Statul complice. Și de ce-l compară rușii pe Ghiță cu Snowden | OPINIE

de Sabina Fati , 20 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 17:45, 20 aprilie 2017
Sabina Fati

Companii publice, ministere de forță și chiar servicii secrete au fost de-a lungul timpului „clienți“ ai firmelor lui Sebastian Ghiță. Salariul cu care se lăuda acum zece ani, când era socotit cel mai tânăr milionar autohton, era de 3,5 milioane de euro pe an.

Pe urmă, a devenit mult mai bogat și mult mai influent, fiindcă statul și funcționarii lui aveau nevoie de cineva ca Ghiță, care știa să se vândă unora, să se lase cumpărat de alții, să facă și să ceară favoruri.

Statul a devenit clientul lui Ghiță și Ghiță a devenit pionul statului. Totul prin intermediul unor instituții care aveau nevoie de paravane în afaceri, în viața publică, în politică. După ce a ajuns inculpat, victimă și fugar, unii din interiorul acestor instituții, care au profitat odată cu Ghiță de afacerile lui, au încercat să-l ajute să se piardă în lume. Să tacă și să dispară, chiar dacă operațiunea ar fi fost foarte scumpă. Oameni din zona tenebroasă a secretelor, care au jurat loialitate statului și care sunt plătiți de stat au rămas în tabăra lui Ghița sau, poate, doar au executat niște ordine. Din filmul evenimentelor, ce începe cu polițiștii de la filaj care l-au pierdut pe Sebastian Ghiță pe Autostrada București-Ploiești, continuă cu lungile mărturisiri ale lui Ghiță pe casetele apărute la propria televiziune și ajunge la punctul culminant odată cu arestarea sa la Belgrad, rezultă o susținere permanentă a inculpatului. Nu e clar dacă l-au ajutat chiar oameni de la Serviciul Român de Informații, instituție căreia i-a adus multe prejudicii prin poveștile sale care n-au fost încă definitiv validate, sau dacă a avut sprijin și din alte zone. Cert este că la un moment dat ajutorul pe care-l primea a fost sistat, totul a fost deconspirat și Ghiță a fost prins.

Site-urile de propagandă rusești scriu de la arestarea lui încoace că fostul deputat PSD, prieten bun cu Victor Ponta și intim cu foștii șefi ai SRI, va cere azil politic în Serbia. „Cine este în spatele sistemului care l-ar face pe Ghiță să ceară sprijinul Serbiei, și nu al altei țări, să zicem Rusia, precum Snowden?“, se întreabă Sputnik într-unul din articolele dedicate lui, în care Ghiță este eroul pozitiv care va scăpa din ghearele statului român.

Comentarii

 • kermit

  23 aprilie 2017 5:25

  Daca Ghita nu va fi extradat Romania ar trebui sa recunoasca Kosovo ... Sper ca in Serbia nu se doreste acest lucru. Nici traditionala amicitie dintre romani si sarbi nu rebuie aruncata in aer de puslamaua Ghita.

  raspunde comentariului
 • Juverdi Adrian

  21 aprilie 2017 4:06

  Trebuia o buturuga sa rastoarne carul cu peosti . .Ca aceasta buturuga se cheama Gita, ce mare lucru ? . . Asa cum scrieti zilnic evenimente in ziua de 21 apr, petrecute deQa lu vhl anilor, peste ani veti s ris despre u ul, Ghita, care l-a dat jos pe seful statului, Coldea

  raspunde comentariului
 • Juverdi Adrian

  21 aprilie 2017 4:01

  Pai voi ce-ati fi vrut, mai natafletilor, sa stea Coldea si Kovesi in fruntea statului, de drept, sic, pana le-o ajunge barba la buric ?

  raspunde comentariului
 • H2O

  20 aprilie 2017 23:48

  Tara arde iar Fati se piaptana...

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  20 aprilie 2017 15:25

  Stimata Doamna Sabina Fati, prin anii '90, era o vorba care zicea cam asa Daca vrei sa bei gratis, musai sa-ti deschizi un birt. Daca vrei sa ai tzechini multi, multi, musai sa-ti deschizi o banca, iar daca vrei sa fii cunoscut sa te vaza si sa te auda pulimea cat esti tu da dastept si mandru, musai sa-ti deschizi o tembeliziune. Dan Diaconescu a fost primul deschizator de dru, in aceasta directie, urmat fiind cum era de asteptat si de altii, printre care se remarca vestitul gusat, ciripoi si sifonar Dan Voiculescu, urmat la mica distanta de un alt specimen sinistru, pe nume de Ghita care, nu e altceva decat, un alt produs cum bine ati scris, al ramasitelor ceausist-dss-iste.

  raspunde comentariului
 • Caraula

  20 aprilie 2017 10:57

  Singura rezolvare SRI trebuie sa traiasca din bugetul de stat si atunci nu va mai putea fi penetrat de ALTII . Oare ce a avut in cap A Nastase si pesedeul in 2003 cand a dat liber la desfrau ?

  raspunde comentariului
 • Ludu

  20 aprilie 2017 10:47

  Este cel mai bun articol despre Ghiță pt ca se concentrează pe cei din spatele lui Ghiță. Pana acum toate televiziunile pun umărul la căderea lui Kovesi, dacă a fost sau nu la Oprea și ce lucruri a mai făcut ea.Nimeni nu analizează cum a făcut Ghiță atâția bani, și sa insiste pe descoperirea celor care l-au ajutat sa fuga.A fost o complicitate politie, sri, justiție.

  raspunde comentariului
 • Nicanor MELINTE

  20 aprilie 2017 10:35

  FENOMENUL GHITA, nu este un fenomen simplu, nici inventat de ieri sau alaltăieri ci are rădăcini adânci în lumea ascunsa a serviciilor secrete și a carmuitorilor .. De exemplu, mașinii mele i se spărgea des parbrizul iar eu ma duceam de fiecare data la un mecanic auto bătrân, un bun meseriaș și mi-l schimba de fiecare data . .Aveau un ritual sofisticat, de înlăturare a vechiului parbriz, mai sofisticat de pregătire și montare a noului parbriz, dar tocmai când sa încheie procesul de montare a inimii în keder, omul obose, îl prindea brusc un junghii și te ruga frumos, pe tine, proprietarul parbrizului, sa introduci ultima jumătate de metru de inima în keder . .Nu puteai sa-l refuzi dar brusc, parbrizul plesnea ușor, într-un colt. . Începea omul atunci, o duzina de blesteme și înjurături, mii de scuze, etc, de te lăsai lehamite de toate, plăteai și plecai cat mai grabnic . . .Ii povestesc unui hâdru bătrân pățaniile mele cu parbrizul la care bătrânul rade pe sub mustață, ma întreabă daca-i știu trecutul mecanicul auto si-mi dezvălui secretul fostului sau coleg din tinerețe , .Fusese ofițer de securitate în tinerețe, din aia școliți în câteva săptămâni, care Lupta sera cu Rezistenta din munți și cu chiaburi. .Învățase în școală de ofiteri regula de aur al ofițerului de securitate și anume, aceea de A SCOATE JAR DIN FOC CU MANA ALTUIA . . M-am prins ce era cu parbrizul meu, Punctul critic, mi-l plasa mie, sa ma fac vinovat de spargerea propriului parbriz, ca doar n-aveam eu cum sa-mi cer socoteala mie . .Hai sa fim serioși și sa nu ne ascundem dupa deget. . S-a scos jar fin foc cu mana lui Ghiță, în serviciile secrete, a se citi BANII . .Primilor securisti, supravegheați direct de NKVD, li se cerea sa afișeze statutul de SARAC SI CINSTIT, ca doar luptau cu chiaburilor bogați și rapace . .Fiindcă nu aveau voie sa adune PARNOS, CONSUMAU cat ii ținea pântecele, acei netrebnici, ca niste porci, mâncau, beau și k,aaka,ceau iar tot ce era intre 12 și 60 ani, bunaciune, o trăgeau pe facalet, FĂRĂ MILA. . ca orice sărăntoc ajuns și fără Dumnezeu. . Lucrul acesta a ținut pana prin 1963, 64, apoi securisti au început sa ADUNE SUBSTANTA, cat mai multa și cat mai dosnica, aur, tablouri, bijuterii, etc . .Ce sa va mire ca dizidenți aparenti, pe vremea carpaciului, spălau bani ofițerilor de securitate prin Germania, SUA sau ..., .Dupa 1990, tatucul Ilici Iliescu le-a dat dreptul legal la afaceri . .Ghita este un gugustiuc pe care l-a luat gura pe dinainte, s-a lăsat cu ce trebuia sa tina tainic . Cică a câștigat 2000000 Euro . .Pai din câteva MILIARDE de Euro primite de catre structuri, doua milioane este un mizilic . .Ceva pare suspect . .Un GENIU ca Coldea nu avea cum sa dea greș în afaceri dar, sa zice ca, combinație GENIU PLUS TÂMPIT, ca Ghita, nu evea cum sa se finalizeze altfel, decât prost

  raspunde comentariului
  • Ciombe

   20 aprilie 2017 15:33

   Abia acum am citit materialul. Super-tare comentariul lu' matale! Asa este! Felicitari!

   raspunde comentariului
 • Victima politica?

  20 aprilie 2017 10:14

  Un hot ordinar, care a acumulat sute de milioane de euro, din afaceri cu statul derulate pana in prezent, poate sa pretinda ca este victima politica? Nu avem juristi? Il lasam sa mai dea cu tifla Romaniei? Prins si adus inapoi! Nu trebuie sa i se ingaduie sa mai scape! Trebuie judecat, ca un borfas de rand. Pentru ca asta este!.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design