7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechVIDEO. Nicușor Dan explică de ce vrea să plece din USR: A...

VIDEO. Nicușor Dan explică de ce vrea să plece din USR: A apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcție. Nu cred că este bună, dar este dreptul lor să o facă. Dacă își schimbă decizia, sunt gata să vin înapoi. Clotilde Armand: Îl invit să rămână lângă noi, să nu renunțe, să stea neclintit!

UPDATE 17.00: Biroul Național al partidului Uniunea Salvați România se va întruni, joi seară, de la ora 18:00, iar în urma ședinței va transmite un comunicat oficial. Parlamentarii și consilierii partidului Uniunea Salvați România vor continua activitatea din Parlament și Consiliile locale pentru a combate corupția și incompetența din sistem. Valorile USR se bazează pe democrație internă, integritate și transparență față de membrii USR și față de societate.

 

 

UPDATE 14.00: Nicușor Dan a explicat, joi, într-o conferință de presă, motivele pentru care dorește să plece din USR. Cu toate acestea, el a precizat că este dispus să revină în formațiune, dacă Biroul Național își va revizui votul privind redefinirea noțiunii de familie în Constituție.

„Sunt trei motive importante pentru care demisionez. Primul dintre ele – opinia mea fermă, ca lucrul care se întâmplă în România este legată de cine apără și cine nu tradiția. Al doilea motiv, simt o datorie pentru oamenii care ne-au votat. Tema familiei este una intimă, care ține de identitate, de sentimentul religios, chiar dacă este importantă pentru ei sau pentru societate. Convingerea mea fermă e că USR trebuie să se adreseze și unora și altora. Este un al treilea motiv, care ține de onoare (…) În partidul meu este loc pentru toată lumea. În opinia mea, unii dintre colegii mei sunt colegi de mâna a doua. Unele dintre convingeri, intime, intră în contradicție cu morala. Eu îmi asum că am făcut o promisiune de care nu m-am putut ține. Nu e nimic dramatic, e o contrucție cu mulți oameni, în care a apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcție, nu cred că este bună, dar este dreptul lor să o facă”, a spus 

„Rămân disponibil pentru politica românească”

Nicușor Dan a precizat că „rămâne disponibil pentru politica românească”, dacă Biroul Național își va revizui decizia. „Duminică, mi-am anunțat colegii de decizia mea, dacă votul a va fi așa cum a fost. Am revenit ieri și le-am spus ce vreau să fac. A fost o decizie asumat, pe care am comunicat-o. Îmi pare rău că decizia se presupune peste campania electorală a unor colegi din câteva orașe din România”, a mai spus el.

Nicușor Dan a continuat precizând că „decizia este luată”.  „Partidul a luat ieri o decizie, printr-un organ de conducere. Mai există încă două organe superioare. Dacă partidul își schimbă politica privind decizia, care pentru mine este de principiu, sunt gata să (n.r – accept să) mă pună și înapoi”.

Întrebat dacă va fi reluat votul și se va shimba decizia, Nicușor Dan a afirmat că se va întoarce la conducerea USR.  Totodată, Nicușor Dan a precizat că, în cazul în care nu va fi reluat votul, „o să aștepte să apară un partid în care se regăsește”.

În plus, el a fost întrebat dacă va fi înlocuit de Dacian Cioloș, Nicușor Dan a precizat: „Asta se va decide în interiorul USR”.

„Am încredere în USR”, a replicat Nicușor Dan, întrebat cum vede partidul fără el.

Șefia interimară a USR urmează să fie preluată de preşedintele USR Cluj, Elek Levente, întrucât este vicepreşedintele care a obţinut cel mai mare număr de voturi la congresul partidului. Elek Levente a obţinut cel mai mare număr de voturi la congresul USR desfăşurat la Cluj Napoca între 12 şi 14 mai 2017. Levente a fost votat vicepreşedinte de 226 dintre cei 260 de delegaţi ai Congresului, obţinând un număr mai mare de voturi chiar decât Nicuşor Dan, care a fost ales preşedinte cu 173 de voturi ”pentru”.

Levente este şi preşedintele USR Cluj.

Potrivit statutului USR, în cazul vacantării funcţiei de preşedinte al partidului, locul acestuia va fi luat de către vicepreşedintele care a obţinut la ultimul Congres cel mai mare număr de voturi, declanşându-se imediat procedura de Congres extraordinar în vederea alegerii noului preşedinte.

Elek Levente are 46 de ani şi este student în anul IV la Facultatea de drept a Universităţii Babeş-Bolyai şi în prezent lucrează în domeniul transporturilor rutiere. Potrivit descrierii de pe site-ul USR, în decursul timpului a trecut prin diferite posturi în companii de transport atât cu capital de stat, cât şi cu capital privat. De 9 ani este managerul de transport al unei companii private de transport rutier de mărfuri cu activitate exclusiv pe teritoriul UE, operând în special pe pieţele de transport din Germania, Franţa şi Benelux. 

Levente este membru fondator şi presedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului (APUC), organizaţie civică, în cadrul căreia a militat împotriva abuzurilor urbanistice din oraş.

 ———–

Președintele USR, Nicușor Dan, a anunțat, joi, că va susține o conferință de presă la sediul grupului parlamentar din Camera Deputaților, în care va vorbi despre demisia din formațiune.

„Azi de la ora 14 la sediul grupului parlamentar al USR din Camera Deputatilor voi sustine o conferinta de presa in care voi detalia si voi explica demisia mea din USR”, a scris Nicușor Dan, pe Facebook.

Clotilde Armand: Am crezut în proiectul lui pentru că este un om care nu a făcut niciodată vreun compromis

Clotilde Armand i-a cerut lui Nicușor Dan să nu demisioneze de la șefia USR.

„Îl cunosc pe Nicuşor Dan de 20 de ani. Când Nicuşor a trecut la un alt nivel şi simțea nevoia de o implicare substanţială pentru transformarea Primăriei Bucureşti și a României, i-am spus că sunt gata să renunţ la job-ul meu pentru a lua parte la proiectul lui de administrare profesionistă şi cinstită: Uniunii Salvaţi Bucureştiul și Uniunea Salvați România. Am crezut în proiectul lui pentru că este un om care nu a făcut niciodată vreun compromis, a renunțat la cariera de matematician și-a dedicat ani de zile toată energia lui pentru a schimba în bine societatea românească. Am crezut în acest proiect pentru că nimeni nu era obligat să adopte o ideologie, nimeni nu era obligat să se pronunțe pe chestiuni intime, să voteze fiecare aşa cum îi dictează conştiinţa şi opţiunea lui ideologică. Știu, se vor găsi mulți care cred că dețin adevărul absolut pe subiectul acesta și pe tema ideologiei, îi poftesc să-și creeze un partid, să devină consilieri și parlamentari după care mai discutăm. Buna guvernare nu mai depinde de o ideologie politică clasică. Să privim la clasa politică din România: lideri politici fără nici o înzestrare care dețin funcții de decizie importante în stat, condamnați penali care conduc partide, un fost șef de stat care atacă neobosit justiția și plagiatori care se consideră mari intelectuali, toți se declară oameni cu ideologii politice. Timp de 27 de ani au guvernat țara cu aceste false teme și vă întreb: ce au servit în afară de interesele lor transpartinice?”, a scris Clotilde Armand, joi, pe Facebook.

Ea a continuat cerându-i să nu demisioneze.

„Calitatea lui Nicușor Dan este aceea de a fi un om de neclintit. Îl invit, la fel cum el a făcut-o când avea nevoie de ajutorul nostru, să rămână lângă noi, să nu renunțe, să stea neclintit! Nicușor Dan, trebuie să continuăm împreună!”, a mai scris ea.

Nicușor Dan nu a fost de acord cu decizia Biroului Național de a nu susține modificarea Constituției

Surse politice declarau, miercuri, pentru Mediafax, că Nicuşor Dan ar fi ameninţat că va demisiona de la conducerea partidului, după ce membrii USR au decis prin vot să nu susţină revizuirea Constituţiei pentru redefinea familiei. Decizia de a nu susţine modificarea Consituţiei a fost luată cu 11 voturi „pentru", 8 „împotrivă" şi două abţineri. Nicuşor Dan a părăsit şedinţa ameninţând că va demisiona, nefiind excluse negocieri pentru menţinerea lui Nicuşor Dan la conducerea fomaţiunii.

Deputatul USR Dan Barna a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că Nicuşor Dan nu a fost de acord cu decizia Biroului Naţional de a nu susţine modificarea revizurii Constituţiei şi a anunţat că va demisiona, precizând că însă că nu s-a înregistrat nicio demisie.

„A fost o şedinţa în care spiritele s-au încins destul de mult. În urma ei a fost o decizie a Biroului Naţional de poziţionare împotriva modificării Constituţiei. Nicuşor Dan a precizat că nu este de acord cu acestă poziţionare şi în acest context s-au spus multe lucruri. Nu există o demisie înregistrată", a declarat deputatul Dan Barna.

Luni, deputatul USR Cristian Ghinea l-a acuzat, pe Facebook, pe liderul partidului, Nicușor Dan, că i-a șantajat pe ceilalți membri pentru a vota schimbarea Constituției privind redefinirea familiei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie. În replică, Nicuşor Dan a afirmat că USR se confruntă cu „o puternica presiune internă". Totodată, Nicuşor Dan a mai adăugat că poziţionarea ar conduce către „o fractura internă fiindcă ar încălca convingerile intime ale unor colegi aflaţi în minoritate".

„Se contura o majoritate clară pentru susținerea propunerii. Moment în care Nicușor Dan a amenințat că își dă demisia dacă partidul se va poziționa. Mai mulți membri au cedat din păcate acestui șantaj. L-am anunțat atunci pe Nicușor Dan că dacă nu avem o decizie e momentul să își asume personal acest lucru și că eu m-am săturat să răspund public pentru chestiuni pe care el le impune partidului și nu le asumă personal. Emoția produsă de anunțul său a făcut să se voteze pentru amânare. Deci, s-a amînat prin vot (m-am opus și amânării) pentru miercuri", a scris Ghinea, răspunzând unei postări, pe Facebook.

La rândul său, Nicușor Dan a precizat că decizia va afecta formațiunea.

„Am fost vehement impotriva pozitionarilor liderilor de opinie ai USR, de ambele parti, care aduceau USR in dezbaterea progresisti vs conservatori, in loc de dezbaterea despre subiectele reale ale societatii si despre competentele pe care USR le aduce in politica. Exista acum o puternica presiune interna pentru ca USR sa se pozitioneze pe tema redefinirii familiei crestine. Opinia mea ferma este ca ar fi o mare eroare. Am cadea cu totii in capcana de a vorbi despre ce ne divizeaza si nu despre ce ne uneste. Ar fi, mi-e teama, o fractura interna peste care nu vom putea trece, printr-o pozitionare care ar incalca convingerile intime ale unor colegi ai nostri aflati in minoritate. Am facut atatea lucruri minunate impreuna, progresisti si conservatori. Am trezit speranta in sute de mii de oameni. Sper sa avem intelepciunea sa ramanem uniti. Sper sa ne ridicam la inaltimea sperantelor pe care oamenii si le-au pus in noi", a scris Nicuşor Dan.

Clotilde Armand: Trebuie să așteptăm cu toții să se limpezească lucrurile și să aflăm ceva oficial

Clotilde Armand, membru al Biroului Național al USR, consideră că este necesară o poziție oficială din partea partidului și a liderului Nicușor Dan.

„Trebuie să așteptăm cu toții să se limpezească lucrurile și să aflăm ceva oficial din partea partidului și din partea lui Nicușor Dan. Este un moment în care se vor contura mai clar lucrurile în interiorul USR. Faptul că astăzi s-a votat ca partidul să se poziționeze împotriva redefinirii familiei în Constituție nu înseamnă că în acest partid nu sunt și creștini democrați sau conservatori care trebuie neglijați", a precizat Clotilde Armand, pentru Agerpres.


Citește și:  FOTO. Cristian Ghinea l-a acuzat pe președintele USR, Nicușor Dan, că s-a opus poziționării partidului împotriva modificării Constituției: A amenințat că își dă demisia. Mulți au cedat acestui șantaj

Deputatul USR Cristian Ghinea l-a acuzat, pe Facebook, pe liderul partidului, Nicușor Dan, că i-a șantajat pe ceilalți membri pentru a vota schimbarea Constituției privind redefinirea familiei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie.

 

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă