18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportRăzboiul USL-Băsescu schimbă regulile Uniunii Europene

Războiul USL-Băsescu schimbă regulile Uniunii Europene

Comisia Europeană va continua să monitorizeze situaţia din România, după ce acţiunile actualei puteri „au pus sub semnul întrebării statul de drept, echilibrul democratic şi independenţa Justiţiei”. Concluzia a răzbătut din dezbaterea Parlamentului European, dezbatere folosită de eurodeputaţii USL pentru a-i ataca dur pe unii oficiali europeni.

Comisia Europeană, Parlamentul European şi miniştrii de justiţie din ţările membre ale UE vor discuta în următoarele săptămâni pentru identificarea unor noi instrumente, mai rapide, cu ajutorul cărora autorităţile europene să poată combate situaţiile de încălcare a statului de drept, a anunţat comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding.

Subliniind că situaţia din România rămâne în continuare „fragilă”, aceasta a făcut un apel la forţele politice de la Bucureşti să acţioneze pentru stabilizarea situaţiei. „La începutul verii, am asistat la o combinaţie de acţiuni întreprinse de autorităţile din România care au pus sub semnul întrebării statul de drept, echilibrul democratic şi independenţa justiţiei”, a arătat Reding. Aceasta a mai declarat că raportul pregătit de CE în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare cuprinde o evaluare critică a ţării noastre.

Declaraţiile comisarului european pe Justiţie au stârnit însă critici aprinse atât din partea europarlamentarilor USL, cât şi din partea partenerilor europeni ai acestora. Mai precis, liderul socialiştilor europeni, Hannes Swoboda, a acuzat-o că s-a situat de „partea preşedintelui Băsescu”, punând astfel sub semnul întrebării obiectivitatea CE.

La rândul său, liderul liberalilor europeni, Graham Watson, a făcut referire la algoritmul politic după care sunt desemnaţi judecătorii de la Curtea Constitu­ţio­nală a României şi la regula cvorumului la referendum, regulă „care nu se aplică în nici o altă ţară”. „Cel mai bun lucru pentru România ar fi noi alegeri, atât parlamentare, cât şi preziden­ţiale”, a mai arătat Watson.

PSD şi „agentul electoral” din CE al lui Traian Băsescu

Faţă de discursurile partenerilor europeni, cele ale euro­depu­taţilor PSD au surprins prin ton şi acuze. La fel ca într-un platou de televiziune prieten, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a acuzat-o pe Viviane Reding că s-a comportat „ca un agent electoral al lui Traian Băsescu”. „Aţi fost un membru PDL desăvârşit care îl susţine pe Traian Băsescu, aţi fost exact ceea ce arătaţi şi astăzi prin haina portocalie pe care o îmbrăcaţi. Prin decla­raţiile dumneavoastră aţi adus prejudicii României. (…) Aţi creat un precedent foarte periculos în UE. Aţi reuşit să impuneţi un preşedinte într-un stat membru împotriva voinţei propriului popor”, a atacat-o europarlamentarul PSD pe ­Reding.

Plagiatul lui Victor Ponta şi fraudele de la referendum

În replică, eurodeputaţii PDL au făcut referire la scandalul de plagiat în care este implicat premierul Victor Ponta şi la dosarele deschise de procurori după referendumul din 29 iulie. „Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat de către universitatea care i-a acordat un titlu de doctor acum un deceniu şi nu a avut curajul să vină aici, la dezbaterea din Parlamentul European (…). Un asemenea politician reprezintă trecutul, nu viitorul, drept pentru care îi cer demisia”, a arătat europarlamentarul PDL Cristian Preda. Referindu-se la rapiditatea dovedită de majoritatea USL în suspendarea preşedin­telui Traian Băsescu, dar şi în înlocuirea Avocatului Poporului şi a preşedinţilor celor două Camere, Preda a mulţu­mit Comisiei Europene pentru intervenţia promptă în favoarea respectării statului de drept şi a indepen­denţei justiţiei.

La rândul său, europarlamentarul Monica Macovei a cerut Uniunii Europene să-i apere pe procurorii care anchetează fraudele de la referendum, arătând că ar fi vorba de circa 1,5 milioane de voturi. „Sunt în lucru peste 500 de dosare. În unul din dosare sunt alegaţii de 1,5 milioane de voturi fraudate, iar procurorul general a declarat că sunt indicii de fraudă între 5%, 10% şi 15% (…). Trebuie menţinute aceste dosare şi apăraţi procurorii pentru că se încearcă îndepărtarea lor. Fraudarea unui vot este forma de corupţie cea mai urâtă pentru că este împotriva poporului”, a arătat Macovei în plenul Parlamentului European. 

Avertismente dure pentru politicienii români

„Dacă nu veţi fi capabili să vă maturizaţi, să vă comportaţi res­ponsabil politic, atunci povara va fi pe umerii poporului. Nu veţi putea avea suficiente resurse financiare de la UE, nu vi se va deschide zona Schengen. Şi acesta va fi eşecul tuturor partidelor politice”, a avertizat ieri preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, aceasta i-a invitat pe politicienii români să înţeleagă că „bătăliile ideologice sunt cele mai puţin importante” şi a explicat modul în care instabilitatea politică din România afectează şi performanţele ţării noastre în UE: „Ţara dvs. este ultima din toate statele membre la capitolul absorbţiei fondurilor europene. (…) Din cauza agitaţiei politice, ţara e paralizată şi nu îşi poate rezolva problemele”.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă