29.2 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăSportTraian Băsescu, după întâlnirea cu FMI: Avem nevoie de un buget prudent...

Traian Băsescu, după întâlnirea cu FMI: Avem nevoie de un buget prudent pe 2012

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat duminică seara ideea că România are nevoie de un buget prudent pentru 2012, în ciuda faptului că pentru trimestrul al treilea din acest an se preconizează o creştere economică de 3%.

“Prudenţă, prudenţă, prudenţă pentru a nu irosi sacrificiile pe care le-a făcut populaţia în 2010 şi 2011”, a spus şeful statului într-o declaraţie de presă după o întâlnire de câteva ore cu delegaţia FMI la Palatul Cotroceni.

El a susţinut că în ultimul trimestru din 2011 se costată şi creştere economice în mai multe domenii, exemplificând cu agricultura, cu o creştere de 12%, construcţiile de peste 10% şi turismul cu o creştere de 19%.

Se constată şi o creştere uşoară a consumului, ca efect al deflaţiei. Odată cu diminuarea inflaţiei a crescut şi puterea de cumpărare a populaţiei. Cred că vom avea o creştere în trimestrul trei 2011 faţă de 2010 de 3%“, a spus Băsescu.

În acelaţi timp el a adăugat că România va continua să se împrumute în 2012 pentru a acoperi deficitul bugetar.

Alte declaraţii ale preşedintelui:

– România plăteşte foarte greu lipsa de responsabilitate din 2007-2008 şi ar fi păcat să se hazardeze într-un buget imprudent.

– În ceea ce priveşte îndeplinirea programului cu FMI, BM, toţi parametrii stabiliţi pentru trimestrul trei au fost îndepliniţi şi cei legaţi de execuţie bugetară, dar şi cei privind trecerea la managementul privat, eventuale privatizări.

– Trebuie să luăm în calcul un deficit care să nu ne pună în situaţia de a împrumuta foarte mult. Nu avem cum să nu împrumutăm pentru a acoperi deficitul.

– România are obligaţia să realizeze să propună Parlamentului un buget prudent, un buget care pe de o parte să răspundă realităţilor economice din zona euro, iar pe de altă parte un buget care să arate responsabilitate a Guvernului, a Parlamentului, chiar dacă anul 2012 este un an electoral.

 

Cele mai citite

FOTO. Nici una din marile opere literare românești nu există în librăriile vest-europene. Ce anume promovează ICR în străinătate rămâne un mister

În fiecare mare oraș european se află câte un templu al cărții, vizitat zilnic de sute sau chiar mii de oameni din toată lumea....

Administratora unui bloc din Lugoj, reținută pentru delapidare

O femeie de 69 de ani, administrator al unei asociaţii de proprietari din Lugoj, a fost reţinută de poliţişti, joi seara, pentru delapidare în...

Incendiu la Clinica de Pediatrie III din Cluj-Napoca! 49 de persoane au fost evacuate

Un incendiu a izbucnit, vineri, la Clinica de Pediatrie III din Cluj-Napoca, iar 49 de persoane au fost evacuate, dintre care 22 de copii. „Pompierii...
Ultima oră
Pe aceeași temă