Sabin Orcan, la 100 de ani de la bătălia de la Mărășești: Cum am ajuns noi la Tudose și Țuțuianu?

de Roxana Petre , 07 august 2017 - stire actualizata la ora 08:02, 07 august 2017
Sabin Orcan, la 100 de ani de la bătălia de la Mărășești: Cum am ajuns noi la Tudose și Țuțuianu?

Directorul editorial al României Libere, jurnalistul Sabin Orcan, discută, duminică seara, că fostul ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan, și cu fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, în cadrul emisiunii X-Press de pe postul B1 TV, despre situația României la 100 de ani de la Marea Unire.

„Cum am ajuns noi, la 100 de ani, la Adrian Țuțuianu și la Mihai Tudose”, s-a întrebat retoric jurnalistul Sabin Orcan, în a doua parte a emisiunii.

Cristian Diaconescu a spus că președintele Iohannis este primul președinte care a mers la mausoleul de la Mărăști: „Cumva, am rupt linia frontului. Asta a schimbat soarta războiului. Armata germană a revenit la Mărășești și Oituz. Sacrificiul nostru a fost remarcabil; au fost între 17.000 și 20.000 de români care au pierit. Armata rusească ne-a trădat, pentru că ei erau cuprinși de revoluția din Rusia”, a spus fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu mai susține că este nevoie de recuperarea simbolică a eroilor.

„Elemente care țin de demnitate, de o coloană vertebrală a unei națiuni, trebuie căutate în istorie. Trăim într-un moment în care, în jurul nostru, se adună crizele. Câtă vreme aceste valori nu există, s-ar putea să fie o problemă”, a mai spus el.

La rândul său, jurnalistul Sabin Orcan l-a întrebat pe fostul ministru Marius Bostan, despre ridicarea osemintelor generalului Averescu, în anii 1970.

„Noi nu putem să dezgropăm... Sunt convins că emisiunea își va găsi ecoul la un procuror militar”, a spus Marius Bostan.

Sabin Orcan i-a replicat că, acum 10 ani, Parchetul Militar a fost sesizat, dar că dosarul a fost clasat. „Nici sicriul nu mai e cel original. E, totuși, un erou din Primul Război”.

„Rezistența de la Mărășești... strămoșii noștri s-au luptat cu arma în mână, și-au dat sângele pentru țară. Unde suntem după 100 de ani? Avem mare noroc că am ajuns acum în NATO, că din suta asta de ani, 50 i-am trăit sub comunism. S-au creat premisele ca oameni fără căpătâi să se cocoație în funcții cu pensii groase. Noi, la 100 de ani de la Marea Unire, ar trebui să revenim la valorile care au făurit unirea; erau oameni cinstiți”, a spus Marius Bostan.Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose participă duminică, în Vrancea, la Ceremonia comemorativă a Centenarului Bătăliei de la Mărăşeşti, unde vor depune coroane de flori şi vor susţine discursuri.

La acest eveniment sunt aşteptaţi şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi alţi oficiali. Guvernul a aprobat în iulie un buget de circa 4,2 milioane euro pentru evenimentele dedicate Centenarului în judeţul Vrancea, însă aproape trei sferturi din sumă a fost destinată unor lucrări de infrastructură.Știre în curs de actualizare.

Comentarii

 • Corcodel

  07 august 2017 16:56

  N-as spune tradare.Abandonarea luptei.De fapt revolta rosie a avut aceasta aprindere-victimele singeroase 2.ooo.ooo de mujici aproape toate fam ruse simteau asta si nepasarea taruatlui,lipsuri si boli gripa spaniola.Au culminat cu Lenin de fapt o arma secreta nemteasca pregatita in secret in Elvetia .Mama Maria avand sange rus dupa tar,Rusia era un mare aliat la vremea aia o datorie dupa razboiul de independenta.Lor datoram faptul ca austrii nu au intrat chiar cacin branza,lor datoram tactici iar francilor poate niste arme care nu stiu daca au mai fost folosite ca necesitau instructie si un mare suport politic.Asa am dus tezaurul la Moscova pe stabilamentul amintit.Nu stiam ce arma secreta teribila pregatea imperiu...

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  07 august 2017 10:50

  SA NU UITAM 1. Miile de ostasi romani cazuti la Marasti, Marasesti si Oituz, au murit in opinci, strabatand campul de lupta pana la transeiele inamice, prin ploaia de gloante ale mitralierelor nemtesti si au facut-o din patriotism, nu pentru indemnizatii si 2.Regele Ferdinand I si-a facut in mod cinstit datoria fata de Romania, desi era legat genetic de Germania. Nu uitati aceste exemple de onoare si patriotism.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  07 august 2017 9:54

  Cum am ajuns noi la Tudose si Tutuianu ? Cu Iliescu, Vacaroiu, Nastase, Ponta, Dragnea, Tariceanu si domnii auto.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design