14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăTechIohannis–Predoiu, primul tandem lansat în campanie

Iohannis–Predoiu, primul tandem lansat în campanie

 

Alianța Creștin-Liberală și-a anunțat, în sfârșit, prezidențiabilul: primarul Sibiului, Klaus Iohannis. Acesta intră în lupta pentru Palatul Cotroceni în tandem cu democrat-liberalul Cătălin Predoiu, propunerea ACL pentru funcția de premier.

Cifrele discutate ieri de liderii PNL și PDL, mai întâi separat, apoi în ședință comună, au confirmat ceea ce se știa de mai mult timp: Klaus Iohannis este preferat de electoratul ACL. Pe sondajul comandat de liberali, scorul a fost de 60% la 40% în favoarea edilului Sibiului, în timp ce barometrul democrat-liberal, întocmit după o altă metodă, ar fi indicat o diferență mai mică. În ambele sondaje, prezidențiabilul PSD ar fi ieșit cu un procent în jur de 38%, iar cel al ACL, cu 33-34%, potrivit surselor citate de Mediafax.

Citește și: UPDATE. VIDEO. Iohannis își lansează candidatura la prezidențiale: Dacă se poate la Sibiu, se poate în toată țara. Predoiu, desemnat premier

Oarecum neașteptată, pentru ziua de ieri, a fost desemnarea lui Cătălin Predoiu drept candidat la funcția de premier. Deși protocolul de fuziune stabilește clar ca un partid să dea prezidențiabilul, iar celălalt candidatul la funcția de premier, Iohannis a spus răspicat, nu cu mult timp în urmă, că ACL nu va merge în campanie pe ideea unui tandem, pe motiv că ar fi fost „imposibil“ de negociat acum „Guvernul din umbră și ce va fi după alegerile prezidențiale“. Se vede treaba că, pentru bunul mers și liniștea ACL, liberalii s-au răzgândit și au acceptat desemnarea lui Predoiu. Potrivit președintelui PDL, Vasile
Blaga, fostul ministru al Justiției nu va avea doar un rol decorativ în bătălia electorală, ci va fi unul dintre principalii „stâlpi de susținere“ ai campaniei lui Iohannis.

Ce promite edilul Sibiului

Klaus Iohannis și-a luat, ieri, și primele angajamente electorale: garantează direcția occidentală a României și independența Justiției. „Sunt două zone în care, ca preşedinte, voi garanta parcursul de până acum şi voi apăra ceea ce s-a realizat“, a declarat primarul Sibiului. În privința politicii externe a României, acesta a precizat că sunt „opțiuni fundamentale“ parteneriatul strategic cu SUA și apartenenţa la NATO și UE. Cât despre Justiție, Iohannis a arătat că „România occidentală nu poate funcţiona fără o Justiţie cu adevărat independentă, chiar dacă ea atinge politicieni, grupuri de interese, oameni care s-au obişnuit să folosească funcţia publică în interes personal“.

Referindu-se la jocul politic, candidatul ACL a precizat că vrea să „schimbe regulile“. „Vreau mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie, mai multă seriozitate în exercitarea funcţiei prezidenţiale“, a declarat Iohannis, subliniind însă că nu va fi vorba de o transformare a Administrației Prezidențiale într-o instituție slabă. „Preşedintele trebuie să fie ferm în faţa derapajelor de la statul de drept, în faţa exceselor politicienilor. Şi, credeţi-mă, voi fi ferm“, a promis primarul Sibiului.

Echipele de conducere și de campanie

Conducerea operativă a ACL ar trebui să se întâlnească astăzi pentru a stabili echipele de campanie la nivel național și județean, calendarul și modul în care vor fi strânse semnăturile de susținere pentru Iohannis. Potrivit Mediafax, din echipa națională de campanie vor face parte opt liberali, printre care Ludovic Orban, Teodor Atanasiu și Marian Petrache. Reamintim că, pe surse, s-a avansat ideea ca echipa să fie condusă chiar de liderul PDL, Vasile Blaga.

Deocamdată se știe cine face parte din echipa de conducere a noului PNL, rezultat din fuziunea PNL cu PDL. Mai precis, Biroul Național Permanent numără 116 membri. Pe lângă cei doi co-președinți (Vasile Blaga și Klaus Iohannis), mai există 14 prim-vicepreședinți (incluzându-i pe Andrei Chiliman și Mihai Răzvan Ungureanu) și peste 40 de vicepreședinți.

Citește si: VIDEO. Candidat la prezidenţiale: Klaus Iohannis sau Cătălin Predoiu?

Atac la actele semnate de Ponta

Printr-o scrisoare adresată premierului, înregistrată pe data de 7 august, Iohannis a cerut revocarea hotărârii de guvern prin care au fost stabilite datele pentru cele două tururi de scrutin ale prezidențialelor. „Prin actul adminis­trativ criticat se aduce o vătămare gravă atât interesului subscrisului, în calitate de candidat la președinția României, cât și interesului general al cetățenilor români, de a participa la un proces electoral derulat după reguli certe, previzibile și în acord cu exigențele internaționale“, se arată în scrisoarea trimisă de Iohannis lui Ponta. Rezultă clar că, încă de acum cinci zile, Iohannis era convins că va fi candidatul ACL, iar vizat era în special actul privind datele alegerilor.

Citește si: Iohannis are șanse mai mari decât Antonescu la prezidențiale

Întrebat de jurnaliști de ce a contestat hotărârea de guvern, primarul Sibiului a încercat să iasă din încurcătură susținând că, de fapt, el ar fi contestat întregul pachet privind alegerile prezidențiale (atât HG 520/2014, cât și OUG 45/2014, prin care s-au adus modificări Legii pentru alegerea președintelui).

Cererea liderului PNL a stârnit ironii în tabăra PSD. „Mi-a cerut să nu mai facem alegeri prezidenţiale“, a declarat Victor Ponta, adăugând că Iohannis nu a specificat „pentru când amânarea“. 

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă