22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăLifestyleAlimentaţia corectă în timpul postului: Ce recomandă nutriţioniştii

Alimentaţia corectă în timpul postului: Ce recomandă nutriţioniştii

Un medic nutriţionist a explicat, pentru The One, ce efect are alimentaţia de post asupra organismului. Sunt recomandate anumite suplimente de vitamine sau minerale pe durata postului sau anumite alimente care să suplinească lipsa produselor de origine animală?

”Se pare că obiceiurile străvechi şi tradiţiile au ajutat oamenii să găsească echilibrul trupului şi sufletului prin post şi rugăciune. Deşi la acel moment semnificaţia postului era strict legată de principiile religioase, se pare că acesta avea un rol mai important de atât, de detoxifiere a organismului. Unele studii arată de exemplu în post scăderea LDL colesterolului si raportului LDL/HDL, a tensiunii arteriale, limitarea consumului de zahăr, îndulcitori, scăderea ponderală etc. Prin postul ortodox, se elimină consumul de carne, ouă, lapte şi derivatele sale şi se creşte aportul de carbohidraţi, cereale, fructe şi legume, leguminoase, nuci, seminţe, aceasta fiind de fapt o dietă vegetariană. Dacă este echilibrat, nu limitează aportul de proteine şi aminoacizi esenţiali”, explică dr. Ionela Dumitrescu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la Clinica Smart Nutrition, medic rezident boli endocrine.

O alimentaţie bine echilibrată presupune să nu uităm de vitaminele, mineralele, aminoacizii esenţiali şi constituenţii absolut necesari pentru o bună funcţionare a proceselor metabolice.

”Având în vedere că în post se limitează consumul de carne, ouă, lapte, peşte, cele mai frecvente deficite apar în rândul constituenţilor acestora, anume aminoacizii esenţiali, vitaminele din grupul B, vitamina D pe care o luăm din din peşte şi din ouă. Aminoacizii esenţiali lyzina, methionina, triptofanul, treonina sunt câteva exemple de aminoacizi esenţiali care pot fi deficitari în alimentaţia de post”, explică medicul.

Consumând soia, tofu, linte, nuci, seminţe, quinoa şi cereale putem suplini aceste deficite. Incluzând în alimentaţie seminţe de in, nuci, seminţe de chia sau cânepă putem recupera din acizii omega 3 şi 6 pe care îi pierdem prin eliminarea altor alimente, în perioada postluui.

Cele mai citite

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...

Prins în flagrant în timp ce transporta o cantitate de  100 grame substanțe psihoactive

La data de 19.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Harghita au dispus reținerea pe...

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...
Ultima oră
Pe aceeași temă