EXCLUSIV. Rovana Plumb fentează o taxă dată chiar de Guvernul din care face parte

de Petrica Rachita, Razvan Chiruta , 19 octombrie 2014 - stire actualizata la ora 06:28, 20 octombrie 2014

Deși actuala formă a taxei de poluare pentru autoturisme a fost introdusă în timpul mandatului său, nici măcar fostul ministru al Mediului Rovana Plumb nu a dorit să o plătească. Pentru a evita să achite timbrul de mediu, demnitara și-a înmatriculat mașina Audi Q7 în Bulgaria.

Reporterii României libere au fotografiat autoturismul chiar în curtea casei Rovanei Plumb. Mai mult, șoferul familiei ne-a confirmat că vehiculul, care are în prezent numere de înmatriculare de Ruse, este utilizat de către fiul demnitarei, iar mai mulți martori ne-au povestit că același Audi Q7 mai este folosit și de soțul fostului ministru al Mediului. Cu toate acestea, Rovana Plumb a negat că ar deține autoturismul în cauză.

Istorie complicată

Autoturismul Audi Q7 pe care-l folosește familia Plumb a fost cumpărat în 2008 și a apărut în declarațiile de avere ale Rovanei Plumb în 2012 și 2013. Pentru că, între timp, mașina a fost înmatriculată în Bulgaria, schimbându-și în acte proprietarul, după cum se obișnuiește în astfel de cazuri, autoturismul apare în noua declarație de avere din vara lui 2014 ca fiind înstrăinat.

Traseul în documente al acestui Audi Q7 a fost sinuos încă de la început. În 2008, Academia Cațavencu relata că Rovana Plumb, pe atunci europarlamentar, a încercat să ascundă faptul că deține respectivul SUV. “Europarlamentarul PSD a uitat să treacă în declarația de avere un autoturism Audi Q7, în valoare de peste 50.000 de euro, care a fost achiziționat în acest an”, scria publicația.

Demnitarul a refuzat la acea vreme să discute cu jurnaliștii, care au aflat însă mai multe detalii de la Marian Rotaru, directorul campaniei electorale a Rovanei Plumb. “Acesta a spus că mașina a fost luată din niște bani pe care i-a împrumutat el. Problema e că nici acest împrumut nu a fost trecut în declarația de avere”, arăta Academia Cațavencu. La momentul respectiv, autoturismul era înmatriculat în Belgia.

„Eu sunt prima care trebuie să respecte legea”

În 2012, Rovana Plumb a renunțat la poziția de europarlamentar pentru a deveni ministru al Mediului în Guvernul Victor Ponta. Tot atunci au început primele demersuri pentru modificarea taxei de poluare impusă mașinilor aduse în România din Uniunea Europeană, după ce statul român pierduse mai multe procese pe această temă. Aflată la conducerea Ministerului Mediului, Rovana Plumb a înlocuit taxa de primă înmatriculare cu timbrul de mediu, care a intrat în vigoare din 15 martie 2013.

În forma actuală, orice cumpărător al unui autoturism este obligat de statul român să plătească o taxă de poluare indiferent dacă mașina este adusă din UE sau este deja înmatriculată în România înainte de 2007. Potrivit probelor deținute de noi, printre cei care nu respectă această reglementare este chiar Rovana Plumb.

La revenirea în țară de la Parlamentul European, Rovana Plumb a adus și autoturismul Audi Q7. Ziariștii bucu­­-r­eș­teni au remarcat în iunie anul trecut, la trei luni de la intrarea în vigoare a noii taxe de mediu, că ministrul are numere roșii provizorii la maşină – adică a amânat să o înmatriculeze definitiv în România ‒ și au întrebat-o dacă evită cumva în acest fel să plătească taxa de timbru pe care chiar ea a impus-o. Rovana Plumb a confirmat că vehiculul îi aparține.

”E un Audi Q7. Nu l-am înmatriculat încă, circul cu numere roşii pentru că trebuie să îndeplinesc toate criteriile legistaţiei din România, în sensul de a achita timbrul de mediu. Eu sunt prima care trebuie să respecte legislaţia şi desigur că-l voi achita”, a afirmat, anul trecut, Rovana Plumb, pentru Realitatea TV.

Mașini de 200.000 de euro

Informații și fotografii deținute în exclusivitate de „România liberă” arată însă că fostul ministru al Mediului, în prezent ministrul Muncii în Guvernul Ponta, nu s-a ținut de cuvânt. Audi-ul Q7, pe care îl folosesc mai ales soțul și fiul ei, a fost înmatriculat în Bulgaria, la Ruse. În țara vecină, nu există taxa de mediu, iar mulți români folosesc metoda pentru a-și înmatricula mai ieftin mașinile aduse din Occident și pentru a scăpa astfel de împovărătoarele taxe impuse de statul român.

Totuși, dacă mulți români fac acest lucru și din sărăcie, e inexplicabil cum un demnitar al statului român, care deține patru terenuri și cinci case, potrivit declarației de avere din 2014, refuză să achite o taxă de aproximativ 3.000 de euro, cât ar fi estimativ pentru respectivul Q7, în condiţiile în care chiar Guvernul din care face parte o susține.

De altfel, alături de autoturismul Audi Q7 cu traseul său atât de sinuos, în curtea casei Rovanei Plumb din orașul Pantelimon, de lângă București, se mai află un BMW cu numerele “RPB”, probabil o prescurtare a numelui său de familie, care, potrivit prețului de catalog, costă peste 150.000 de euro. Mai mult, în aceeași curte, am văzut parcat și un SUV Mercedes.

Ministrul neagă

Rovana Plumb a negat, pentru „România liberă”, că deține sau foloseşte un autoturism înmatriculat în Bulgaria. „Doamna Rovana Plumb nu deține și nu a deținut în proprietate nici un autoturism marca Audi Q7, înmatriculat în Bulgaria. Nu a folosit și nu va folosi, personal, un astfel de autoturism în activitatea domniei sale. Mașina menţionată în declaratiile sale de avere anterioare a fost înstrăinată către o terță persoană, în anul 2013”, a fost răspunsul oferit de ministru, prin intermediul consilierului său personal.

Într-adevăr, în ultima declarație de avere a demnitarei, din 2014, autoturismul apare ca fiind înstrăinat către un anume Marian Mitică. În realitate, noi am văzut aceeași mașină, mai multe zile la rând, în curtea vilei deținută de Rovana Plumb în comuna Pantelimon.

Mai mult, chiar șoferul familiei ne-a explicat că vehiculul cu numere de Ruse este folosit de fiul ministrului. “Mașina e împrumutată de la o firmă din Bulgaria și merge băiatul cu ea”, ne-a declarat șoferul. În fine, mai mulți martori ne-au declarat că și soțul demnitarei folosește autoturismul, existând în posesia noastră fotografii făcute încă din ianuarie anul acesta cu același autoturism care avea deja numere bulgărești.

Șmecheria bulgărească

Așadar, șoferul familiei Plumb a susținut că mașina este împrumutată de la o firmă din Bulgaria. Aceasta este însă metoda clasică pe care o folosesc toți românii care-și înmatriculează autoturismele în țara vecină prin intermediul unor firme specializate. “Mașinile înscrise pe Bulgaria sunt de două feluri: înmatriculate pe o firmă bulgărească sau pe o persoană fizică bulgară. Așadar, ori firma, ori persoana fizică este proprietarul de drept. Ca să încurajeze însă înmatriculările pe Bulgaria, firmele au găsit o portiță, adică să fie trecut cumpărătorul român ca utilizator. Dar cumpărătorul este doar utilizator și nimic mai mult. În plus, ca să «întărească» poziția de proprietar, firmele de înmatriculări vor mai obține o procură notarială prin care cumpărătorul român, cel trecut ca utilizator, are drepturi depline, inclusiv de revânzare”, explică același portal.

Singura cale prin care un român ar putea să îşi treacă autoturismul înmatriculat în Bulgaria direct pe numele său ar fi să obţină rezidenţa în ţara vecină. Dar metoda e prea complicată. “Ce faceţi, veniţi o dată la şase luni timp de cinci ani, ca să vă prelungiţi rezidenţa?”, ne-a răspuns un intermediar care se ocupă de înmatriculările auto în Bulgaria.

“Altă posibilitate ar mai fi să vă faceţi societate dumneavoastră, dar oricum nu puteţi fi trecut dumneavoastră şi ca administrator de firmă şi ca proprietar al respectivei maşini. Plus că trebuie să plătiţi alte taxe”, a precizat acesta. Varianta ne-a mai fost confirmată şi de alţi intermediari.

În prezent, potrivit unor estimări, în România circulă peste 100.000 de autoturisme înmatriculate în Bulgaria şi folosite de români. Circa 20% din acestea nu respectă standardele de siguranţă, potrivit unei statistici a Registrului Auto Român, iar în cazul multor maşini documentele care atestă inspecţia tehnică periodică sau asigurarea obligatorie sunt false.

Rovana Plumb a refuzat să elimine taxa de timbru

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat anul trecut că susţine timbrul de mediu prin care cumpărătorii români de autoturisme sunt obligaţi să achite în contul Administraţiei de Mediu diverse sume în funcţie de vechimea şi motorizarea autovehiculelor, potrivit Mediafax.

În aprilie 2013, senatorii Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu au propus, printr-un proiect de lege, înlocuirea actualului timbru de mediu cu o taxă de poluare inclusă în preţul combustibililor, la fel ca în Germania, care să fie de un ban pe litrul de motorină ori benzină. Rovana Plumb, pe atunci încă ministrul al Mediului, s-a opus iniţiativei, invocând că astfel taxa de poluare s-ar transforma într-o taxă de consum, ceea ce ar fi incorect, potrivit aceleiaşi surse. Guvernul şi-a exprimat la rândul său avizul negativ față de proiectul de lege.

Cât de greu se recuperează taxa de poluare

„România liberă” a relatat săptămâna trecută despre un român care, în încercarea de a recupera taxa de poluare pe care a plătit-o pentru un autoturism a fost plimbat mai mulți ani prin instanțe. În cele din urmă, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, printr-o hotărâre recentă, ca Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu să returneze sumele încasate ilegal din taxa de poluare.

Curtea de la Luxemburg i-a dat astfel dreptate lui Ilie Nicula. Acesta s-a trezit că statul refuză să-i returneze cei circa 5.100 de lei, sumă plătită pentru înmatricularea în România a unui autoturism adus din Germania, după ce tot CJUE a decis că această taxă încalcă legislația comunitară. Mai mult chiar, Nicula a fost scos dator cu diferența dintre suma plătită ca taxă de poluare și cea aferentă timbrului de mediu, în valoare de 8.126 de lei, deoarece plimbat între instanțe timp de câțiva ani, cererea acestuia a intrat sub incidența unei noi legislații.

Comentarii

 • gabi

  22 octombrie 2014 0:14

  Locuri de munca pe timp de criza! Alternativa noastra este cea mai sigura si mai serioasa! Oferim din start contract legal! Oamenii au inceput deja sa lucreze! S-au facut primele plati! Avem dovada! NU e joc piramidal si NU e MLM! Castigurile sunt garantate! 300 de dolari lunar, pentru operatori online, cu 3 ore de lucru pe zi! Va expediem detalii, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email afacere17gmail.com

  raspunde comentariului
 • paul

  21 octombrie 2014 15:34

  Nu cred asa ceva! in PSD nu pot avea loc oameni ce incalca legea! Seful partidului nu permite asa ceva.

  raspunde comentariului
 • vladtepes

  20 octombrie 2014 15:32

  Nesimtita, hoata, mediocra! La ce va asteptati de la gasca asta de banditi? Iar eu platesc tot ce castig din salariu, pe impozitele si taxele lor. Banditi, domne, banditi!

  raspunde comentariului
 • JURIST

  20 octombrie 2014 14:23

  Alta UMFLATA, urcati-o pe masina încalzita ca sa i se topeasca PLUMBUL. De unde le scoateti mai Nene, toate aceste BALABUSTE. Ce DEMNITAR? Cu ce se ocupa aceasta individa? Cu traficuri, minciuni etc., etc.JOS CU EA SI CU TOTI CA EA.

  raspunde comentariului
 • Snow

  20 octombrie 2014 14:18

  Hei, asta nu-i un Q7 obisnuit ! E varful gamei, V12 TDI de 5934 cmc, 500 CP si 1000 de Nm. Nou a costat binisor peste 100.000 de Euro iar taxa de mediu actuala ar fi de 9534 Euro. Cu banii astia platesti 20 de ani inmatricularea si RCA-ul bulgaresc ! Intrebarile ar fi- de unde are bugetarul in cauza bani pt BMW M6 peste 140.000 de Euro si Audi Q7 V12 TDI peste 100.000 de Euro- ce rost are prostia asta de taxa pe care nici initiatorul nu-i asa dobitoc s-o plateasca ?- cele 2 masini din fotografie au impozit anual de peste 6000 de lei bucata salariul de bugetar ajunge pt impozite sau luam imprumut bancar ?- cand scapam de socialistii de caviar si aducem la conducerea tarii oameni de afaceri care stiu valoarea banului si inteleg mecanismele economice ?

  raspunde comentariului
 • Ion

  20 octombrie 2014 14:10

  Locuri de munca ! Baza contract legal! NU este MLM si nici joc piramidal! Cautam operatori online care pot castiga cel putin 300 de dolari lunar, muncind doar 3 ore pe zi Pentru detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email digitartpromoyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Radu

  20 octombrie 2014 13:11

  LOCURI DE MUNCĂ LA DOMICILIU !!Locuri de munca noi si pentru toi ! OFERTA NOASTRĂ ESTE DEJA UN FENOMEN !! Va oferim pe loc contract legal! Din ce in ce mai muli oameni lucrează cu noi! Au fost acordate si primele plai! Avem dovada disponibila pentru toi! Oferim si cerem seriozitate maxima! NU e joc piramidal si NU e MLM! Căutam operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi, cu un câtig de 300 dolari lunar. Detalii va oferim după ce trimitei textul "INFO" la adresa de email readyfileyahoo.com

  raspunde comentariului
 • ion

  20 octombrie 2014 12:57

  Ce case si masini misto au socialistii astia si cate grija au ei de oamenii saraci...Ma pasc tot felul de ganduri "marxiste", de inca o revolutie...

  raspunde comentariului
 • Ion Doe

  20 octombrie 2014 12:32

  "vehicolul"PetricaRazvan or fi luat bacu'?Ziaristii pacii...

  raspunde comentariului
 • Mihai

  20 octombrie 2014 11:57

  Ce personaje `feminine` sinistre ridica politica si administratia publica romaneasca la catarg ! O, unde esti tu Franta anului 1789 ?!

  raspunde comentariului
 • Paul

  20 octombrie 2014 11:54

  Nu ar strica ca Procuratura Generala a Romaniei sa se autosesizeze si cu privire la natura provenientei averii impresionante a acestei Rovana Plumb. Nu de alta, dar nici daca ar fi ministra 1000 de ani, la ce cheltuieli lunare are familia ei, salariul de cateva mii de lei nu ar fi suficient nici pentru benzina, mancare, intretinerea casei darmite pentru astfel de achizitii !

  raspunde comentariului
 • Nelutu

  20 octombrie 2014 10:28

  Daca ar avea onoare si-ar da demisia imediat. Cata nerusinare!!!!

  raspunde comentariului
  • sebi

   20 octombrie 2014 11:51

   Ce nerusinare? Pariez ca daca ar candida maine, ar castiga lejer, pe romanii verzi nu-i intereseaza amanunte din astea. O galeata, un kil de ulei, 10 lei la pensie..

   raspunde comentariului
  • sebi

   20 octombrie 2014 11:51

   Ce nerusinare? Pariez ca daca ar candida maine, ar castiga lejer, pe romanii verzi nu-i intereseaza amanunte din astea. O galeata, un kil de ulei, 10 lei la pensie..

   raspunde comentariului
 • Ion Antonescu

  20 octombrie 2014 9:52

  Simptomatic pentru cabotinismul clasei politice romanesti. Politicienii romani sunt infinit mai rai decat Adolf Hitler, care avea `treaba` cu ALTE NATIUNI, si anume cu acelea care nu doreau sa se alieze cu el si regimul lui. Pe cand politicienii nostri au dezlantuit de 25 de ani un razboi fara de seaman pentru devalizarea si saracirea PROPRIEI POPULATII. Hitler a creeat milioane de locuri de munca pentru cetateni, nu s-a imprumutat de la banci straine - pe care de altfel, le ura - si a scos tara din marasmul saraciei si a disperarii populatiei - despre politica sa agresiva de mai tarziu, am mai scris ca a fost o imensa greseala si o periculoasa alunecare. Insa politicienii nostri au inventat aproape tot ce se putea inventa ca sa ne faca saraci pe noi care suntem din PROPRIUL LOR POPOR, sclavi dependenti de salariul sau pensia amarate primite in bataie de joc, dependenti de kilul de ulei si zahar date `generos` de nasosul din Constanta si de alti primari sau structuri ale statului ca `ajutor generos` catre populatie. Au pus la pamant prin privatizari frauduloase aproape toata industria nationala, au pus laba pe terenuri intravilane, actiuni la putinele intreprinderi ramase in picioare, actiuni la fonduri ale proprietatii, terenuri agricole, terenuri de case in zone frumoase, case de la stat pe bani de nimic, bani obtinuti prin coruptie, trafic de influenta si criminalitate economica organizata in forme continuate. Nu s-au sfiit sa implice chiar structuri ale statului in fraude nationale sau internationale - pentru fraude nationale vezi FNI si partial si Caritas, privatizari frauduloase de intreprinderi si regii profitabile in fond, diverse acorduri economice in pierdere pentru stat si cetateni, prabusiri voite de banci mari precum Bancorex Romania iar pentru fraude internationale vezi traficul cu combustibili catre regimul Milosevici in perioada de embargou ONU - de asa maniera incat chiar corpul de control al primului ministru de atunci a cerut, in urma unui control onest, ridicarea imunitatii parlamentare a fostului prim ministru Vacaroiu, a ministrului Aurel Novac si parca a inca unei persoane si alt caz scandalos a fost transportul transfrontalier, fara facturi si chitante a materialului publicitar pentru mirunsul neamului, tov. ion iliescu, transport anchetat de Procuratura generala a Frantei pana la granita cu Romania acolo unde jurisdictia ei inceta - si referitor la asta, viteazul adrian nastase s-a spalat pe maini de `porblema` zicand ca e treaba lui ion lilescu si materialele lui publicitare, de parca nu adrian nastase era seful partidului care a comandat afisele in Franta si a platit la negru totul probabil din banii `saltati` de hrebenciuc de la Bancorex parca, pe motiv de tiparirea `in interesul populatiei a lucrarii `Eterna si fascinanta Romanie` - pana la urma s-au tiparit cateva zeci de exemplare din acesti bani proveniti de la o banca a statului iar banii, fraudati in fond din averea publica, au fost platiti si inca la negru ca sa il vedem noi pe cadana ingenua a neamului, tov ion iliescu cu ceas Rollex pe mana, ca, de !, era baiat fin, scolit in est dar dedulcit la bunuri capitaliste ! Toate aceste fraude au fost semnalate cu curaj extraordinar la timpul lor de catre eminentul ziar Romania Libera, care a fost si este de 25 de ani port drapelul luptei pentru dreptate sociala si onestitate financiara in actul politic si cel de administrare publica. Insa reactia autoritatilor nationale si locale au fost ZERO - de aici si continuarea abuzurilor, exact cum a prezis atunci marele profet al neamului Petre Mihai Bacanu, care a afirmat public si clar ca `daca aceste fraude imense raman acum nepedepsite, situatia va scapa de sub control si in viitor ORICE va fi posibil ` . Si ca o completare a ce urmat cand ancheta Procuraturii Generale a Frantei a invesigat chestia cu afisele tiparite la negru la Paris pe banii fraudat ide la Bancorex pe partidul PDSR parca se numea atunci, sa mai amintim brusca internare in spital a casierului partidului de frica unei posibile anchete romanesti care sa continue ancheta francezilor, casier care acum parca e ...mare parlamentar european, un tip chel, nu imi aduc aminte cum il cheama !!! Asa ca, istoria cabotinismului si demagogiei, a abuzurilor si furturilor clasei politice din Romania este veche, indiferent de orientarea lor `de stanga sau de dreapta` - iar faptul ca acum am dat exemple doar de de la asa zisa `stanga` este pentru ca acum discutam despre `inaintasii` din partidul acestei rovane plumb - ce nume caraghios - care este la fel de cabotina precum iliescu ce recomanda cinstea si austeritatea pentru popor dar in background el oplosea pe marii hoti ai neamului, ori prin tacere complice ori chiar prin interventii televizate si la fel de cabotina precum elena ceausescu care se scalda in lux, nenumarate vile, vizite, vanatori, petreceri, destrabalare cu garzile de corp, mancare regeasca, haine scumpe - toate astea in timp ce despre cetateni spunea ca sunt viermi ce trebuie sa fie disciplinati si cinstiti si adulatori. Si pentru ca ma indoiesc ca autoritatea publica va interveni in reglementarea si pedepsirea acestei rovane pentru modul dubios, ba chiar ilegal, in care foloseste acest autoturism, as sugera bucurestenilor mei iubiti mai tineri ca mine sa picheteze intrarea in casa sau vila sau ce o fi a acestei rovane si sa nu o lase sa intre in casa pana nu marturiseste frauda sa si nu isi da demisia. Este absolut scandaloasa nu numai frauda prin care foloseste autoturismul dar si teribila demagogie prin care ea a impus populatiei acea taxa de care, iata, ea a scapat prin manevre ...ilegale !! Cata vreme cetatenii nu iau atitudine fatza de astfel de fraude ele se vor repeta pentru ca EI ne vor lua de fraieri la infinit. Iar acum, cand saracia nationala a ajuns la limita, ar merita ca aceasta rovana infatuata sa fie silita sa demisioneze, pasnic si democratic, iar apoi sa fie deferita justitiei pentru manevra frauduloasa prin care ea si familia sa circula cu aceasta masina.

  raspunde comentariului
 • urzica

  20 octombrie 2014 9:20

  Aceasta Plumb este o demna reprezentanta a politicienilor autohtoni,nesimtiti si hrapareti.Ei sunt prea sus situati ,legile chiar date de ea trebuiesc respectate numai de prostime.Un alt motiv sa aruncam la lada de gunoi acest partid din care face parte si Plumb.

  raspunde comentariului
 • ioan

  20 octombrie 2014 9:13

  Cel mai solicitat job la aceasta ora! Suntem deja un fenomen in extindere, pentru ca oamenii se conving zilnic de seriozitatea noastra! Oferim din start contract legal si dovada platii! Am trimis deja si primele castiguri! NU e MLM si NU e joc piramidal! Lucrati lejer 3 ore pe zi si castigati 300 dolari lunar, ca operator online! Pentru detalii, trimiteti textul Info la adresa de email ioanheredeayahoo.com

  raspunde comentariului
 • curios

  20 octombrie 2014 8:47

  In ce stat UE e mai plateste asemenea taxa cucoana draga? ha? ma refer la Rovana Plumb

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design