Petre M.Iancu: UE în drum spre buza prăpastiei sovietice | COMENTARIU DW

de Deutsche Welle , 08 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 21:02, 08 septembrie 2017
Petre M.Iancu: UE în drum spre buza prăpastiei sovietice | COMENTARIU DW

În Uniunea Europeană s-au încălcat neîncetat tot felul de legi, tratate şi acorduri, cum ar fi pactul de stabilitate. Totodată, în estul Europei populismul este o problemă, comentează jurnalistul Petre M.Iancu pentru Deutsche Welle. În acest context, el se întreabă cât mai valorează blocul comunitar.

„Severitatea fără egal a Germaniei în raport cu statele mici şi mijlocii situate între Berlin şi o Moscovă curtată asiduu de către ministrul ei de externe, Sigmar Gabriel? Nu i se pare nimănui scandalos, la Berlin şi Paris, că şeful  social-democrat al diplomaţiei germane propune fără jenă anularea sancţiunilor impuse Kremlinului pentru invadarea şi dezmembrarea Ucrainei, în baza unor pretextate concesii ale Kremlinului şi a unor hilare subterfugii ruseşti?

Nu i se pare nimănui curios ce se petrece înaintea alegerilor germane? Nu revoltă chiar pe nimeni faptul că fostul cancelar şi şef al partidului social-democrat german, Gerhard Schröder, e plătit regeşte de Kremlin şi-a devenit un căţeluş mai credincios lui Putin decât s-a afirmat (în mod fals) că ar fi fost Blair în relaţia lui cu Bush? Nu provoacă nicio indignare că succesorul său la şefia SPD torpilează, din interiorul guvernului german, ca ministru de externe şi vicecancelar, politica oficială a Republicii Federale faţă de Rusia lui Putin? Pare că nu”, comentează Petre M. Iancu.

El continuă precizând că Ungaria și Slovacia se confruntă „cu obstacole serioase în efortul lor de a înţelege şi caracterul indispensabil al solidarităţii”.

 „Presa acordă net mai multă atenţie sentinţei antiungureşti şi antislovace a Curţii Europene de Justiţie, precum şi reacţiilor de frondă ale populiştilor de la Budapesta şi Varşovia la deciziile judecătorilor europeni şi la cele politice, franco-germane.  Mai nou, Curtea din Luxemburg a adoptat un verdict cu cântec. A respins plângerea din 2015 a Budapestei şi Bratislavei, impunând ţărilor central-şi esteuropene să se supună sistemului cotelor pentru refugiaţi şi să admită migranţi pe teritoriul propriu. În reacţie, Slovacia a adoptat o atitudine de şmecherie tipică statelor cu experienţă totalitară, când se ştia că se spune ca Rusia, primus inter pares în imperiul comunist, dar se face aşa cum îi taie capul pe autohtoni. La rândul ei, ca şi cum n-ar înţelege pericolul anarhiei în Uniune, Ungaria s-a revoltat făţiş, considerând sentinţa ca fiind "politică”.

Or, faptul că ambele ţări se confruntă cu obstacole serioase în efortul lor de a înţelege şi caracterul indispensabil al solidarităţii, într-o Europă integrată, dar şi nevoia respectării normelor europene, aşa cum sunt interpretate de forurile judecătoreşti supreme ale Uniunii, e una.

Cu totul alta, că puterile occidentale în frunte cu Germania şi Franţa tind să vrea, iresponsabil, să le silească să accepte legi, reguli şi norme încălcând flagrant, cel puţin aparent, atât principiul suveranităţii naţionale, cât şi pe cel al egalităţii în drepturi a statelor comunităţii”, mai scrie jurnalistul, subliniind că în UE „s-au încălcat neîncetat tot felul de legi, tratate și acorduri”.

„Da, populismul e o mare problemă şi în estul Europei. Ungaria nu numai că nu face excepţie, dar e chiar promotorul unor demersuri extrem de problematice în raport cu sacrosancte principii juridice vizând democraţia liberală şi statul de drept. Dar acest populism nu e o catastrofă naturală. Nu s-a ivit din senin, precum un ciclon tropical. E o reacţie la erori diverse, inclusiv politice, la relativism moral şi cultural şi la o corectitudine politică liberticidă, iscând falii periculoase în unitatea Comunităţii.
Ca atare, modul insolent în care liderii occidentali tratează problema, favorizând subit aroganţa, coerciţia şi autoritarismul, n-are cum s-ajute. Dimpotrivă, amplifică idiosincrasii identitare. Strică imaginea Uniunii la care şapte din zece norvegieni refuză să adere. De la care britanicii şi-au luat adio. Şi în raport cu care tot mai mulţi esteuropeni strâmbă din nas”, mai susține sursa citată.

Citiți comentariul integral aici.

 

 

Loading...

Comentarii

 • cib

  11 septembrie 2017 13:18

  Domnul Iancu emite o erezie din curtea corectitudinii politice. Incredibil!

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  09 septembrie 2017 7:52

  Intr-o astfel de lume bipolara si criptocomunista, e hiper-greu sa-ti pastrezi verticalitatea si traditiile. E ca si cum, am naviga noaptea pe o mare furtuna intr-un ocean, fara comandant, busola si far.

  raspunde comentariului
 • Eli

  09 septembrie 2017 2:41

  Sa nu uitam ca in iulie 2017 , Netanyahu a amenintat EU ca va fi distrusa daca nu face jocurile Israelului . Atacul de la Barcelona a survenit dupa ce Orasul catalan a decis sa sprijine miscarea BDS. Atacul de la Londra a fost urmat de alegeri aniticipate in UK . Atacul de la Manchester a fost inaintea scrutinului si ambele au avut ca scop intarirea taberei Pro Israel a Theresei May. Decat o alianta cu Israelul mai bine una cu Moscova

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   11 septembrie 2017 3:07

   Netanyahu a devenit prim-ministru dupa ce l-a assasinat pe Itzic Rabin. Rabin banuia ca va fi assasinat. A spus innainte de a muri. "Nu stiu cine va trage si nici nu ma intereseaza caci indiferent cine va trage vinovat de crima va fi Bibi care a creat un partid extremist care se poate mentine la putere doar prin crime caci voturile ii lipsesc mereu."

   raspunde comentariului
 • un roman

  08 septembrie 2017 22:36

  O Conspiratie,analiza,thinker day,thinker tomorow,o stiu de pe Wall 2018 the DATE the ROTHSCHILD BANKERS PLAN to END AMERICA DAVID VOSSE,NEVER YOU NOW,MAYBEE,OF MAY BE

  raspunde comentariului
 • un roman

  08 septembrie 2017 22:30

  DW, MULTUMIM,MULTUMITA SI TANTEI VERROTTEN TOMATEN,TANTE MERKI

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design