33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAmCham promovează România ca destinație pentru investiții americane în cadrul Forumului Economic...

AmCham promovează România ca destinație pentru investiții americane în cadrul Forumului Economic SUA- România, organizat în premieră în SUA

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) anunță organizarea celei de-a 3-a ediții a Forumului Economic SUA – Romania, în premieră la Washington, D.C.  în data de 20 iunie 2024, pentru a promova România ca destinație pentru investițiile americane.

Forumul Economic SUA – România: Parteneriat pentru Dezvoltare  va reuni oficiali ai ambelor administrații și lideri de companii americane prezente în România, care alături de reprezentanți ai AmCham vor prezenta profilul investițional al României și potențialul ei de a deveni un hub pentru investiții americane în regiune. Forumul beneficiază de sprijinul Ambasadei SUA la București și al Ambasadei României la Washington, D.C.

Cristian Sporiș, Președintele AmCham Romania a subliniat importanța strategică a celei de-a treia ediții a Forumului: „AmCham a lansat Forumul Economic SUA – România în 2022 pentru a marca aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, ca o declarație de încredere în viitorul relațiilor economice. Impactul edițiilor precedente și susținerea celor peste 570 de companii membre AmCham întăresc misiunea noastră de a contribui la prosperitatea României prin atragerea de investiții americane și prin susținerea companiilor românești să acceseze piața americană. Anul acesta ducem Forumul la Washington, D.C. pentru a transmite mediului privat american invitația de a alege România, cea mai bună destinație pentru investiții americane în regiune. Într-un context global care resetează relațiile investiționale pe alte criterii decât cele geografice – trecerea de la nearshoring – investiții în țări vecine,  la friendshoring – investiții în țări prietene, faptul că relațiile bilaterale sunt într-un moment de vârf este un avantaj valoros care trebuie capitalizat de România. Un alt argument în favoarea României pe care îl vom evidenția în discuția din 20 iunie cu investitorii americani este creșterea economică robustă, care face țara noastră un campion regional.”

Daniela Nemoianu, Vicepreședinte AmCham România, a adăugat: „Forumul Economic SUA – România ne oferă un cadru excelent pentru a  pune în lumină reformele și investițiile în derulare, dar și angajamentele asumate de România, cum este aderarea la OCDE, care dau o direcție clară și transmit încredere comunității investiționale. Alături de membrii AmCham, companii americane care au investiții mari în Romania și de membri ai Guvernului, vom asigura investitorii americani că România oferă un climat de afaceri dinamic și favorabil investițiilor cu valoare adăugată mare. Alegerea României și în perspectiva implicării în efortul internațional de reconstrucție a Ucrainei va fi, de asemenea, unul dintre mesajele principale pe agenda Forumului.”

Dinu Bumbăcea, Vicepreședinte AmCham România, a accentuat: “Credem în potențialul României de a atrage capital și investiții. De la sectorul IT, la energie, FMCG, energie, sănătate, agricultură, servicii financiar-bancare, există numeroase oportunități pe care le vom aduce în atenția investitorilor americani la Forumul Economic SUA – România. Similar țărilor din regiune care au reușit să atragă investiții americane majore, România are nevoie de astfel de punți, de platforme care să promoveze parteneriatul bilateral existent, succesul investițiilor realizate până acum și, foarte important, să conecteze investitorii cu oportunitățile. Avem convingerea că această inițiativă AmCham va contribui la obiectivul comun de a construi beneficii economice durabile pe termen lung pentru ambele țări.”

Forumul Economic SUA – România organizat de AmCham România va include alocuțiuni din partea oficialilor guvernamentali, șefilor celor două misiuni diplomatice, reprezentaților AmCham și ai U.S. Chamber of Commerce, dar și din partea liderilor de companii din mai multe domenii care vor prezenta perspectiva investitorilor americani deja prezenți în România.

În mod deosebit, potențialul de atragere de investiții în sectorul medical va fi evidențiat într-un panel  dedicat. Reprezentanți ai autorităților și ai sectorului privat din România vor vorbi despre oportunitățile de investiții create de construirea noilor spitale finanțate din fonduri europene, de avansul în accesul la inovație, de perspectiva adoptării unei scheme de sprijin a investițiilor în producția de medicamente, un cadru legislativ ofertant în materie de studii clinice, dar și de calitatea profesioniștilor din sistemul medical din România.

Dialogul pe marginea cooperării economice facilitat de AmCham Romania prin ediția a 3-a a Forumului Economic SUA – România este corelat cu alte momente cheie ale agendei bilaterale, precum efortul de calificare a României pentru programul de scutire a vizelor al Statelor Unite, participarea delegației României la Summit-ul de investiții SelectUSA între 23-26 iunie 2024.

Concomitent cu inițiativele de promovare a României ca destinație de investiții, AmCham România rămâne angajată în dialogul public-privat în plan intern, pentru a transmite prioritățile comunității de afaceri, nevoia de  continuare a reformelor și investițiilor asumate pentru a consolida avantajele României, dar și importanța asigurării unui mediu de afaceri stabil, transparent, predictibil și competitiv.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Mașinile maro, negre și gri au cel mai ridicat kilometraj mediu din România

Deși culorile monocromatice precum alb, gri și negru domină piața vehiculelor la mâna a doua, mașinile vopsite în aceste culori nu sunt neapărat folosite...

Cum se modifică Legea achizițiilor publice

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care va modifica Legea achizițiilor publice, informează o știre...

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă