13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportZgonea, despre cazul Cosma: PSD nu e scut împotriva deciziilor Justiţiei

Zgonea, despre cazul Cosma: PSD nu e scut împotriva deciziilor Justiţiei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, întrebat cum vor vota deputaţii social-democraţi în cazul cererii privind arestarea preventivă a colegului lor Vlad Cosma, că PSD a votat întotdeauna pentru ridicarea imunităţii şi că partidul nu e un scut împotriva deciziilor Justiţiei, relatează Mediafax.

“Va fi o dezbatere, bănuiesc că luni, în cadrul grupului pe această temă. Dar, după cum aţi observat în ultimii ani, de când sunt eu preşedinte, Camera şi PSD au votat în momentul în care au existat probe şi raportul a fost unul concludent pentru ridicarea imunităţii şi pentru reţinerea preventivă”, a spus Zgonea.

Citeşte şi: Deputatul Vlad Cosma, audiat luni în Comisia Juridică

“Grupurile PSD şi PSD întotdeauna au fost pentru ridicarea imunităţii. Nu suntem un scut împotriva deciziilor pe care le ia Justiţia”, a adăugat Zgonea, arătând că grupul social-democrat din Cameră va vota în conformitate cu angajamentele pe care le-a luat pe strategia naţională anticorupţie.

El a precizat că este adeptul unei proceduri transparente şi predictibile, care să nu mai fie criticată de MCV.

“Acest lucru a fost adoptat în anul trecut. Termenele sunt stabilite foarte bine în Statutul deputatului şi senatorului – nu au fost în anii precedenţi. Asta înseamnă un pas înainte pentru reforma acestei instituţii. Avem trei zile pentru un raport, dacă cumva procedura este cea normală, cinci zile, sunt obligat conform legii să convoc plenul pentru dezbaterea raportului”, a spus Zgonea.

Citeşte şi: UPDATE DNA a cerut arestarea deputatului PSD Vlad Cosma. Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma si directorul de achiziţii – reţinuţi în dosarul pentru corupţie

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor îl va audia, luni, pe deputatul PSD Vlad Cosma pentru care Ministerul Justiţiei a solicitat încuviinţarea arestării preventive, a declarat, miercuri, vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica.

“Luni va fi şedinţă de comisie, deja s-a conturat o cerere către Biroul Permanent să aprobe să lucrăm în paralel cu plenul şi luni va fi chemat (Vlad Cosma -n.r.) pentru că el trebuie să fie audiat, aşa spune Constituţia”, a precizat Nica.

El a spus că o altă problemă este că toţi deputaţii jurişti aşteaptă să studieze dosarul, pentru că aceasta este procedura.

“Noi nu ne putem pronunţa pe temeinicie, ci numai din punct de vedere juridic vedem ce probe sunt la dosar, dacă sunt probe şi ce conţine acel dosar. Probabil, trebuie să ai ceva acolo ca să ceri arestarea preventivă, ca să încuviinţezi arestarea însemnă că este o faptă deoasebit de gravă care este de o periculozitate aparte”, a adăugat Nica.

El a spus că lucrările comisiei şi votul în privinţa acestei cereri a Ministerului Justiţiei vor fi secrete.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a sesizat, miercuri, Comisia juridică cu cererea Ministerului Justiţiei privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, comisia urmând să facă raport în 3 zile, dacă nu se solicită date suplimentare, apoi, plenul se pronunţă în 5 zile.

Cele mai citite

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă