22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăTechCampanie Rl. Pe cine alegi? Valentin Nițu, candidatul PMP pentru Primăria Sectorului...

Campanie Rl. Pe cine alegi? Valentin Nițu, candidatul PMP pentru Primăria Sectorului 5: Proiectele contracandidaților – demagogie și lipsă crasă de viziune

Valentin Nițu, candidatul PMP pentru Primăria Sectorului 5, dorește o administrație locală mult mai transparentă și promite să rezolve o problemă specifică: Administrația Sectorului 5 este singura din București care nu are un Departament pentru proiecte cu finanțare europeană.

Rl: De ce candidați?

Valentin Nițu: Deoarece, la fel ca marea majoritate a cetăţenilor din Sectorul 5, sunt revoltat! Sunt revoltat că de 16 ani Sectorul 5 este lăsat de izbelişte atât de către Administraţia Locala cât şi de Administraţia Municipiului Bucureşti. Este momentul unei schimbări profunde de viziune şi de persoane în administraţia publică locală, este nevoie de idei noi, de persoane care să se pună în slujba cetăţenilor.

Rl: Aveți un motto?

Valentin Nițu: Sloganul nostru de campanie provine fix din răspunsul de mai sus: sunt un om la fel ca şi prietenii mei din Sectorul 5 şi atunci sloganul a venit singur: „Fix ca tine!”.

Rl: Ce studii aveți și cum credeți că vă vor ajuta în mandatul de primar?

Valentin Nițu: Sunt absolvent al Facultăţii de Inginerie a Mediului din cadrul Universității de Ştiinţe Agronomice Bucureşti. Studiile mele universitare sunt completate de o vastă experienţă de management privat şi de administraţie publică locală. Am fost consilier local al Sectorului 5, în opoziţie, poziţie din care am dobândit experienţă în administraţia publică locală.

Rl: Care a fost primul loc de munca și ultimul sau cel actual?

Valentin Nițu: Reprezint majoritatea cetăţenilor din Sectorul 5 şi, la fel ca şi ei, am dorit să îmi ajut familia încă de la 16 ani. Am fost încărcător – descărcător, cu jumătate de normă, în cadrul unei societăţi de construcţii. Din primul meu salariu, i-am ajutat pe ai mei să îşi achiziţioneze un frigider. Prima slujbă cu adevărat importantă am avut-o în anul 2000, când, după terminarea facultăţii, am deschis cu 200 de lei o societate comercială, experienţa mea antreprenorială fiindu-mi de mare folos pe parcursul întregii cariere. Ultimul loc de muncă, relevant pentru experienţa în administraţie publică, a fost în cadrul SC Amenajare Edilitară Sector 5, unde am reuşit să impun în bugetul local un proiect de reabilitare a parcurilor şi locurilor de joacă din Sectorul 5.

Rl: Care este cea mai importantă realizare din viața dumneavoastră ?

Valentin Nițu: Pe plan personal, evident, cea mai importantă realizare este familia mea minunată, cei doi copii care îmi umplu viaţa de bucurie şi care reprezintă motivaţia mea de a schimba sectorul. Pentru ei mă lupt cu un sistem care nu le dă şansa la o viaţa normală, la o educaţie bună sau la un viitor mai bun. Pe plan profesional, alegerea mea de către Partidul pe care îl reprezint ca şi candidat la Primăria Sectorului 5 reprezintă o recunoaştere a valorii mele şi a muncii depuse pentru pregătirea acestei candidaturi.

Rl: Care este cea mai gravă problemă identificată în sector?

Valentin Nițu: Nu există „cea mai gravă” – în Sectorul 5 există extrem de multe probleme – de la corupţia şi lipsa de transparenţă a administraţiei locale, lipsa curăţeniei sau a deszăpezirii şi până la rata alarmantă a abandonului şcolar. Sunt zeci de probleme în Sectorul 5 care necesită soluţii concrete şi un primar hotărât.

Rl: De ce credeți că predecesorii dumneavoastră nu au făcut mai multe pentru sector?

Valentin Nițu: Nu este treaba mea să judec mandatul predecesorului meu la Sectorul 5. Alegătorii şi DNA vor hotărî dacă fostul edil a făcut sau nu lucruri bune pentru Sectorul 5.

Rl: Care este cel mai important proiect pe care vreți să îl implementați în mandatul dumneavoastră?

Valentin Nițu: Din nou, dată fiind multitudinea de probleme din Sectorul 5, există o serie de proiecte pe care le am ca şi prioritate în mandatul meu de primar: crearea unei Primării a cetăţenilor, o Primărie transparentă şi eficientă în cheltuirea banului public, înfiinţarea Departamentului privind Proiectele cu Finanţare Europeană (Sectorul 5 este singurul sector al Bucureştiului care nu are în organigramă un astfel de departament), reabilitarea termică a blocurilor, mărirea spaţiilor verzi, siguranţa în şcoli (din nou, Sectorul 5 este singurul din Bucureşti care nu finanţează paza în şcoli), problema parcărilor şi altele.

În general, proiectul meu de viitor primar al Sectorului 5 se bazează pe drepturile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute expres în Constituţia României: dreptul la învăţătură, dreptul la ocrotirea sănătăţii, dreptul la un mediu sănătos. Dacă autorităţile locale ar respecta aceste drepturi prevăzute în Constituția României, viaţa noastră ar fi mult mai bună.

