11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăVideoEl Nino ar putea aduce temperaturi în creștere în Chile

El Nino ar putea aduce temperaturi în creștere în Chile

Fenomenul meteo El Nino revine și va aduce temperaturi în creștere, în Chile, în următoarea perioadă.

Cel mai probabil, Chile se va confrunta cu temperaturi mai ridicate decât media, în următoarea vară din emisfera sudică, din cauza fenomenului meteorologic El Nino, potrivit prognozelor oficiale. Oamenii de știință sunt îngrijorați de creșterea temperaturilor din Chile anul acesta, potrivit Reuters.

Potrivit oficialilor, se prevede o vară mai caldă decât de obicei din cauza fenomenului meteorologic El Nino din emisfera sudică.

 „ Din 2015, există o creștere a temperaturii care afectează în special zonele centrale și de sud ale țării, inclusiv zona australă. De fapt, nu uitați că vara trecută, în regiunea centrală a țării, a fost cea mai caldă din 1950 și este foarte probabil ca această situație să se extindă și în vara viitoare”, transmite Catalina Cortes, șeful Biroului Servicii Climatice, Direcția Meteorologică din Chile.

Chile a fost lovită de secete, ploi intense și incendii mortale în ultimul an, lăsând mii de oameni fără adăpost și afectând operațiunile miniere și agricultura.

A început fenomenul meteo El Nino. Ar putea duce la noi recorduri de temperatură

Fenomenul meteorologic El Nino, asociat de obicei cu creşterea temperaturilor la nivel global, a început oficial şi este de aşteptat să se intensifice treptat în lunile următoare, a anunţat joi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA), relatează AFP, citată de Agerpres.

El Nino este un fenomen caracterizat prin temperaturi de suprafaţă mai calde decât cele normale în Oceanul Pacific ecuatorial, dar are consecinţe asupra întregii planete. „Ar putea duce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni, a declarat, potrivit unui comunicat, Michelle L’Heureux, climatolog pentru NOAA.

În mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că perioada 2023-2027 va fi aproape sigur cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, sub efectul combinat al El Nino şi al încălzirii globale provocate de emisiile de gaze cu efect de seră.

El Nino are loc aproximativ o dată la doi până la şapte ani, iar climatologii au estimat sosirea lui de câteva luni pentru acest an.

Fenomenul opus, La Nina, care tinde dimpotrivă să provoace o scădere a temperaturilor, este prezent de trei ani.

„În funcţie de intensitatea sa, El Nino poate provoca o serie de consecinţe, precum creşterea riscului de precipitaţii abundente sau de secetă în anumite regiuni ale lumii”, a explicat Michelle L’Heureux.

„Schimbările climatice pot exacerba sau atenua unele impacturi legate de El Nino”, a precizat ea.

În general, El Nino tinde să modereze activitatea uraganelor în Atlantic, dar le favorizează în Pacific, potrivit NOAA.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă