30.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSportProiectul privind demiterea preşedintelui, adoptat tacit de Senat

Proiectul privind demiterea preşedintelui, adoptat tacit de Senat

Două propuneri legislative privind introducerea votului uninominal majoritar şi cea privind modificarea condiţiilor referendumului pentru demiterea preşedintelui au fost adoptate tacit de Senat, prin împlinirea termenului la data de 5 mai 2011, scrie NewsIn.

Potrivit informaţiilor Senatului, două propuneri legislative care prevăd câştigarea colegiului uninominal de către candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, ambele respinse în comisii, au fost adoptate tacit, întrucât nu au mai intrat şi în dezbaterea plenului. Astfel, ele sunt trimise Camerei Deputaţilor, decizională, în forma iniţiatorului. Ambele proiecte s-au constituit ca modificări ale legilor aflate în prezent în vigoare, nu ca proiecte integrale privind o nouă legislaţie electorală.

Prima propunere legislativă a fost iniţiată de circa cincizeci de parlamentari PSD, PDL şi PNL, care au depus, la mijlocul lunii noiembrie 2010, un proiect prin care se propune modificarea legislaţiei electorale în sensul introducerii unui scrutin majoritar, într-un singur tur de scrutin, iar repartizarea mandatelor să se facă acelor candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, cu condiţia ca formaţiunea pe care o reprezintă să depăşească la nivel naţional pargul electoral de 5%.

Pe de altă parte, o propunere similară a fost făcută de reprezentanţi ai minorităţilor, de Cătălin Cherecheş (independent), Tudor Ciuhodaru (PC) şi Daniel Oajdea (PDL). Ambele au fost respinsă în comisii, pe motiv că o modificare de acest gen presupune iniţierea unui întreg nou proiect de lege care să reglementeze scrutinul naţional.

Un alt proiect adoptat tacit este cel iniţiat de parlamentarii PDL Gabriel Andronache, Daniel Buda şi Mircea Toader. Potrivit actualei legislaţii, demiterea preşedintelui României este aprobată prin referendum dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum. Proiectul democrat-liberalilor prevede însă revenirea la vechea formă a legii, prin care demiterea preşedintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Actuala formă a legii privind referendumul pentru demiterea preşedintelui a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, în martie 2007, la propunerea PSD, în pregătire pentru demersurile de suspendare ale lui Traian Băsescu din luna mai a aceluiaşi an.

Comisiile juridică şi de admnistraţie publică au transmis un raport comun de respingere pe această propunere de revenire la forma iniţială a Legii 3/2000.

Pe de altă parte, o altă propunere legislativă adoptată tacită este cea iniţiată de deputatul PDL Sulfina Barbu, prin care partidele ar fi obligate să propună pentru alegerile parlamentare o cotă de 40% candidaţi femei, textul urmând să fie decis la Camera Deputaţilor.

Cele mai citite

PRO TV nu va mai transmite partidele din Champions League, Europa League şi Conference League

Drepturile TV pentru difuzarea meciurilor din cupele europene pentru perioada următoare, până în 2027, au fost achiziționate și atribuite pentru piața din România. Această...

Simone Tempestini s-a impus în Raliul Maramureşului

Simone Tempestini, campionul naţional en titre, a câştigat, sâmbătă, Raliul Maramureşului, etapa a treia a Campionatului Naţional de Raliuri. Echipajul Simone Tempestini/Sergiu Itu (Porsche 997...

Ancelotti, după ce a devenit cel mai titrat antrenor din istoria Ligii Campionilor: „Pare un vis, dar este realitate”

După ce Real Madrid a învins-o cu 2-0 pe Dortmund și a câștigat Liga Campionilor, antrenorul „galacticilor”, Carlo Ancelotti, a declarat că totul pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă