24.7 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO - Secretarul general al ONU a cerut ca inspectorii internaționali să...

VIDEO – Secretarul general al ONU a cerut ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară Zaporizhzhia

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară Zaporizhzhia, după ce Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzațiis-au acuzat reciproc în legătură cu bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa în weekend.

Guterres a calificat atacul drept haotic:

„Orice atac asupra unei centrale nucleare este considerat sinucigaș și sper că aceste atacuri vor înceta și, în același timp, sper că AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) va putea avea acces la centrală și își va putea exercita competențele mandatului său.”

De asemenea, Guterres a făcut apel la comunitatea internațională să se angajeze să nu folosească arsenalele nucleare.

„Cred că acesta este momentul în care riscul unei confruntări nucleare a revenit, lucru pe care l-am uitat timp de decenii. Acesta este momentul, așa cum am spus, să cerem țărilor înarmate nuclear să se angajeze să respecte acordurile în primul rând și să se angajeze să nu folosească și să nu amenințe nuclear,” a completat acesta.

Forțele rusești au capturat centrala nucleară ucraineană în luna martie.

Ucraina a acuzat Rusia că este responsabilă pentru bombardamentele de sâmbătă, după ce trei senzori de radiații au fost avariați.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskii a declarat duminică că Rusia desfășoară o „teroare nucleară” care justifică mai multe sancțiuni asupra sectorului nuclear al Moscovei:

Autoritatea instalată de Rusia în regiune a declarat că forțele ucrainene au lovit situl cu un lansator multiplu de rachete, avariind clădirile administrative și o zonă din apropierea unei instalații de depozitare.

Reuters nu a putut verifica versiunea niciuneia dintre părți cu privire la cele întâmplate.

Conflictul armat de la situl Zaporizhzhia, din epoca sovietică, a alarmat lumea.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Curtea de Apel menține sechestrul pe bunurile primarului Negoiță în ancheta ROSAL

Curtea de Apel București menține sechestrul pe bunurile primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, în ancheta ROSAL. Curtea de Apel București (CAB) a decis să mențină...

Ca să scape de condamnare, rectorul Mihnea Costoiu și-a schimbat avocatul

Rectorul Universității Politehnica, profesorul Mihnea Costoiu, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, și-a schimbat avocatul. Procesul este acum în faza apelurilor. Mihnea Costoiu...

USR cere demisia ministrului Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat

USR cere demisia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL), după ce acesta a fost acuzat de plagiat. Cererea a fost anunțată luni, 26 septembrie 2022, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă