VIDEO: Coreea de Nord sărbătoreşte 75 de ani de la naşterea liderului Kim Jong-il

de Roxana Petre , 15 februarie 2016 - stire actualizata la ora 11:05, 15 februarie 2016
Foto: Wikipedia

Coreea de Nord sărbătoreşte, marţi, 75 de ani de la naşterea liderului suprem Kim Jong-il, informează Agerpres.

 Kim Jong-il a studiat ştiinţele politice la Universitatea Kim II-sung, pe care a absolvit-o în 1964. Din 1988 a lucrat în serviciul diplomatic nord-coreean, la mai multe legaţii diplomatice din Europa. 

La moartea tatălui său, Kim II-sung, la 8 iulie 1994, funcţia de preşedinte a fost retrasă. În această situaţie Kim Jong-il a devenit secretar general al Partidului Muncitorilor din Coreea şi de la 8 octombrie 1997, preşedinte al Comisiei Naţionale de Apărare. De vreme ce nu a deţinut funcţia de preşedinte, constituţional nu era obligat să organizeze alegeri. 

Din 1998, funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Apărare este considerată cea mai înaltă funcţie în stat, drept pentru care se legitimează în faţa poporului ca fiind şeful statului. Controlul strict asupra vieţii politice, economice şi sociale interne, dar şi sistemul de relaţii externe promovat de liderul Kim Jong-il a plasat Coreea de Nord în rândul statelor autoritare. De asemenea, politica nucleară promovată de Kim Jon-il şi dezbaterile la nivelul comunităţii internaţionale pe marginea capacităţilor nucleare nord-coreene au plasat Coreea de Nord în rândul statelor considerate o ameninţare pentru stabilitatea internaţională. 

A murit la 17 decembrie 2011. A fost succedat de fiul său, Kim Jong-un, născut la 8 ianuarie 1983.

 

 

Comentarii

 • Lucian Herscovici

  16 februarie 2016 16:53

  Regimul familiei Kim din Coreea de nord este criminal. Sa speram in caderea lui, cat mai curand posibil si in reunirea Coreei, a refacerii unitatii ei. Politica de domino din 1989 a functionat numai in Europa in Asia situatia era diferita, alta traditie, alt echilibru de forte. Dar sa speram...

  raspunde comentariului
 • Ira

  15 februarie 2016 12:41

  Oferta noua! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat de oameni extrem de seriosi si care vor sa colaboreze cu noi urgent intr-o activitate part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri rapide de 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, din prima luna. Cand doriti mai multe informatii, contactati adresa de email vip.creangamail.ru

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design