40.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSportUdrea: Prin preluarea ANCPI de către MDRT încercăm să realizăm cadastru imobiliar...

Udrea: Prin preluarea ANCPI de către MDRT încercăm să realizăm cadastru imobiliar în toată ţara

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a afirmat, luni, că, prin preluarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), MDRT încearcă să realizeze cadastru imobiliar în toată ţara, în condiţiile în care România este printre puţinele ţări din UE care nu au cadastru imobiliar, potrivit Mediafax.

Elena Udrea a declarat, la Ploieşti, unde a participat la semnarea unui proiect din fonduri europene, că preluarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară de către Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale (MDRT) este „un proiect” prin care ministerul „încearcă să realizeze cadastru imobiliar în toată ţara”.

„Avem o mare problemă care împiedică dezvoltarea teritorială, dezvoltarea regională a României pentru că în acest moment nu există cadastru imobiliar în România, nu sunt trecute proprietăţile, nu sunt marcate proprietăţile şi este foarte greu să demarezi orice fel de proiect, cu atât mai mult unul de anvergură regională”, a spus Elena Udrea.

Aceasta ca precizat că ministerul pe care îl conduce gestionează programul de realizare de cadastru, însă fondurile pe care le are la dispoziţie sunt „infime faţă de nevoile autorităţilor publice locale de a face cadastru pe localităţile lor”.

Udrea a mai spus că există şi o solicitare din partea Comisiei Europene de a realiza acest cadastru imobiliar, în condiţiile în care România este printre puţinele ţări aflate în această situaţie.

„Dacă am suprapune proprietăţile, aşa cum sunt ele marcate, cu titlurile de proprietate pe care le deţin cetăţenii României astăzi, suprafaţa este mai mare decât suprafaţa României, Asta înseamnă că foarte multe proprietăţi sau titluri de proprietate de suprapun unele peste altele, se referă la aceleaşi suprafeţe de teren, iar lucrul acesta trebuie reglementat în viitor”, a explicat Elena Udrea.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) vrea să preia Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), aflată în prezent în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), şi a elaborat în acest sens un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Proiectul vizează modificarea şi completarea Legii 7/1996, privind cadastrul şi publicitatea imobiliară.

Iniţiativa este justificată, printre altele, de „intercondiţionarea activităţilor MDRT cu cele ale ANCPI” pentru realizarea obiectivelor comune privind politicile sectoriale pentru planificarea dezvoltărilor regionale şi înregistrarea sistematică în cadastru şi cartea funciară, precum şi de necesitatea corelării politicilor de dezvoltare teritorială cu cele de administrare a terenurilor, susţine MDRT în proiectul ordonanţei.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei se va încheia un protocol de predare-primire între MAI şi MDRT, care va cuprinde prevederile bugetare, execuţia bugetară până la data transferului şi structurile de personal preluate.

Personalul agenţiei şi al instituţiilor subordonate acesteia vor beneficia de salariile şi de drepturile avute anterior, iar spaţiile în care funcţionează oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară vor fi preluate de asemenea de către MDRT.

Cele mai citite

Mihai-Călin Precup, numit secretar de stat după demitere

După ce a fost demis din funcția de președinte al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), Mihai-Călin Precup a fost numit...
Ultima oră
Pe aceeași temă