17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportUPDATE. Băsescu, vizită de stat în Turcia: România are un interes deosebit...

UPDATE. Băsescu, vizită de stat în Turcia: România are un interes deosebit ca Turcia să devină membru al UE

UPDATE. Traian Băsescu: ”Vizita mea are un singur obicetiv: consolidarea şi creşterea realţiilor bilaterale. dezvoltarea relaţiilor economice şi politice este importantă pentru ambele ţări”.

”Împreună dezvoltăm sisteme antirachetă care să protejeze Europa”.

De altfel, un rol important în consolidarea relaţiilor româno-turce a avut-o cooperarea pentru combaterea terorismului, a traficului de persoane, a traficului de droguri şi a celorlalte ameninţări pentru securitate.

”A venit timpul accelerării acestui proces de integrarea a Turciei în UE”. Sprijinul nu poate să fie decât politic, iar în ceea ce ene priveşte este o linia a statului român în interiorul UE, sprijinirea Turciei.

Sprijinim Turcia din interiorul Parlamentului European, a Consiliului Uniunii Europene şi a Consiliului European. România a fost, în  2013 un susţinător al integrarii Turciei în UE.

Unalizarea negocierilor reprezintă un obiectiv prioritar pentru noi şi pentru Turcia.

România are un interes deosebit ca Turcia să devină membru al UE. Dorim că balcanii, Turcia, state riverane la Marea Neagră să fie membre UE, să avem aceleaşi valori şi interese în regiune

Suntem interesaţi de investiţii turceşti în turismul românesc şi participările comune prin societăţi mixte pe pieţele din Asia Centrală.

 —-

UPDATE. Preşedintele Republicii Turcia, Abdullah Gül: ”relaţiile dintre statele noastre se află la un nivel excepţional. Deosebit de importante sunt şi relaţiile economice”.

Am avut împreună cu  preşedintele Băsescu atât întrevederi tete-a-tete cât şi în plenul delegaţiilor.

Ambele părţi au manifestat voinţa de a dezvoltă şi mai mult relaţiile dintre ţările noastre.

Cu ocazia vizitei din decembrie 2011, a fost semnat acordul pe bază căruia relaţiile au fost ridicate la nivelul parteneriatului strategic.

Relaţiile dintre ţările noastre, politice şi în domeniul securităţii, se află la un nivel excepţional
Deosebit de importante sunt şi relaţiile economice, comerciale, fiecare ţara reprezentând pentru cealaltă cel mai important partener economic în zonă.

Volumul schimburilor comerciale de 6 miliarde de dolari, intenţionam un volum de zece miliarde, este un obiectiv pe care ni l-am propus împreună.

Dl preşedinte va avea ocazia să se întâlnească cu oamenii de afaceri turci, va participă la un forum organizat de camerele de comerţ şi bursele din Turcia. Investitorii turci au investit cinci miliarde de dolari în România.

România e una dintre ţările care susţine de o manieră puternică aderarea Turciei la UE. Această atitudine reprezintă o politică de stat motiv pentru care multumescc domnului preşedinte. Între poporarele noastre există relaţii istorice. În România trăiesc 17.000 cetăţeni turci la care se adaugă 60.000 de conaţionali turci.

Dacă ne-am referi doar la numărul zoborurilor Bucureşti – Istanbul, peste 40, ne putem da seamă de nivelul deosebit pe care l-au atins relatile dintre ţările noastre.

Preşedintele Traian Băsescu va efectua în perioada 5-6 februarie o vizită de stat în Turcia. Preşedintele se va întâlni cu preşedintele Republicii Turcia, Abdullah Gül, şi premierul Recep Tayyip Erdoğan.

Agenda preşedintelui:

Marţi

• ora 10.15 depunerea unei coroane de flori la Mausoleul „Atatürk”

• ora 10.45 -12.30 primirea oficială la Palatul Prezidenţial de către preşedintele Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül, convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Republicii Turcia, convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale, declaraţie de presă comună a preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi a preşedintelui Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül

• ora 13.10 convorbiri cu preşedintele Marii Adunări Naţionale, domnul Cemil Çiçek la sediul Marii Adunări Naţionale

• ora 15.00 convorbiri cu prim-ministrul Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan la reşedinţa oficială a prim-ministrului Republicii Turcia

• ora 16.00 întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Republica Turcia la sediul Ambasadei României în Republica Turcia.

• ora 19.30 dineu de stat oferit de preşedintele Republicii Turcia, domnul Abdullah Gül, în onoarea lui Traian Băsescu la Palatul Prezidenţia.

Miercuri

• ora 10.00 participare la Forumul economic româno-turc pentru investiţii şi comerţ la sediul Uniunii Camerelor de Comerţ si Burselor de Mărfuri din Turcia

• ora 11.40 vizitarea Platformei de producţie a Corporaţiei pentru Industriile Aerospaţiale din Turcia (TAI.

• ora 12.40 vizitarea Centrul naţional de simulare pentru instruirea piloţilor pentru avioanele de lupta F-16.

Cele mai citite

Ciucă, mesaj clar: “România nu poate fi intimidată de nimeni”

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au fost prezenți la târgul internațional Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, acolo unde au examniat mai...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Resortul Lebăda Neagră deținut de Toma Sandu, închis de inspectorii DSV din cauza neregulilor grave

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) au închis resortul Lebăda Neagră, deținut de Toma Sandu, după ce au descoperit multiple nereguli în cadrul unei inspecții...
Ultima oră
Pe aceeași temă