31.4 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăSportTariceanu, blocat intre PNL si PSD

Tariceanu, blocat intre PNL si PSD

Dupa ce partidele au respins ieri incercarile lui Traian Basescu de a forma un nou guvern, Tariceanu poate rasufla usurat, cel putin deocamdata. Insa premierul a inceput sa simta in ceafa rasuflarea propriului sau partid.
Ieri, dupa ce au plecat de la Palatul Cotroceni, liderii PNL s-au dus la Tariceanu, sa-i povesteasca ce le-a spus Basescu, dar, mai ales, sa puna presiune pe el, liberalii reprosandu-i premierului ca pune in pericol interesele partidului facand greseli de imagine, inclusiv prin promovarea in Guvern a unor personaje controversate. Potrivit unor surse liberale participante la discutie, vicepresedintii PNL i-au cerut lui Tariceanu "sa faca ceva si pentru partid", respectiv "sa dea un semnal pozitiv de imagine" si sa-i schimbe din functie de ministrii Educatiei si Justitiei, Cristian Adomnitei si Tudor Chiuariu, a caror competenta este contestata de presa inca de la numirea lor in Guvern. Tariceanu a refuzat insa, admitand lipsa de profesionalism a celor doi ministri. Premierul le-a spus liderilor PNL "sa zicem si noi ca fata noastra e frumoasa si desteapta, desi stim ca e urata si proasta", argumentand ca demiterea ministrilor va da apa la moara lui Traian Basescu. Sursele citate sustin ca discutia dintre liderii PNL si Tariceanu a vizat si subiectul colaborarii cu PSD, premierul mizand in continuare pe sprijinul lui Mircea Geoana. Tariceanu se bazeaza pe faptul ca "presedintele PSD nu stie ce vrea", indecizia acestuia fiind un atu pentru supravietuirea guvernului actual. Liberalii l-au avertizat ca Geoana s-ar putea sa piarda la un moment dat sprijinul propriului sau partid, insinuand totodata ca insusi Tariceanu ar putea sa piarda sprijinul propriului sau partid, la un moment dat.
In acest moment, Tariceanu este prins intre PNL, unde au inceput deja sa se contureze curente in perspectiva viitorului congres care va alege presedintele partidului, si PSD, de care depinde in totalitate soarta premierului. Daca negociaza cu PSD si isi asuma o colaborare transparenta cu social-democratii, asa cum cer acestia, Tariceanu se loveste de opozitia nucleului dur din PNL, care nu admite o relatie cu partidul lui Geoana. Daca nu negociaza cu PSD, isi pierde functia. Totusi, Crin Antonescu a anuntat, ieri, ca PNL va avea, cel mai probabil, discutii cu liderii PSD, dar cu mentiunea ca "nu poate fi vorba despre negocieri legate de participarea la guvernare".

CONSECINTE
 "Este posibil sa mai avem discutii cu PSD, nu le spun negocieri, pentru ca nu avem ce oferi, dansii nu ne-au cerut si noi nu avem ce da. Este limpede ca acest guvern a primit un vot de investitura si de la PSD, de la parlamentarii sai, fara nici o concesie de natura programatica, de natura administrativa", a declarat liderul liberal. El a precizat ca liberalii nu au avut intentia sa se comporte incorect atunci cand Tariceanu a afirmat ca liberalii nu vor negocia cu PSD pentru sustinerea actualului Guvern.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă