21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăTechRuptură în familia „Salvați România”. Nicușor Dan demisionează din USR. Elek Levente...

Ruptură în familia „Salvați România”. Nicușor Dan demisionează din USR. Elek Levente este noul președinte interimar al partidului

Președintele USR, Nicușor Dan, a demisionat din partid, după ce Biroul Permanent al acestei formațiuni a decis, prin vot, să nu susțină refrendumul pentru definirea familiei tradiționale.

UPDATE 21.00: Elek Levente va fi președintele interimar al formațiunii politice, după ce Nicușor Dan a anunțat, joi, că a demisionat din funcția de președinte al USR, dar și din calitatea de membru de partid.

UPDATE 20.00: Deputații Cristian Ghinea și Emanuel Ungureanu s-au poziționat foarte clar împotriva lui Nicușor Dan. 





Deputatul USR Cristian Ghinea a declarat, după demisia președintelui partidului Nicușor Dan, că USR trebuie să meargă mai departe, cu un program clar, iar Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe fostul lider al formațiunii politice că, prin demisia din partid, nu a dat dovadă de maturitate şi nu s-a ridicat la înălţimea poziţiei care i-a fost încredinţată de către Congres.





În BP al USR, 11 membri au votat pentru această poziționare, opt au fost împotrivă, iar doi s-au abținut. Imediat după acest vot, președintele partidului – care s-a opus oricărei poziționări pe acest subiect – a anunțat că va părăsi formațiunea pe care a fondat-o.




„USR a fost votat şi de oameni care sprijină referendumul şi de oameni care nu-l sprijină”, a explicat Nicușor Dan decizia sa surprinzătoare. El a fost ales președinte la congresul USR care a avut loc în urmă cu doar trei săptămâni.

Totuși, după ce a anunțat că a demisionat, Nicușor Dan a spus de mai multe ori că ar putea reveni în partid dacă decizia din Biroul Permanent va fi schimbată de către un alt organism de conducere. „ Dacă partidul îşi schimbă politica pe această chestiune care pentru mine este de principiu şi dacă mă primesc şi ei înapoi sunt gata să mă întorc”, a declarat Nicuşor Dan.

Pe de altă parte, fostul lider USR a arătat că așteaptă „un alt partid în care să se regăsească”.

Singurul lider USR care a reacționat imediat după acest anunț și i-a cerut să rămână a fost Clotilde Armand. „Îl invit, la fel cum el a făcut-o când avea nevoie de ajutorul nostru, să rămână lângă noi, să nu renunţe, să stea neclintit! Nicuşor Dan, trebuie să continuăm împreună!”, a scris ea, pe Facebook. În decembrie 2016, soțul ei, matematicianul Sergiu Moroianu, a fost exclus din USR, iar Clotilde Armand a susținut că a fost o decizie greșită.

Succesorul: Elek Levente

Potrivit statutului USR, cel care-I va lua locul lui Nicușor Dan este Erik Levente, vicepreședinte și lider al filialie din Cluj. El are 46 de ani şi este student în anul IV la Facultatea de drept a Universităţii Babeş-Bolyai şi în prezent lucrează în domeniul transporturilor rutiere. Potrivit descrierii de pe site-ul USR, în decursul timpului a trecut prin diferite posturi în companii de transport atât cu capital de stat, cât şi cu capital privat. De 9 ani este managerul de transport al unei companii private de transport rutier de mărfuri cu activitate exclusiv pe teritoriul UE. 

Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Prințul Harry marchează cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus

Prințul Harry va marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus printr-o prezență specială la o slujbă ce va avea loc la Catedrala St....
Ultima oră
Pe aceeași temă