16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăPoliticăCaz controversat în Bulgaria. L-a demis pe ministrul de externe și a...

Caz controversat în Bulgaria. L-a demis pe ministrul de externe și a preluat el postul

Decizia premierului interimar bulgar, Dimităr Glavcev, de a demite ministrul de externe, Stefan Dimitrov, la doar două săptămâni de la numirea acestuia în post, a surprins mulți observatori politici. Și mai interesant este faptul că Glavcev însuși a preluat portofoliul de ministru al afacerilor externe. Această mișcare neobișnuită ar putea indica schimbări politice majore sau dispute interne în cadrul guvernului bulgar.

Lipsa angajamentului acestuia față de relațiile cu Ucraina

Demiterea ministrului de externe a fost justificată de premierul Glavcev prin lipsa angajamentului acestuia față de relațiile cu Ucraina. Stefan Dimitrov, fost ambasador în Muntenegru, a fost acuzat de o comunicare inadecvată în contextul atacului iranian asupra Israelului. În plus, tabăra politică pro-occidentală din Bulgaria i-a reproșat că nu a manifestat suficient sprijin pentru Ucraina în conflictul cu Rusia. Această atitudine nu se aliniază politicii externe a Bulgariei, în calitate de membru al UE și NATO, conform criticilor.

Actualul guvern interimar de la Sofia a fost numit de președintele Rumen Radev pe 9 aprilie, cu scopul de a asigura interimatul până la alegerile legislative anticipate, care sunt programate să aibă loc simultan cu alegerile europarlamentare din 9 iunie, notează Agerpres.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă