20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSportVoinescu: Coaliţia a decis că sistemul după care s-au desfăşurat alegerile în...

Voinescu: Coaliţia a decis că sistemul după care s-au desfăşurat alegerile în 2008 trebuie schimbat

Comisia coaliţiei pentru analiza legilor electorale a ajuns, luni, la concluzia unanimă că sistemul electoral după care s-au desfăşurat alegerile din 2008 trebuie schimbat, a declarat, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele PDL Sever Voinescu.

El a spus că, pornind de la această concluzie, reprezentanţii partidelor din coaliţie au expus în şedinţa Comisiei opinia privind modalitatea de corectare a acestui sistem, urmând ca săptămâna viitoare să se reia discuţiile pe această temă.

“Comisia s-a întrunit şi a ajuns imediat la concluzia unanimă că sistemul electoral după care s-au desfăşurat alegerile din 2008 trebuie schimbat. Pornind de la această atitudine critică, fiecare dintre grupurile politice componente ale coaliţiei au expus modalitatea prin care văd corectarea sistemului electoral din 2008 şi, după discuţii lămuritoare desfăşurate în spiritul promovării ideii de coaliţie politică, a rămas ca reprezentanţii din această comisie să se întoarcă în partidele lor pentru a discuta şi a formula mai bine un punct de vedere, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc o nouă întâlnire”, a afirmat Sever Voinescu.

El a spus că PDL susţine un sistem de vot uninominal care să respecte principiul potrivit căruia compensarea politică trebuie să nu altereze voinţa cetăţenilor din colegii.

Voinescu a precizat că în privinţa comasării alegerilor locale cu cele parlamentare există deja o voinţă politică a coaliţiei în favoarea acestei idei.

Reprezentantul grupului minorităţilor naţionale, deputatul Ovidiu Ganţ, a precizat pentru MEDIAFAX că în şedinţa comisiei coaliţiei a fost o discuţie exploratorie asupra sistemului electoral şi toţi membrii comisiei au fost de acord că legea din 2008 trebuie modificată. El a spus că minorităţile susţin la fel ca şi UDMR un sistem de vot mixt de tipul Bundestagului considerând că este cel mai bun, este un sistem verificat şi nu produce disensiuni.

Ovidiu Ganţ a arătat că punctul de vedere al minorităţilor este să rămână colegiul naţional şi să existe şi o listă de rezervă la BEC pentru a preîntâmpina situaţiile neplăcute privind decesul sau demisiile deputaţilor minorităţilor naţionale. Gantz a mai precizat că membrii comisiei se vor reuni marţea viitoare.

Cele mai citite

Turcia, accesibilă numai cu buletinul, va fi destinația vedetă a verii

Paralela45 se așteaptă la o creștere de 8% a numărului turiștilor săi pe zboruri charter și de 12% pe circuite, în acest an, odată...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă