14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăTechMobilizare. Dreapta face primii pași spre alianța anti-PSD

Mobilizare. Dreapta face primii pași spre alianța anti-PSD

La două zile după euroalegerile care au consemnat alianța PSD-UNPR-PC sub 40% din voturi, iar dreapta – fărâmițată în partide și partidulețe -, la un scor apropiat, foștii parteneri se așează la masa negocierilor. Izolat pare să fie, deocamdată, PMP, iar motivul este Elena Udrea.

Delegația PDL pentru întâlnirea de miercuri cu liberalii, de la ora 17.00, este condusă de președintele Vasile Blaga și formată din secretarul general Gheorghe Flutur, prim-vicepreședintele Cătălin Predoiu și vicepreședinții Mircea Hava, Gheorghe Falcă și George Scripcaru.

Potrivit unor surse, tatonări între cele două partide ar fi avut loc și înainte de alegerile europarlamentare de duminică. De asemenea, pare să nu fie exclusă varianta unui parteneriat pe termen lung, iar colaborarea pentru prezidențiale să fie doar un prim „episod“. Până acum, o singură variantă a fost exclusă categoric pe termen scurt: o fuziune între cele două formațiuni. Pe termen lung, lucrurile s-ar putea însă schimba, după cum a lăsat, marți, a se înțelege chiar liderul PDL, Vasile Blaga: „Deocamdată, e bine să avem o alianță, să ajungem la o alianță, dacă se poate politică. Cred că vom discuta întregul ciclu electoral, nu ne mărginim la prezidențiale“.

Discuții fără nume

Democrat-liberalii spun că se duc la întâlnirea cu liberalii fără să avanseze vreun nume de prezidențiabil, conștienți fiind că o discuție care ar începe de la persoane ar fi sortită eșecului. „Hai să discutăm deocamdată, să vedem cum reprezentăm o puternică opoziție la PSD şi în cele din urmă vom ajunge desigur şi la nominalizări“, a precizat președintele PDL, Vasile Blaga, la finalul ședinței informale a democrat-liberalilor. „Cu siguranță nu vom pleca de la nume, în colaborarea noastră, şi nu ne vom împotmoli în nume, ci vom stabili principii şi proiecte“, a declarat și vicepreședintele Sulfina Barbu.

De remarcat că, de la alegeri încoace, nici un democrat-liberal nu a mai spus refrenul „Cătălin Predoiu va fi candidatul dreptei“. Nici unul, cu excepția lui Cătălin Predoiu, care a declarat, ieri, pentru Mediafax, că PDL  este „un partid bine structurat, bine motivat, capabil să-și conducă un candidat la Cotroceni“.

Discuții Antonescu-MRU

O primă întâlnire de tatonare între liderul liberal, Crin Antonescu, și liderul Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a avut loc, ieri, la sediul PNL.


Potrivit unor surse liberale, pozițiile celor două partide sunt însă diferite în ceea ce privește pașii care trebuie făcuți. Liberalii vorbesc, neoficial, despre o fuziune în urma căreia Mihai Răzvan Ungureanu să devină vicepreședinte PNL. De asemenea, FC ar urma să obțină alte trei posturi în conducerea PNL. În viziunea liberalilor, fuziunea ar putea fi discutată la Congresul Extraordinar al PNL care va fi convocat, cel mai probabil, în luna iunie.

În schimb, Mihai Răzvan Ungureanu ar dori o alianță între cele două partide.

În perioada următoare, fiecare dintre părți va analiza oferta primită la negocieri.
La nivelul declarațiilor oficiale, reprezentanții celor două partide sunt precauți. Liderul FC, Mihai Răzvan Ungureanu, a exclus varianta fuziunii. „Nu, nu discutăm despre fuziuni”, a declarat el la finalul întâlnirii cu Antonescu.
„Suntem într-o fază incipientă, apelul meu către colegii noştri din partidele de opoziție este de a nu pronunța nume, de a nu mai livra atacuri dintr-o parte în alta, de a fi decenți, respectând votul de duminică. Ceea ce ne trebuie în acest moment este un proiect pentru România, nu facem propuneri, nu ne autopropunem, nu vorbim despre nume de persoane“, a mai spus Ungureanu.

Liberalii susțin, însă, că unificarea dreptei se va face în jurul lor. „Vrem să creem un pol puternic, de dreapta, care să se opună PSD. Alegerile au demonstrat că PNL este principalul partid de dreapta, și de la această premisă pornim“, a declarat, pentru România liberă, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora.

Elena Udrea atacată din interiorul PMP

Înainte ca întâlnirea Antonescu-MRU să aibă loc, iar PDL să anunțe negocierile de miercuri, Elena Udrea, liderul informal al PMP, a susținut că unificarea dreptei nu se va realiza, deoarece „sunt prea mari resentimentele personale ale liderilor și prea slabe caracterele pentru a le depăși“. Vorbind de „incapacitatea politicienilor de a genera un proiect comun, (…) dublată de frustrările și parti pris-urile jurnaliștilor și analiștilor de dreapta“, fostul ministru a mai scris, pe pagina sa de pe o rețea de socializare, că poate fi realizată cel mult „o înțelegere punctuală pentru turul doi al prezidențialelor“.

Elena Udrea a primit o replică, usturătoare, chiar de la unul din colegii săi de PMP, Adrian Papahagi: „Nu cred că Antonescu, Blaga sau Udrea, singuri sau împreună, pot duce dreapta spre victorie împotriva lui Ponta. Cred însă că, dacă aceștia și alții înțeleg să se pună în paranteză, în slujba unui scop comun, se poate constitui o Uniune pentru Majoritatea Prezidențială care să înfrângă PSD și să aducă dreapta la guvernare“. Tot printr-o postare pe rețeaua de socializare, Papahagi a anunțat, apoi, că va candida la președinția PMP la congresul care va avea loc, cel mai probabil, în luna iunie. „Imaginea nu ține loc de substanță. Nu contează că porți blugi sau costum, important e să fii credibil, cinstit și articulat. Nu putem opune găunoșeniei cu înveliș mediatic numite Ponta ceva similar“, a mai declarat Papahagi.

Ulterior mesajelor acestuia, Elena Udrea și-a editat postarea, adăugând: „MPM este gata să facă parte din orice proiect al dreptei unite. Mai mult, acceptă orice inițiativă de unificare, indiferent din partea cui vine. Va susține chiar orice candidat care poate să învingă candidatul PSD, fără să importe din ce partid face parte“.

Potrivit surselor, atât liberalii, cât și democrat-liberalii intenționează să discute cu reprezentanții PMP doar într-un pas doi, adică după ce vor fi clarificate lucrurile între ele.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă