25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportVIDEO: Premierul Dacian Cioloș își va dona salariul pe luna aprilie pentru...

VIDEO: Premierul Dacian Cioloș își va dona salariul pe luna aprilie pentru „Cumințenia Pământului”

Premierul Dacian Cioloș a anunțat, duminică, pe pagina sa de Facebook, că își va dona salariul pe luna aprilie pentru susținerea campaniei privind cumpărarea operei lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia Pământului”.

„A început campania pentru Cuminţenia Pământului a lui Brâncuşi. În ce mă priveşte, am decis să donez salariul din luna aprilie pentru acest proiect. Vă îndemn şi pe voi, pe fiecare, să faceţi după cum vă îndeamnă conştiinţa şi după posibilităţile pe care le aveţi. Eu unul am decis să fac acest lucru pentru că Brâncuşi este şi al meu!”, a spus premierul, în filmarea postată.

 Venitul șefului Executivului este de aproximativ 15.825 de lei net.

La jumătatea lunii februarie, Ministerul Culturii a anunțat că va relua procesul de achiziție a sculpturii „Cumințenia Pământului”, realizată de Constantin Brâncuși. În 11 martie, a avut loc o primă rundă de negocieri pentru achiziția lucrării. În 16 martie, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a anunțat că proprietării lucrării lui Brâncuși au acceptat oferta de 11 milioane de euro, făcută de statul român. Din această sumă, cinci milioane d euro vor proveni de la bugetul de stat, iar restul sumei ar trebui să fie adunată prin subscripție publică. Totodată, ministrul a invitat instituțiile media și de publicitate să participe, în mod gratuit, la campania de strângere de fonduri.

În 27 martie, premierul Dacian Cioloș a declarat că lansarea subscripţiei publice pentru cumpărarea „Cuminţeniei Pământului” reprezintă un parteneriat între stat şi societate, iar dacă nu se vor strânge cele șase milioane de euro necesare înseamnă că statul şi poporul renunţă la această operă.

În 30 martie, Guvernul  a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea „Cuminţenia Pământului", prin care donatorii îşi vor putea deduce aceste donaţii din impozitul pe profit, iar campania de subscripţie publică va fi demarată la jumătatea lunii aprilie. „Dacă procesul de subscripţie, de donaţie pentru a ajunge la suma respectivă nu va fi unul de succes, vom da banii înapoi, conform tuturor donaţiilor primite”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

În 11 aprilie, a fost deschisă oficial procedura de subscripţie naţională. Cu toate acestea, la opt zile de la lansarea subscripției publice, Ministerul Culturii a strâns doar 22.000 de euro din totalul sumei de șase milioane. Donațiile pot fi depuse, până în 30 septembrie, în conturile a șase bănci comerciale partenere.

Cele mai citite

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Stația STB Drumul Mătăsii funcționează pe alt amplasament

Stația de autobuz „Drumul Mătăsii” funcționează pe alt amplasament, anunță Societatea de Transport București (STB). “Începând de astăzi, 21.05.2024, de la ora 11:00, stația de...
Ultima oră
Pe aceeași temă