19.8 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeInternaționalA început fenomenul meteo El Nino. Ar putea duce la noi recorduri...

A început fenomenul meteo El Nino. Ar putea duce la noi recorduri de temperatură

Fenomenul meteorologic El Nino, asociat de obicei cu creşterea temperaturilor la nivel global, a început oficial şi este de aşteptat să se intensifice treptat în lunile următoare, a anunţat joi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA), relatează AFP, citată de Agerpres.

El Nino este un fenomen caracterizat prin temperaturi de suprafaţă mai calde decât cele normale în Oceanul Pacific ecuatorial, dar are consecinţe asupra întregii planete. „Ar putea duce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni, a declarat, potrivit unui comunicat, Michelle L’Heureux, climatolog pentru NOAA.

În mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că perioada 2023-2027 va fi aproape sigur cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, sub efectul combinat al El Nino şi al încălzirii globale provocate de emisiile de gaze cu efect de seră.

El Nino are loc aproximativ o dată la doi până la şapte ani, iar climatologii au estimat sosirea lui de câteva luni pentru acest an.

Fenomenul opus, La Nina, care tinde dimpotrivă să provoace o scădere a temperaturilor, este prezent de trei ani.

„În funcţie de intensitatea sa, El Nino poate provoca o serie de consecinţe, precum creşterea riscului de precipitaţii abundente sau de secetă în anumite regiuni ale lumii”, a explicat Michelle L’Heureux.

„Schimbările climatice pot exacerba sau atenua unele impacturi legate de El Nino”, a precizat ea.

În general, El Nino tinde să modereze activitatea uraganelor în Atlantic, dar le favorizează în Pacific, potrivit NOAA.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Pastila pentru suflet, duminică, 24 septembrie: Pilda păcătosului

Într-o zi, un om păcătos se jeluia unui credincios:- "Dragă prietene, sunt un om pierdut..."Cel credincios îi spuse atunci:- "Bucură-te că eşti pierdut,...

Pastila pentru suflet, duminică, 24 septembrie: Pilda păcătosului

Într-o zi, un om păcătos se jeluia unui credincios:- "Dragă prietene, sunt un om pierdut..."Cel credincios îi spuse atunci:- "Bucură-te că eşti pierdut,...

Război Ucraina, ziua 578 – Rusia respinge planul de pace al Ucrainei: “Este complet irealizabil”

Alte trei nave au trecut prin coridoarele umanitare din Marea Neagră pentru a încărca în porturile ucrainene în această săptămână, a declarat sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies