18.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSportPSD, intre congres si guvernare

PSD, intre congres si guvernare

Mircea Geoana a insistat pentru motiunea de cenzura, Viorel Hrebenciuc pentru intrarea la guvernare. Iliescu a pledat impotriva lui Geoana.
Fotoliul de presedinte al PSD al lui Geoana este zgaltait de mai tinerii sai colegi care se pregatesc de un congres extraordinar.
Hrebenciuc ar fi negociat formarea cabinetului Tariceanu III in care pesedistii sa primeasca patru portofolii.

Social-democratii au petrecut ieri din nou o zi intreaga in sedinte dezbatand aprins inca o data posibilitatea intrarii la guvernare, dar si posibilitatea demiterii lui Mircea Geoana intr-un congres extraordinar. Presedintele PSD, amenintat cu debarcarea chiar de unii dintre propriii sai colegi, le-a cerut, ieri, pesedistilor sa renunte la razmerita pusa la cale in grupurile parlamentare care se opun motiunii de cenzura. Insa, in timp ce Geoana facea apel la pace, in sedinta comuna a grupurilor parlamentare adversarii sai isi pregateau pumnalele. Cu o seara inainte Victor Ponta anunta intr-o emisiune televizata ca, in cazul in care motiunea de cenzura va esua, Mircea Geoana trebuie sa-si dea demisia din functia de presedinte. "Daca nu reusim sa impunem motiunea de cenzura inseamna ca avem o problema la nivelul conducerii partidului", a spus Ponta. Acesta este de altfel proaspat aspirant la scaunul lui Geoana, el intrand in campanie electorala inca de vineri cand, la Mamaia, in cadrul scolii de Vara, s-a pozitionat public impotriva sefului partidului.
Potrivit informatiilor vehiculate in ultimele zile la varful PSD, grupul de la Cluj, laolalta cu fostii grei ai partidului – Adrian Nastase si Miron Mitrea cu sprijinul lui Ion Iliescu – pregateste debarcarea lui Mircea Geoana si inlocuirea sa cu Victor Ponta sau Cristian Diaconescu. De altfel, Adrian Nastase si Miron Mitrea i-au convocat ieri pe senatorii si deputatii PSD pe care ii controleaza in sedinte separate cerandu-le sa refuze sustinerea motiunii de cenzura si sa-i faca opozitie lui Geoana. Pretextul gasit pentru convocarea unui congres extraordinar este tocmai aceasta motiune de cenzura al carei esec va fi contabilizat evident de Biroul Permanent al partidului – presedinte si vicepresedinti – care prin demisie provoaca automat organizarea unui congres extraordinar. si cum parlamentarii PSD refuza sa semneze, sa sustina si sa voteze propria motiune de cenzura, o demitere a conducerii partidului pare iminenta. In acest context, Mircea Geoana le-a cerut senatorilor si deputatilor PSD sa renunte la "discutiile subterane" si sa iasa din sedinta "uniti si coerenti". Replica primita a fost insa una ostila.

Dupa ce in aproape intreg grupul senatorial si peste 50 de deputati ai partidului au refuzat pur si simplu sa semneze motiunea de cenzura, Ion Iliescu a cerut ca aceasta sa fie amanata deoarece nu aduce nici un avantaj partidului. Presedintele de onoare a reluat argumentele potrivit carora motiunea nu este de folos PSD. El a fost sustinut in cuvantarea sa de senatorii pe care ii conduce ca lider de grup. Geoana i-a taiat cuvantul nervos cerand "sa se inceteze cu aceste chestiuni". El a aratat ca "nu-si ia cuvantul inapoi", deoarece a anuntat deja ca PSD pregateste motiunea de cenzura. Adrian Paunescu a pus si el o intrebare legata de cuvantul lui Mircea Geoana: "Ce cuvant mai are liderul nostru, daca noi ne schimbam decizia?". Viorel Hrebenciuc a raspuns cu o ironie la adresa lui Geoana: "Uitati-va in jurul nostru si vedeti la cati ne pasa de lider!".

Viorel Hrebenciuc este insa cel care i-a aruncat lui Geoana un colac de salvare. In cadrul sedintei grupurilor parlamentare, Hrebenciuc i-a informat pe colegii sai, in premiera, in legatura cu negocierile pe care le poarta cu premierul Tariceanu si liderii PNL pentru formarea guvernului Tariceanu III. Hrebenciuc le-a explicat colegilor ca motiunea de cenzura nu este necesara deoarece liberalii au acceptat sa-i coopteze la guvernare pe pesedisti intr-un cabinet PNL-UDMR-PSD in care social-democratii ar urma sa primeasca minimum patru portofolii – Munca si Protectie Sociala, Afaceri Externe, Educatie, Agricultura. Hrebenciuc le-a mai spus pesedistilor ca acest guvern ar urma sa reziste pana in 2009 deoarece alegerile locale si parlamentare din 2008 vor fi amanate pana in vara lui 2009. De asemenea, liderul grupului PSD de la Camera Deputatilor a mai explicat ca si dupa 2009 PSD ar putea fi prezent la guvernare, precizand ca si atunci partidul va forma un cabinet tot alaturi de PNL, potrivit negocierilor purtate zilele acestea. De altfel, negociatorul sef al partidului a petrecut ieri cateva ore in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, pe care l-a informat in legatura cu evolutia "ostilitatilor" din interiorul PSD si pe care l-a asigurat ca motiunea de cenzura a PSD nu va avea sorti de izbanda si, deci, intelegerile perfectate nu vor cadea.

Amanare
In urma unei sedinte de patru ore, grupurile parlamentare ale PSD l-au determinat pe Mircea Geoana sa amane depunerea motiunii de cenzura. Ion Iliescu, Miron Mitrea, Ion Solcanu, Adrian Paunescu, Eugen Nicolicea si chiar liderul grupului de la Cluj, Vasile Puscas, au cerut sa se renunte la depunerea motiunii de cenzura. Mircea Geoana a acceptat sa se amane luarea unei decizii. La finalul sedintei, presedintele Geoana le-a interzis parlamentarilor PSD sa faca declaratii pe acest subiect spunand: "Trebuie sa nu para ca suntem razganditi".

Cele mai citite

UE și-a dat acordul de principiu pentru relansarea unei misiuni civile a blocului la Rafah

Uniunea Europeană și-a dat luni acordul de principiu pentru relansarea unei misiuni civile a blocului la Rafah, un oraș din sudul Fâșiei Gaza, situat...

Parlamentul European a adoptat un regulament privind metanul

Parlamentul European a adoptat un regulament privind metanul. Este primul act legislativ european care vizează monitorizarea și reducerea în mod eficace a emisiilor de...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu generalul Petraeus, fost director al CIA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, s-a întâlnit cu David Petraeus, fost director al CIA. Întâlnirea a avut loc la București, la sediul...
Ultima oră
Pe aceeași temă