Decizie CEDO: Statul român poate refuza angajarea colaboratorilor Securității

de Razvan Chiruta , 21 octombrie 2014 - stire actualizata la ora 15:36, 21 octombrie 2014
Foto arhivă

Refuzul statului român de a angaja o persoană în administrația publică deoarece aceasta a colaborat cu Securitatea nu este un act de discriminare, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Judecătorii au decis astfel în cazul unui fost parlamentar român, Petre Naidin, fost subprefect de Călărași între 1991 și 1992. Acesta ceruse în 2004, la finalul celui de al treilea mandat al său ca deputat, să fie trecut de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) ă îi înscrie numele pe lista de rezervă pentru subprefecți. Agenția a refuzat solicitarea parlamentarului, pe motiv că legea interzice colaboratorilor poliției politice ai regimului comunist să fie angajați în funcții de autoritate în sistemul public.

Respingerea se baza pe faptul că CNSAS a decis în 2000 că Petre Naidin a colaborat cu Securitatea între 1971 și 1974, după cum se arată în documentele CEDO. Mai mult, Curtea de Apel București a întărit, printr-o hotărâre judecătorească, acest verdict.

Politicianul, nemulțumit de situație, a considerat că respingerea sa este neconstituțională și a reclamat la Curtea de Apel faptul că ANFP l-a discriminat nejustificat. În 2006, Curtea Constituțională a României a respins plângerea lui Petre Naidin, iar un an mai târziu Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv că nu este vorba de nici o discriminare.

Petre Naidin nu a acceptat nici această decizie, așa încât s-a adresat la CEDO în 2007. După șapte ani,  judecătorii europeni au stabilit că statul român a avut dreptate în cazul fostului parlamentar. Curtea de la Strasbourg a luat în considerare faptul că există deja o lege românească din 2003 care le interzice colaboratorilor Securității să devină funcționari publici și a menționat că această interdicție este legitimă.

Mai mult, “Curtea a luat act de faptul că decizia Curții Constituționale a României prin care li se interzice angajarea în sistemul public a colaboratorilor poliției politice este justificată de loialitatea pe care statul o așteaptă de la toți funcționarii publici ai unui regim democrat. Curtea a reiterat că, ca principiu, statul are un interes legitim în a stabili condițiile în care sunt angajați funcționarii publici și să ceară acestora să arate loialitate principiilor constituționale pe baza căruia a fost fondant”, se arată în hotărârea CEDO.

Prin urmare, magistrații europeni au decis că ANFP nu a încălcat drepturile omului în acest caz. 

Comentarii

 • vecsunka ileana

  23 ianuarie 2015 10:32

  as dori ca romania sa se schimba odata ptr intodeauna ptr ca romanul este considerat nimeni un hot un mincinos un fals un tradator romanul este considerat nimeni zero intelegeti odata sau nu. romanul poate sa se considere ce vrea el ansusi dar srainul al considara hot criminal romanul nu are nici o valoare poate sa detine orice functie tot ramana un hot un mincinos si un criminal asta considera toti straini despre totii romani ori unde sar afla nimeni nu da doi bani pe romanul. romanul si a pierdut omenia si valoarea ar fi bine sa si schimba numele de romania

  raspunde comentariului
 • Gina

  22 octombrie 2014 7:02

  Dacă acum ai un loc de muncă, păstrează-l! Dar începe să câstigi i alti bani, în timpul tău liber! Daca nu ai loc de munca, cu atat mai mult te va interesa. Daca esti interesat trimite textul Detalii la adresa de email baniadevarati2014gmail.com

  raspunde comentariului
 • Kurt Roth

  21 octombrie 2014 17:11
 • Bunu

  21 octombrie 2014 15:58

  Sa dea Dumnezeu!Chiorule auzi ca tu nu mai ai voie sa lucri la stat ca colaborator si turnator cum reiesa din studiile arhivelor copie ale registrului jurnal pentru reteaua informativa al U.M. 02150 Mangalia, in care se regasesc toti colaboratorii Securitatii de la Institutul de Marina...ioooi ce faci acum de unde mai furi tu de unde mai iei note ?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design