32.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSportMeleşcanu ŞI-A DAT DEMISIA de la Externe. A avut cel mai scurt...

Meleşcanu ŞI-A DAT DEMISIA de la Externe. A avut cel mai scurt mandat din istoria diplomaţiei româneşti. Mihnea Motoc, noul ministru propus la MAE

UPDATE 21:16  Victor Ponta a anunţat în sedinţa de guvern de marţi că propunerea sa, după consultări şi cu fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu, este Mihnea Motoc.În acest moment, Mihnea Motoc este ambasadorul României la Uniunea Europeană.

CITEŞTE ŞI Mihnea Motoc, noul ministru propus la Externe

UPDATE 10:31

Teodor Meleşcanu: Am decis să îmi depun mandatul de ministru de externe. Este o decizie pe care am luat-o pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota. Este un gest de onoare.

Teodor Meleşcanu: Am preluat mandatul de la Externe cu doar 5 zile înainte de turul II. Obiectivul meu a fost să facem ca procesul de votare să decurgă cât mai bine prin creşterea numărului de ştampile, creşterea personalului MAE pentru fluidizare votului, formularul on-line.

Teodor MeleşcanuEu şi colegii mei ne-am deplasat în ziua votului la ambasadele şi consulatele unde au fost probleme la primul tur: Paris, Munchen, Viena, Torino, Roma.

Teodor MeleşcanuSingurul lucru pe care nu l-am putu face a fost creştererea numţrului de secţii, deşi am cerut BEC acest lucru. BEC nu a fost clar, şi ca atare nu am infiinţat secţii deaorece exista riscul anulării alegerilor. Ca urmare a adoptării măsurilor, peste 360.000 de oameni au putut vota.

Teodor Meleşcanu: Nu s-a putut prelungi orarul de desfăşurare a alegerilor. BES ne-a atras atenţia printr-o notă.

Teodor Meleşcanu: Îmi cer scuze cetăţenilor carenu au putu votat. Doar cadrul legislativ vechi a condus la această situaţie. Trebuie creat un nou cadru legislativ modern care să permită tuturor cetăţenilor români din străinătate. Le mulţumesc tuturor angajaţilor MAE şi voluntarilor care au permis fluidizarea votului.

_ _ _ _

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ar putea demisiona, marţi, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. Decizia ministrului ar veni în acest caz la opt zile după ce acesta a preluat portofoliul MAE.

Anunţul ar urma să fie făcut în cadrul unei declaraţii de presă care va fi susţinută de Meleşcanu de la ora 10.30, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), au precizat sursele citate.

Teodor Meleşcanu a preluat portofoliul MAE în 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora. Corlăţean afirma că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost foarte mulţi români care nu au reuşit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.

Opoziţia, diaspora şi societatea civilă i-au cerut lui Meleşcanu să îşi dea demisia, pentru că nu a înfiinţat secţii de votare suplimentare în diaspora.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Teodor Meleşcanu a făcut tot ceea ce putea să facă în privinţa votului din diaspora, acesta nevenind în fruntea MAE pentru a rămâne, ci încercând să ajute.

"Încerc să salvez prestigiul MAE. Este o instituţie fundamentală a stalului român care are ca atribuţii reprezentarea noastră. Domnul ministru Meleşcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă din punct de vedere legal şi omenesc. Oricum, domnia sa nu a venit să rămână ministru de extrene şi practic a încercat să ajute pe ultima sută de metri, faţă de primul tur 168 mii de voturi, în turul doi au fost 380 mii . Cred că s-a muncit foarte mult, dar cred că este nevoie de schimbare de legislaţie pentru ca în 2016 votul în diaspora să se poată desfăşura în mod normal", a spus Ponta, mai scrie Mediafax.

Ministrul Teodor Meleşcanu şi-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota duminică şi a declarat că trebuie identificate soluţii legislative pentru a asigura condiţiile ca românii să-şi exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla în străinătate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă