiculate, pana acum, de acest gurnalist ciudat.

  raspunde comentariului
  • ??????

   16 iunie 2017 14:41

   Se poate comenta pe pagia de net a publicației Romnia Liberă, căci nu demult comentariile nu mai erau publicate ?

   raspunde comentariului
  • ??????

   16 iunie 2017 14:41

   Se poate comenta pe pagia de net a publicației Romnia Liberă, căci nu demult comentariile nu mai erau publicate ?

   raspunde comentariului
 • UBAFCA

  15 iunie 2017 22:48

  Iar mi-am umplut pampersii cu khakha moale

  raspunde comentariului
 • pastel

  15 iunie 2017 20:09

  Sint dezamagit de toate comentariile! Nici-un partizan al poporului! Toti plini de ura!

  raspunde comentariului
 • pastel

  15 iunie 2017 20:09

  Sint dezamagit de toate comentariile! Nici-un partizan al poporului! Toti plini de ura!

  raspunde comentariului
 • dusu

  15 iunie 2017 20:02

  uite alt mitica valentin fortu ! cica grindeanu "vierme banatean " ! ii romin vechi de al tau mitica ! ii oltean get be get, doar ca s or mutat in Timisoara odata cu marea romanicada romini trebe sa fie linistiti olteni, romini cu cel mai inalt spirit patrioticvorma marelui conducator al rominilor sint cei mai intelepti conducatori ai rominilor

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  15 iunie 2017 13:23

  VOCEA STRAZII ! Dorim sa se faca auzita in aceste momente grave de blocaj statal provocat de cei doi infractori, Dragnea si Tariceanu, alesi de PSD sa decida soarta acestei tari dupa bunul lor plac promoscovit si antimerican.

  raspunde comentariului
 • dusu

  15 iunie 2017 10:37

  da, grindeanu din Banat ma miticilor,daca emigrati in Ardeal voi gata sinteti ardeleni

  raspunde comentariului
 • Andrei

  15 iunie 2017 10:24

  Cataline scriti voi la R.L. un articol cu titlu Toti Hozii si Curvele din Teleorman,Gorj si Olt reprezinta Romania si prostesc o natiune si un popor sa ne faca asistati sociali ca nemeritam soarta.Voi si B1 Tv a-ti mai ramas mai patrioti.

  raspunde comentariului
 • brod

  15 iunie 2017 8:13

  cam scremut și complicat raționament. dacă ar sta ei să se gândească la așa ceva... sunt doar repeziți, nesimțiți și paranoici pohta ce-am pohtit! domnule articler, vedeți că boala binomului Cristoiu-Mungiu se cam ia din nou obsesia serviciilor!? păi, doar cu poporul votant și, apoi, contestatar cool ați văzut cu ce ne-am ales, da? sau n-ați băgat de seamă, ocupat fiind cu altele?!

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  15 iunie 2017 6:25

  Sorin Grindeanu, un Prim Mi istru foaste SLAB, ce trebuia schimbat din primele doua luni de guvernare

  raspunde comentariului
 • Dragnea Liviu

  15 iunie 2017 1:02

  O singura greseala am facut in viata mea...nu am fost tare in instalatie cand am pus pe cineva din Banat, departe de pestii mei. Mi-e rusine ca nu am pus un teleormanean de-al meu daca Sevil a fost respinsa de Iohannis.

  raspunde comentariului
  • Mircius

   15 iunie 2017 7:55

   Da, putea s-o nominalizeze de la inceput ca premier pe Carmen Dan. Sau pe vreo vecina de-a ei.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design