Rl: Ați studiat proiectele contracandidaților? De care dintre ei vă temeți?

Valentin Nițu: Evident că am citit proiectele contracandidaţilor mei. Am regăsit acolo populism, demagogie şi o lipsă crasă de viziune şi de soluţii. Nu, nu mă tem de nimeni.

Rl: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Ați candida ca independent?

Valentin Nițu: Partidul Mişcarea Populară a fost singurul partid care a deschis uşile noilor veniţi în politică, este singurul partid care a înţeles că este momentul schimbării, că trebuie oameni noi şi bine pregătiţi în administraţia publică. Avem la filiala Sector 5 a PMP oameni foarte tineri, foarte entuziaşti şi care vor să existe o schimbare profundă de mentalitate în administraţie publică. Tinerii voluntari din filiala Sector 5 a PMP sunt absolut extraordinari şi țin să le mulțumesc mult pentru toată implicarea lor.

Rl: Ce obiective turistice din sector ați promova în fața turiștilor?

Valentin Nițu: Trebuie să încep cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană, aflat în Sectorul 5. Acest muzeu este, din nefericire, subfinanţat de către Ministerul Culturii şi inexistent din punctul de vedere al Primăriei Sectorului 5. În viitorul meu mandat voi constitui parteneriate cu MNAC în vederea organizării de proiecte comune. Apoi, în sectorul nostru se află o serie de obiective turistice foarte importante care nu au fost promovate absolut deloc de fosta administrație a Sectorului 5: zona Uranus, piaţa de flori Coşbuc, mănăstirea Antim, Opera Română, Palatul şi berăria Bragadiru şi altele.

Rl: Ce soluție aveți pentru lipsa locurilor de parcare?

Valentin Nițu: O soluţie concretă şi rapidă privind parcarea sunt parcările modulare. Acestea se pot monta pe spaţii mici, foarte rapid şi cu costuri relativ reduse. Înainte să cerem cetăţenilor să nu mai parcheze neregulamentar trebuie să rezolvăm problema locurilor de parcare. Parcările supraterane modulare şi parcările subterane reprezintă soluţii la problema parcărilor din sectorul nostru.

Rl: Ce propunere aveți pentru a avea un sector mai curat?

Valentin Nițu: În primul rând trebuie să reluăm administrarea curăţeniei şi a deszăpezirii de la Primăria Generală. Primăria Sectorului 5 este singura primărie care a cesionat îndatoririle legate de curăţenie către Primăria Generală, scăpând astfel de răspundere. Apoi vom organiza o licitaţie transparentă, cu toate societăţile de profil, pentru a putea să ne asumăm curățenia şi deszăpezirea Sectorului 5.

Rl: Cum vă gândiți să îmbunătățiți protecția locuitorilor din sector?

Infracţionalitatea se naşte din lipsă de educaţie şi de şanse. În primul rând ne dorim să avem cât mai multe proiecte de educaţie civică în Sectorul 5. Apoi, vom asigura paza în şcoli cu finanţare din partea Primăriei, se vor monta camere de luat vederi în intersecţiile aglomerate şi în zonele rău famate şi vom asigura o finanţare corespunzătoare Poliţiei Locale.

Rl: Ce părere aveți despre construirea unei moschei în București? Dar Catedrala Neamului credeți că este necesară?

Valentin Nițu: În contextul european actual, nu cred că este oportună construirea unui loc de pelerinaj în Bucureşti. Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului cred că este un proiect important pentru Bucureşti şi pentru creştinii din întreaga ţară. Problema care a iritat, pe bună dreptate, opinia publică nu a fost construirea acestei catedrale ci finanţarea ei din bani publici. Cred că ar fi fost mai bine ca finanţarea să fie făcută din fonduri private şi din donaţiile enoriaşilor.

Rl: Vă temeți de DNA? Aveți vreun dosar?

Valentin Nițu: Nu şi nu.

Rl: Ați luat vreodată mită? Dar ați dat?

Valentin Nițu: Nu am luat niciodată mită şi nici nu voi lua vreodată. Nu am dat mită.

Rl: Puteți fi șantajat cu ceva?

Valentin Nițu: Nu.

Rl: Ce avere aveți?

Valentin Nițu: Cea mai mare bogăție a mea este reprezentată de familia mea. Apoi, ca orice om de 40 de ani care a muncit zi şi noapte pot să spun că sunt un om împlinit. Declaraţia mea de avere este un act public.

Rl: Ce întrebare lipsește din acest interviu ?

Valentin Nițu: “Cu ce procent veţi câştiga alegerile?” 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dacian Cioloș a declarat că nu are prea mari emoţii cu privire la viitoarea majoritate din Parlamentul European

Europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat, luni, la Ploiești, că nu are "prea mari emoții" cu privire la viitoarea majoritate din Parlamentul European. El s-a...

GALERIE FOTO. Camila Giorgi, retragere misterioasă din tenis. Motivul pentru care se zvonește că ar fi fugit în Statele Unite

Camila Giorgi, una dintre cele mai sexy jucătoare din circuitul feminin, a ales să se retragă din tenis într-un mod bizar. Italianca de 32 de...

Karim A.A. Khan KC, procuror al CPI, solicită mandate de arestare pentru  Benjamin Netanyahu, ministrul apărării israelian Yoav Galalnt și mai mulți lideri ai...

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar și premierul israelian Benjamin Netanyahu, acuzați de crime de război și crime...
Ultima oră
Pe aceeași temă