26.4 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiBolivia: O lovitură de stat a eșuat după atacul militar asupra palatului...

Bolivia: O lovitură de stat a eșuat după atacul militar asupra palatului prezidențial

Şeful forţelor armate din Bolivia, una dintre țările cu cele mai mari rezerve de litiu din lume, a fost destituit din funcţie şi arestat miercuri, după ce a adunat oameni şi vehicule blindate în faţa palatului prezidenţial din La Paz şi a afirmat că doreşte să „restructureze democraţia”, în ceea ce preşedintele Luis Arce a denunţat drept o tentativă de lovitură de stat, potrivit reuters.com.

Generalul Juan Jose Zuniga a fost arestat şi dus într-un vehicul al poliţiei în timp ce vorbea cu presa în faţa unei cazărmi din capitală. „Sunteţi arestat, domnule general”, i-a spus ministrul de interne Jhonny Aguilera, conform imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

El a fost dus la secţia de poliţie a Forţei speciale anticriminalitate (FELCC). Parchetul nu a precizat acuzaţiile care i se aduc. Anterior, generalul şi oamenii săi se retrăseseră din Plaza Murillo din La Paz, pe care o ocupaseră în cursul zilei, poziţionând vehicule blindate în faţa palatului prezidenţial. Aceşti soldaţi au provocat confuzie în capitală avansând în rânduri strânse pe străzi spre această piaţă, căreia i-au restricţionat accesul.

La acea vreme, Arce a denunţat pe reţeaua de socializare X „mişcările neregulamentare ale anumitor unităţi ale armatei boliviene”. „Democraţia trebuie să fie respectată”, a declarat şeful statului de stânga. Potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi la faţa locului, un vehicul blindat a încercat să spargă o uşă metalică a Palacio Quemado, sediul preşedinţiei, iar generalul Zuniga a intrat pentru scurt timp în palat.

Înconjurat de soldaţi, acesta a declarat că „forţele armate încearcă să restructureze democraţia, să facă din ea o democraţie reală. Nu cea a câtorva, nu cea a câtorva stăpâni care conduc ţara de 30 sau 40 de ani’.

Apelul preşedintelui Arce

Într-un mesaj video adresat naţiunii alături de miniştrii săi, Arce a făcut apel la mobilizare. Avem nevoie ca poporul bolivian să se organizeze şi să se mobilizeze împotriva loviturii de stat, în favoarea democraţiei”, a spus el.

Fostul preşedinte Evo Morales (2006-2019) a declarat de asemenea pe X că „se pregăteşte o lovitură de stat”. Armata şi tancurile sunt desfăşurate în Piaţa Murillo”, a scris el, făcând apel la „o mobilizare naţională pentru apărarea democraţiei”.

În cele din urmă, Arce l-a destituit pe generalul rebel şi a învestit pe loc un nou comandant al forţelor armate, conform imaginilor în direct difuzate de televiziunea naţională. Încă de marţi circulau zvonuri că generalul Zuniga, în funcţie din noiembrie 2022, ar putea fi demis pentru depăşirea atribuţiilor sale.

Într-un interviu acordat luni unui canal de televiziune, acesta a declarat că îl va aresta pe Morales dacă persistă în încercarea de a fi reales în 2025, chiar dacă Curtea Constituţională a decis în decembrie 2023 că nu poate. Din punct de vedere juridic, el este descalificat, nu mai poate fi preşedintele acestei ţări”, a declarat generalul. Militarii „sunt braţul armat al ţării şi vom apăra Constituţia cu orice preţ”, a adăugat el.

Partidul de guvernământ din Bolivia, Mişcarea spre Socialism (MAS), este profund divizat între Arce şi Morales, care au fost cândva aliaţi, dar sunt acum rivali în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2025. Evo Morales candidează în numele MAS. Luis Arce nu şi-a declarat încă oficial candidatura.

Reacţii internaţionale

Condamnările acţiunii de miercuri a generalului Zuniga au început să curgă. Liderii din Chile, Ecuador, Peru, Mexic şi Columbia au făcut apel la respectarea democraţiei, iar preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a scris pe X: „Sunt un iubitor al democraţiei şi doresc ca aceasta să prevaleze în toată America Latină”. Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a denunţat o tentativă de „lovitură de stat în Bolivia” orchestrată de „extrema dreaptă cu un militar trădător”.

Secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, a declarat că „nicio formă de încălcare a ordinii constituţionale nu va fi tolerată”. Statele Unite au declarat că monitorizează „îndeaproape” situaţia, făcând apel la calm, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

Poliția boliviană își crește condiția fizică cu exerciții obligatorii

Pentru ofițerii de poliție bolivieni este acum obligatoriu să facă exerciții fizice pentru a-și îmbunătăți starea fizică, a declarat ministrul guvernului bolivian, Eduardo del Castillo, joi (4 ianuarie), potrivit Reuters.

Ordinul vine în timp ce Bolivia se îndreaptă spre bicentenarul fondării sale în 2025 și are scopul de a îmbunătăți sănătatea fizică a ofițerilor și de a-i echipa corespunzător pentru a „oferi un serviciu optim poporului bolivian”, a spus Del Castillo.

Potrivit lui Del Castillo, după efectuarea unei autoevaluări, autoritățile au stabilit că „unii polițiști nu îndeplineau condițiile minime pentru a putea oferi un serviciu societății”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă