18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăTechPNL amenință Executivul cu un vot negativ, din cauza bugetului Educației

PNL amenință Executivul cu un vot negativ, din cauza bugetului Educației

PNL susține că, dacă Executivul nu va da curs solicitărilor liberalilor privind bugetul Educației pe 2015, va da un vot negativ proiectului în Parlament, a anunțat deputata Raluca Turcan, citată de Mediafax.

"Bugetul Educaţiei pe 2015 amăgeşte şi întreţine un sistem la limita supravieţuirii! (…) Deşi Victor Ponta se lăuda că învăţământul va fi o prioritate, la majoritatea capitolelor din proiectul de buget pentru Ministerul Educaţiei am constatat scăderi dramatice. Iar în restul cazurilor avem îngheţarea fondurilor. Nu există creşteri alocate pentru cercetare, pentru burse şi programe educaţionale pentru elevi şi profesori, pentru reparaţii de şcoli sau pentru dotarea laboratoarelor şi a bibliotecilor. Având în vedere că o parte dintre sumele alocate pentru educaţie sunt prevăzute pentru acordarea drepturilor de natură salarială câştigate în instanţă, putem vorbi chiar de o scădere reală a bugetului pentru 2015. În cifre, contabiliceşte, realitatea poate fi cosmetizată, în fapt, vorbim despre o scădere a oricărei perspective de calitate şi performanţă", susţine Turcan în comunicat.

Citește și: UPDATE. Proiectul de buget, APROBAT de Guvern. DNA primește doar 22 milioane de euro

Potrivit Ralucăi Turcan, PNL consideră că bugetul educaţiei trebuie să pună accentul pe conectarea şcolii la piaţa muncii, investiţii în infrastructura şcolară, majorarea burselor pentru elevi, studenţi şi doctoranzi, întărirea educaţiei permanente a elevului prin generalizarea programului Şcoală după Şcoală, consolidarea şi generalizarea educaţiei copiilor prin punerea în aplicare a contului educaţional al fiecărui nou-născut, concretizarea educaţiei continue prin finanţarea şi punerea în practică a Masteratului Didactic.

"Pentru acestea, MEN are nevoie de alocarea a minim 5% pentru educaţie, a 1% din PIB pentru cercetare şi nu doar de 3,54% din PIB", subliniază ea.

Deputatul menţionează că PNL va depune o serie de amendamente la proiectul de buget pentru 2015.

"Solicităm triplarea numărului de burse pentru învăţământul profesional de la 36.000 la 108.000 şi creşterea bugetului pentru învăţământul profesional de la 25.000 (de mii de lei) la 75.000 (de mii de lei) pentru anul viitor. Venim în sprijinul ministrului educaţiei care a propus ca elevii care obţin sub nota 5 la testele de Evaluare Naţională să fie redirecţionaţi către şcolile profesionale. Prin această soluţie simplă stopăm abandonul şcolar şi creştem şansele elevilor care au înclinaţii pentru domenii teoretice să studieze la liceu, iar pentru cei cu bune aptitudini tehnice să beneficieze de o pregătire de calitate", susţine Turcan.

Un alt amendament ar viza investiţii în infrastructură prin suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei cu suma de 170.000 ( de mii de lei) pentru reparaţii capitale aferente activelor fixe. "De mai bine de doi ani de zile au fost stopate investiţiile în repararea şi reabilitarea şcolilor. În sute de şcoli, elevii învaţă în continuare înghesuiţi în imobile vechi, iar noile construcţii, care sunt nefinalizate, se degradează pe zi ce trece. Banii sunt necesari şi pentru racordarea şcolilor din mediul rural la apă curentă şi canalizare", notează ea.

Majorarea burselor şcolare prin dublarea sumelor destinate burselor de la 470.198 (de mii de lei) la 900.000 ( de mii de lei) este un alt amendament menţionat de Raluca Turcan.

Ea se referă de asemenea la generalizarea programului Şcoală după Şcoală, majorarea cu 30.000 de lei a bugetului pentru cercetare, finanţarea Contului Educaţional prin majorarea bugetului MEN cu 450.000 (de mii de lei).

"Conform art. 356 din legea 1/2011, fiecare nou născut trebuie să primească 500 de euro în contul pentru educaţia permanentă. Această prevedere nu se aplică. Suma propusă poate asigura viitorul a aproximativ 200.000 de nou-născuţi anual", precizează Turcan.

"Actuala propunere de buget pentru Ministerul Educaţiei Naţionale demonstrează că România nu se poate dezvolta sub o guvernare PSD. Nu avem nevoie de un buget de supravieţuire, ci de unul capabil să producă o creştere economică şi socială prin programe multianuale de dezvoltare. Dacă actualul guvern nu va răspunde solicitărilor noastre, vom da un vot negativ propunerii de buget pentru 2015!", mai spune Raluca Turcan, potrivit comunicatului.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat, conform unui comunicat de presă transmis joi, că "bugetul pe anul viitor cuprinde creşteri pentru Educaţie, Sănătate, Apărare, Infrastructură, iar prioritizarea investiţiilor publice va fi consolidată pentru fructificarea potenţialului de creştere economică". Potrivit comunicatului, sumele totale destinate învăţământului vor creşte anul viitor cu 7,9%, de la 23,4 miliarde lei la 25,2 miliarde lei.

Cele mai citite

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă