25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăTechPNL: Ministrul Comunicațiilor îl contrazice pe Ponta cu privire la votul electronic

PNL: Ministrul Comunicațiilor îl contrazice pe Ponta cu privire la votul electronic

Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi a declarat, vineri, că declaraţiile ministrului Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, potrivit cărora nu există bani la buget pentru votul electronic, arată că acest tip de vot nu e o soluţie, iar Ponta trebuie să accepte votul prin corespondenţă, informează Mediafax.

“Ministrul Comunicaţiilor îl contrazice direct pe Victor Ponta cu privire la modalitatea de votare pentru românii din Diaspora. În timp ce Victor Ponta se arăta, în ultima declaraţie pe subiect, în favoarea votului electronic, Sorin Grindeanu a spus ieri (joi, nr) că nu există bani la buget pentru acest tip de vot. Practic, colegul de partid şi de Guvern al premierului a tranşat discuţia cu privire la votul la distanţă pentru Diaspora: votul electronic nu este o soluţie pentru Guvern, iar Ponta trebuie să accepte votul prin corespondenţă”, a precizat Raeţchi.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt cei care nu vor ca Diaspora să voteze?

Deputatul liberal a arătat că ”PSD nu mai poate căuta pretexte pentru blocarea votului românilor din străinătate”. Ovidiu Raeţchi a apreciat că ministrul Sorin Grindeanu a oferit prin declaraţiile sale şi mai multă legitimitate proiectului PNL cu privire la votul prin corespondenţă. “Ministrul Grindeanu a declarat că «Nu sunt bani în buget pentru votul electronic, deoarece nu avem un cadru legislativ. Dacă nu este foarte bine reglementat s-ar putea să existe perturbaţii mai mari decât la votul clasic.» Ori acesta a fost şi mesajul PNL: avem nevoie urgent, înainte de toate, de o soluţie sigură pentru votul la distanţă – iar această soluţie este votul prin corespondenţă”, a explicat deputatul PNL de diaspora.

El a menţionat că liberalii vor încerca să legifereze şi votul electronic, cerut totuşi insistent de românii de peste hotare, dar ”nu există garanţii că CCR îl va accepta sau că Guvernul este dispus să-l aplice cu bună credinţă”. ”Pachetul de legislaţie electorală PNL pentru Diaspora presupune, aşa cum am mai spus, patru măsuri: vot prin corespondenţă aprobat urgent, pentru a ne situa în termenul acceptabil de modificare a regulilor electorale, dublarea numărului de parlamentari, dublarea sau triplarea numărului de secţii de votare în Diaspora, proporţional cu nevoia de vot, legiferarea votului electronic, cu rezervele şi observaţiie exprimate mai sus”, a mai afirmat Ovidiu Raeţchi.

CITEȘTE ȘI: Macovei are proiect pentru votul din Diaspora

Ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, la Timişoara, că nu sunt bani în buget pentru votul electronic, “deoarece nu există un cadru legislativ”, el precizând că, dacă acesta ”nu este foarte bine reglementat, s-ar putea să existe perturbații mai mari decât la votul clasic”. Sorin Grindeanu a arătat că dacă votul electronic nu este reglementat ar putea exista “perturbații” mai mari decât la votul clasic. “Nu sunt bani în buget pentru votul electronic, deoarece nu avem un cadru legislativ. Dacă nu este foarte bine reglementat s-ar putea să existe perturbații mai mari decât la votul clasic. Votul electronic ar însemna că îţi iei un card pe care îl folosești cu o parolă. S-ar putea să fie unii foarte interesați să fie doritori de achiziționarea de carduri. Se poate ajunge la o viciere care nu e tocmai democratică. De aceea, e nevoie mai întâi de o reglementare a cadrului legal”, a declarat Grindeanu. 

Cele mai citite

Probleme pentru Rishi Sunak. Mai mulți parlamentari conservatori britanici sunt gata să demisioneze

Premierul britanic Rishi Sunak suferă din cauza plecării în masă a legislatorilor, numărul demisiilor depășind nivelul pe care l-a suferit Partidul Conservator înainte de...

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...

Emblema Dogecoin, câinele Kabosu, a murit

Kabosu, câinele japonez din rasa Shiba Inu cunoscut pentru faimoasa sa fotografie devenită „meme” și care a inspirat logo-ul criptomonedei „Dogecoin”, a murit vineri...
Ultima oră
Pe aceeași temă