32.6 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialNadia Savcenko, proces pierdut în avans?

Nadia Savcenko, proces pierdut în avans?

Escortată de zeci de oameni în uniforme militare, Nadejda Savcenko, pilot militar, a intrat în tribunalul din Doneţk înconjurată de forţe anti-tero şi sub ochii lunetiştilor amplasaţi pe acoperişurile din jur.

Închisă de peste un an în Rusia, unde a declarat că a fost dusă cu forţa după ce a fost răpită în Donbas, ucraineanca Nadejda Savcenko, pilot militar, este acuzată de justiţia rusă că a ucis doi ziarişti în estul separatist ucrainean. Procesul ei s-a reluat într-un mic tribunal din Doneţk, loc ales departe de Moscova şi de privirile publicului, deşi ea a cerut să fie judecată la Moscova. Curtea va analiza „probele irefutabile“ reunite de Comitetul de anchetă rus, care ar dovedi în opinia judecătorilor ruşi că ea este „co-executor al morţii premeditate în 2014 a doi jurnalişti în estul Ucrainei“, cap de acuzare pasibil de 25 de ani de închisoare.

Deja cunoscută în Ucraina pentru reputaţia de soldat călit, Nadia Savcenko a devenit „şi mai celebră“ după arestarea în iulie 2014 de autorităţile ruse, urmată de o lungă grevă a foamei şi publicarea unei cărţi. Popularitatea sa i-a permis să fie aleasă simbolic deputat în octombrie. Kiev, Bruxelles şi Washington au cerut de mai multe ori Moscovei să o elibereze. La tribunal, Savcenko, 34 ani, închisă într-o cuşcă, cum este practica în Rusia, a denunţat „ipocrizia“ Rusiei şi a declarat din nou că ziariştii au murit „în război“. „Rusia acţionează de multă vreme în mod ipocrit şi cu o politică de două măsuri. Fiecare din această sală înţelege bine că aici nu este vorba de un proces, ci de o bălmăjeală“.

Procesul ei s-a deschis pe 30 iulie, dar a fost amânat după ce avocaţii lui Savcenko au cerut să fie judecată la Moscova, ceea ce curtea a refuzat. Pilotul ucrainean este în final judecat în Doneţk, zonă unde ziariştii străini nu pot merge decât cu permisiunea serviciilor secrete ruse FSB (ex-KGB). Avocaţii Nadejdei Savcenko consideră procesul „un simulacru“, fiind „create toate piesele“. Este primul proces în Rusia a unui militar ucrainean de la debutul crizei ucrainene şi o eventuală condamnare a pilotului ar putea deveni un punct de fricţiuni suplimentare între Moscova şi Kiev, ale căror relaţii sunt la cel mai scăzut nivel.

În sala tribunalului cazaci în uniforme militare ocupau primele bănci în timp ce ziariştilor, veniţi în număr mare, le-a fost interzis accesul – procesul este retransmis pe un ecran într-o altă sală.

Trei reprezentanţi ai UE şi consulul Ucrainei la Rostov, oraş din sud-vestul Rusiei, au fost prezenţi.

În faţa tribunalului, câţiva militanţi ruşi ultranaţionalişti purtau pancarde contra pilotului ucrainean, unul spunând că speră „să fie trimisă la Magadan“, oraş în Extremul-Orient şi fost loc al gulagului din epoca sovietică. Avocaţii lui Savcenko nu îşi ascund pesimismul privind finalul procesului. „Nadia Savcenko se poate aştepta să fie condamnată la orice pedeapsă“ şi dacă există o şansă „nu ar fi decât achitarea având în vedere celebritatea ei“.   

Cele mai citite

Speranță pentru agricultori, chiar și în condițiile secetei: un morcov răsare din Ciucă, după negocierile cu Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Agricultorii români se plâng de seceta care a acaparat Europa și țara noastră în special, ce le compromite toate culturile. Se întrevede...

Bolivia: O lovitură de stat a eșuat după atacul militar asupra palatului prezidențial

Şeful forţelor armate din Bolivia, una dintre țările cu cele mai mari rezerve de litiu din lume, a fost destituit din funcţie şi arestat...

Cisiordania: Un soldat israelian a fost ucis și unul rănit în timpul unui raid militar

Un soldat israelian a fost ucis şi unul a fost grav rănit în timpul unui raid militar în Cisiordania, a anunţat armata, citată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă