14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportUDMR ar vrea la guvernare, dar cu PNL alaturi

UDMR ar vrea la guvernare, dar cu PNL alaturi

Liderii maghiarilor ardeleni asteptau ieri intalnirea de astazi a conducerii UDMR, menita sa decida in privinta viitoarelor aliante politice. "Nu depinde de noi strategia pe viitor. Avem o intelegere cu PNL (…). Viitorul depinde de presedintele nou-ales", a declarat vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely.

Pe fondul unor neintelegeri mai vechi cu primarul PDL din Targu-Mures, Dorin Florea (PDL), membrii UDMR din Targu-Mures nu pareau ieri prea incantati de o alianta cu democrat-liberalii. "Avem o sedinta a Comitetului Permanent la Bucuresti, unde vom lua o decizie. Totusi, tin sa va reamintesc ca noi avem o intelegere semnata cu PNL sa nu mergem nici in stanga, nici in dreapta fara liberali, asa ca viitoarea strategie trebuie sa tina seama si de aceasta intelegere", a declarat ieri presedintele UDMR Mures, Attila Kelemen. De cealalta parte, presedintele UDMR Targu-Mures, Istvan Benedek, a aratat ieri acuzator catre Marko Bela inainte de a se pronunta asupra constituirii unei noi aliante. "Va trebui regandita tactica. E clar ca sunt probleme in UDMR. Domnul Marko trebuie sa faca o analiza si sa vada de ce maghiarii nu au votat cum au cerut liderii UDMR, pentru ca in Mures noi ne-am mobilizat si am castigat, dar in alte locuri nu", a spus acesta.

 

De cealalta parte, vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, s-a rezumat sa declare: "Nu depinde de noi strategia pe viitor. Avem o intelegere cu PNL si nu ne gandim sa facem o alta alianta decat cu PNL. In ultimele doua luni s-au jucat foarte multe variante, iar viitorul depinde de presedintele nou-ales. Noi vom discuta marti si vom lua o decizie". In judetul Bihor, presedintele executiv al UDMR, Odon Szabo, crede ca maghiarii trebuie sa astepte oferte din partea partidelor. "UDMR-ului nu i s-a facut nici o propunere. Nu putem anticipa ce va fi. Deocamdata, cei care au castigat trebuie sa-si formeze echipa si sa o sustina in fata Parlamentului, apoi sa-si prezinte programul de guvernare. Nu se va intampla nimic special, de altfel Basescu a spus clar ce va face", a declarat Szabo.

La Arad, electoratul traditional al UDMR a votat masiv pentru Traian Basescu si, neoficial, liderii UDMR Arad au si batut palma cu cei de la PDL. De altfel, coalitia PDL-UDMR are traditie pe plan local, pentru ca maghiarii au un viceprimar in Arad, Levente Bognar, care colaboreaza relativ bine cu primarul Gheorghe Falca. Bognar a primit acest post, desi PDL detine majoritatea in Consiliul Local. O situatie asemanatoare este si la Cluj. UDMR Cluj pare dispusa sa sustina PDL. si asta, cu atat mai mult cu cat din anul 2004 PDL si UDMR sunt legate printr-o alianta locala ce s-a dovedit functionala, in ciuda unor sincope.

Liderul UDMR Cluj, viceprimarul din Cluj-Napoca, Attila Laszlo, a declarat ieri ca "important este sa avem un guvern cat mai curand, precum si o majoritate parlamentara stabila". "Cred ca o varianta ar fi sa intram la guvernare, dar o alta varianta, la fel de viabila, ar fi si un guvern minoritar", a declarat Attila Laszlo.

Cele mai citite

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...
Ultima oră
Pe aceeași temă