18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportSistemul care oprește votul multiplu

Sistemul care oprește votul multiplu

Serviciul de Telecomunicații Speciale a pus la punct o procedură de -monitorizare a votului, bazată pe scanarea cărții de identitate. Sistemul ar urma să folosit la alegerile locale și parlamentare din 2016.

Citește și: „Prioritatea zero“ după alegeri. Ce s-a întâmplat cu votul diasporei

Directorul STS, Marcel Opriş, a prezentat în faţa membrilor Comisiei de cod electoral sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal prin care se doreşte eliminarea votului multiplu de la alegeri.

Sistemul constă în instalarea unui calculator şi a unui scanner la fiecare din cele 18.000 de secţii de votare. Scannerul citeşte ultimele două rânduri din cartea de identitate, care conţin CNP şi data de expirare, şi sunt introduse într-o bază de date, acest lucru având semnificaţia că s-a exercitat votul. În cazul în care datele din CNP nu pot fi citite, din motive tehnice, datele vor fi introduse manual. În momentul în care același CNP este introdus la altă secție de vot, sistemul emite pe loc o alertă, care duce la anularea celui de-al doilea vot. Un asemenea sistem a fost introdus pentru prima dată în 2010 la un colegiu din sectorul 4 şi verificat la două alegeri parţiale. „Sistemul poate fi făcut să afişeze fiecare alegător cu drept de vot. Poate fi o transparenţă absolut totală, nu se va şti identitatea alegătorilor, ci doar numărul de alegători şi unde au votat. Mizăm că peste tot sau în majoritatea locurilor vor exista conexiuni de internet“, a adăugat Opriş.

Oficialii STS susțin că informațiile sunt protejate, fiind foarte greu de fraudat. „Aceste aplicaţii sunt protejate, ele nu sunt vizibile într-un Internet obişnuit. Dacă aţi lua un echipament şi aţi scana legăturile de Internet, nu o să le vedeţi, pentru că toate datele care pleacă din această aplicaţie sunt criptate, cu aplicaţii speciale de criptare care se decriptează la sosire şi sunt strict protejate pe traseu. Ar costa extrem de scump ca cineva să poată întrerupe un proces electoral”, a explicat directorul STS. El a arătat că sistemul a fost gândit în 2009, dar poate fi adaptat la tehnologia de acum, prin folosirea de smartphone-uri sau tablete, arătând că astfel de mijloace pot fi instalate cu mare uşurinţă şi în secţiile de vot din străinătate.

Citește și: Liberalii vor dialog cu diaspora pentru votul prin corespondenţă

Deocamdată, oficialii STS nu au avansat suma necesară investiţiei. „Pentru un număr semnificativ de secţii de vot există condiţiile pentru a se instala asemenea echipamente, pentru celelalte se pot face până în 2016“, a afirmat directorul STS.

Finanțare de la buget

Potrivit parlamentarilor din Comisia de cod electoral, fondurile urmează să fie asigurate de la bugetul de stat. „Eu cred că, dacă sistemul va fi pus la punct, va fi un pas important pentru eliminarea voturilor multiple. Însă, va necesita o investiție, nu va fi simplu. Este un sistem complex, directorul STS ne-a explicat că procedurile vor ar trebui declanșate odată cu intrarea în vigoare a legii. Probabil, în acel moment, vom avea mai multe date privind costurile. Sistemul va fi testat prima dată la alegerile locale din 2016, după care va fi folosit la toate tipurile de consultare populară“, a precizat Victor Paul Dobre (PNL), membru în Comisia de cod electoral.

Suspiciunile de vot multiplu s-au intensificat la ultimele alegeri preziden-țiale, când, în cel de-al doilea tur de scrutin, au votat 1.569.668 de alegători, de trei ori mai mult comparativ cu 2009. Și în prezent există posibilitatea verificării voturilor multiple, dar mecanismul este unul de durată pentru că se bazează pe scanarea listelor de către AEP. De exemplu, abia în februarie 2015 AEP a anunțat că a depistat 4.641 de cazuri de vot multiplu la alegerile europarlamentare din mai 2014, prea târziu pentru a mai influența rezultatul scrutinului.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă