2.9 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSportTraian Băsescu, replica DURĂ pentru Iohannis: Preşedintele a ABDICAT fără să fie...

Traian Băsescu, replica DURĂ pentru Iohannis: Preşedintele a ABDICAT fără să fie rege. Românii au fost puţin VÂNDUŢI

CITEŞTE ŞI  Ce spune Traian Băsescu despre creşterea salariilor demnitarilor

CITEŞTE ŞI  Băsescu îl acuză pe Iohannis că NU A RESPECTAT referendumul cu 300 de parlamentari

CITEŞTE ŞI  Traian Băsescu: Iohannis trebuia să consulte Guvernul înainte să respingă Codul Fiscal

UPDATE 11:05  Traian Băsescu, fost preşedinte al RomânieiCred că este cea mai mare greşeală pe care a făcut-o un preşedinte al României în ultimii 11 ani. Acel referendum l-au tratat ca pe un referendum facultativ, ori în Constituţie nu exsită referendum facultativ. Cea de a doua întrebare a refendumului se putea pune în aplicare doar prin modificarea legii. Prima întrebare se putea pune în aplicare prin modificarea Constituţiei. Prin noul Cod Fiscal putem să revenim la situaţie de acum câţiva ani din cauza creşterii consumului prin creşterea importurilor. Preşedintele trebuia să îl cheme la consultări pe premier, aşa cum am făcut eu când a fost cu reducerea CAS-ului. Mergeţi la mare, copii, că este sezonul. Şi eu voi merge la mare. Am unde să stau.

***

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, l-a criticat, marţi, într-o postare pe contul său de Facebook, pe Klaus Iohannis după ce şeful statului a promulgat Legea care prevede alegerea pe liste a senatorilor şi deputaţilor. Traian Băsescu este de părere că preşedintele Iohannis ar fi trebuit să conteste legea la Curtea Constituţională a României deoarece noul act normativ nu ţine cont de referendumul prinvind 300 de parlamentari şi o singură Cameră.

Preşedintele Iohannis a abdicat fără să fie rege

Promulgînd fără să obiecteze Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, Preşedintele Iohannis şi-a abandonat cea mai importantă prerogativă, aceea de a-i reprezenta şi de a lucra pentru cei care l-au ales.
Mare decepţie cînd am constatat că legea nu este atacată la Curtea Constituţională şi iată de ce:
– Număr de parlamentari conform noii egi : 466 
– Număr de conform referendumului din 2009 : 300

Dacă Parlamentul nu a binevoit să respecte votul exprimat de români într-un referendum validat, Preşedintele României avea obligaţia constituţională să acţioneze în favoarea propriului popor . 
Preşedintele Iohannis a abdicat de la îndatoririle constituţionale în condiţiile în care avea la dispoziţie Decizia nr. 682/2012 a Curţii Constituţionale care în mod indirect îl obliga la reacţie. In realitate românii au fost “puţin vînduţi” pentru liniştea Preşedintelui în relaţia cu politicienii. O fi prea greu pentru domnul Iohannis să fie loial constituţiei şi propriului popor ?
„, a scris fostul şef de stat pe contul său de Facebook.

Traian Băsescu îşi încheie postarea cu un post scriptum în care le recomandă celor interesaţi să citească Decizia nr. 682 din 27 iunie 2012 asupra obiecţiei de neconstituţionalitate.

DECIZIE nr. 682 din 27 iunie 2012 asupra obiecţiei de neconstituţionalitate....
1.10. Din această perspectivă, ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, în principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a voinţei populare – această voinţă nu poate fi ignorată de aleşii poporului, întrucât este o expresie a suveranităţii naţionale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, în sensul că necesită intervenţia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune în operă voinţa exprimată de corpul electoral.
1.11. Această interpretare se întemeiază şi pe principiul loialităţii constituţionale, desprins şi interpretat prin coroborarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 1 – Statul român, art. 2 – Suveranitatea şi art. 61 – Rolul şi structura (Parlamentului), principiu care, în această materie, impune ca autorităţile cu competenţe decizionale în domeniile vizate de problematica supusă referendumului (în cazul de faţă Parlamentul) să ia în considerare, să analizeze şi să identifice modalităţi de punere în practică a voinţei exprimate de popor. O altă viziune asupra efectelor referendumului consultativ l-ar reduce pe acesta la un exerciţiu pur formal, un simplu sondaj de opinie.
1.12. Pentru aceste considerente, Curtea constată că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61

Cele mai citite

Alexandr Dughin: România va face parte din Rusia. MAE: Rusia va eșua

După ce i-a luat, luni, oficial, apărarea lui Călin Georgescu, arătând că este la curent și preocupat de alegerile prezidențiale din România, Vladimir Putin...

Ucraina va primi un nou ajutor militar de 725 milioane de dolari de la SUA

SUA au anunţat luni un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari şi care include în special rachete...

Diana Șoșoacă vrea guvern suveranist format din AUR, SOS și POT: Ne sacrificăm noi

Diana Șoșoacă, șefa formațiunii SOS România, le-a cerut, luni seară, formațiunilor "suveraniste" care au intrat în Parlament să colaboreze pentru formarea unui guvern minoritar,...
Ultima oră
Pe aceeași temă