10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeVideoMoscheea istorică Tinmel a fost avariată în urma cutremurului din Maroc

Moscheea istorică Tinmel a fost avariată în urma cutremurului din Maroc

Moscheea istorică Tinmel a fost avariată grav în urma cutremurului devastator din Maroc, istoria acesteia fiind una deosebit de interesantă.

Cutremurul mortal din Maroc a afectat grav unul dintre cele mai importante situri istorice din munții Atlasului Înalt, moscheea Tinmel, construită de o dinastie medievală care a cucerit Africa de Nord și Spania, potrivit Reuters.

Moscheea, din secolul al XII-lea, a fost construită acolo unde dinastia Almohad și-a stabilit prima capitală, într-o vale îndepărtată a Atlasului, înainte de a pune mâna pe Marrakech, de a-și proclama liderul calif și de a mărșălui în întreaga regiune, propulsați de un zel religios.

Pagubele au inclus ziduri prăbușite, un turn pe jumătate căzut și grămezi mari de moloz.

Cel puțin 2.000 de oameni au murit în cutremurul cu magnitudinea de 6,8, cel mai distructiv din zonă din 1900. Acesta a lovit vineri seara (8 septembrie), distrugând clădirile tradiționale de pe Înaltul Atlas și prăbușind case de cărămidă și piatră în multe sate, scene văzute de Reuters.

Pagube și mormane de moloz după cutremurul din Maroc

Cutremurul puternic din Maroc a ucis peste 800 de oameni și a rănit alte sute, distrugând clădiri și trimițând locuitorii din marile orașe să fugă din casele lor, în cel mai mortal cutremur din țară de mai bine de șase decenii, potrivit Reuters.

Cutremurul cu magnitudinea 7,2 a avut loc vineri noaptea târziu (8 septembrie), în munții Atlas Înalți din Maroc. Ministerul de Interne a declarat că 820 de persoane au fost ucise și alte 672 au fost rănite, într-un bilanț actualizat al victimelor. Un oficial local a spus că majoritatea morților au avut loc în zonele montane greu de atins.

În Marrakech, cel mai apropiat oraș mare de epicentru, locuitorii au petrecut noaptea în aer liber, de teamă să plece acasă.

„ Camera a început să tremure… și totul a început să se miște, precum și imaginile au început să se miște. Ne-am luat doar niște haine și genți și am ieșit în fugă”, a declarat turistul australian Tri pentru Reuters.

VIDEO: Eforturile de salvare sunt în desfășurare după cutremurul din Maroc

Echipele de salvare au căutat supraviețuitori în Maroc după un puternic cutremur care a avut loc vineri seara (8 septembrie), ucigând sute de oameni, distrugând clădiri și determinând locuitorii marilor orașe să iasă în grabă din casele lor.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă