La Bruxelles se vede diferit lupta de gherila dintre Cotroceni si Palatul Victoria. Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a declarat ieri, la finalul intalnirii cu presedintele Traian Basescu, ca ceea ce se intampla la Bucuresti reprezinta “turbulente normale intr-o democratie”.
“Romania nu este singura tara cu dezbateri politice democratice”, a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. Oficialul european a afirmat ca si in state vechi membre UE sunt situatii politice “pline de viata” si ca “in unele state vechi UE la multe luni dupa alegeri nu s-au putut forma guverne”. “Nu vreau sa stabilesc nici o legatura intre situatia curenta politica din Romania si obligatiile Romaniei legate de statutul de membru UE. Depinde de romani si de sistemul lor democratic sa-si rezolve problemele”, a spus Barroso. Presedintele Traian Basescu a precizat ca situatia politica de la Bucuresti nu a fost tema discutiei la Bruxelles. “Nu a fost subiect de discutie situatia politica din Romania, atata vreme cat Romania are un guvern in functie, iar la Bruxelles nu se face confuzie intre disputa politica si criza politica”, a declarat seful statului. Presedintele Comisiei Europene a aratat ca Romania a facut progrese substantiale atat politice, cat si economice, incurajand aceste demersuri, “pentru ca progresul este crucial”. Barroso a afirmat ca UE ofera stabilitate si prosperitate, “dar ca in orice familie trebuie sa existe adaptari si, asa cum UE trebuie sa se adapteze pentru membri, si Romania trebuie sa se adapteze Uniunii”, a aratat Barroso. El a remarcat inceputul bun al Romaniei in calitate de membru al UE prin activitatea comisarului din partea Romaniei, Leonard Orban.
Barroso a declarat ca in cadrul intalnirii s-a discutat cu precadere tema absorbtiei fondurilor comunitare. “UE urmeaza sa investeasca 32 de miliarde de euro si nu este vorba numai de cantitatea de investitii, ci si de calitatea lor”, a spus oficialul european. ”Presedintele Basescu a vorbit mai intai de principiul „pacta sunt servanda”, amintind ca, dupa intrarea in UE, Romania nu si-a schimbat pozitia fata de nici una dintre problemele de interes european. El a vorbit despre romani ca „buni europeni”, care stiu „arta negocierii si a compromisului” si care isi vor consolida institutiile… aluzii stravezii la actuala criza politica din Romania. Amintind de principiul solidaritatii, presedintele Romaniei l-a caracterizat ca fiind fundamental pentru bazele UE. Solidaritatea este marca politica si sociala a Europei, in cuvintele lui Traian Basescu, a unei case mari „in care traieste si al 27-lea copil, care este Romania”.
“Draga de ANI” face progrese
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost asigurat ieri la Bruxelles de presedintele Traian Basescu de progrese in privinta Agentiei Nationale de Integritate (ANI). “Sper ca ANI va fi infiintata, pentru ca este importanta. Acesta a fost un subiect al negocierilor purtate de Romania cu UE inainte de aderare. Presedintele Traian Basescu m-a asigurat ca lucrurile evolueaza intr-un mod pozitiv”, a afirmat oficialul european.