14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportPrimul congres al noului PCR, cu invitaţi din China şi Coreea...

Primul congres al noului PCR, cu invitaţi din China şi Coreea de Nord

Partidul Comunist Român a reapărut în viaţa politică românească în urma “primului congres al PCR, anul 10, mileniul al III-lea”, într-o şedinţă a “tovarăşilor” care au înfierat “burghezia proletară”, au recitat din Mihai Eminescu şi şi-au adus aminte de poeziile Cenaclului Flacăra, potrivit NewsIn.

O sală prăfuită a Palatului Copiilor a găzduit, sâmbătă, Congresul Partidului Alianţa Socialistă în cadrul căruia formaţiunea şi-a schimbat denumirea în Partidul Comunist Român. La eveniment au fost prezenţi câteva sute de delegaţi, mare parte dintre ei de vârsta a treia, însă şi câţiva membri tineri, care cu siguranţă nu au prins anii de glorie ai fostului partid comunist român. Potrivit conducerii partidului, din teritoriu au venit 534 delegaţi şi 256 invitaţi, printre care şi delegaţi ai ambasadelor Chinei şi Coreei de Nord.

Lucrările Congresului au debutat cu imnul “Internaţionala comunistă”, recitat de public, majoritatea participanţilor ţinând mâna dreaptă ridicată, cu pumnul strâns.

Liderii PAS au luat loc la prezidiul amplasat pe scenă, deasupra căruia stătea scris, pe un banner de culoare roşie: “Primul congres al PCR, anul 10, mileniul al III-lea”. Pe toată durata evenimentului, pe un ecran amplasat în dreapta prezidiului au rulat citate legate de patriotism, ideea de naţiune şi societate aparţinând lui Nicolae Bălcescu, Albert Einstein, Nicolae Ceauşescu sau Mahatma Ghandi, fotografii din perioada României comuniste cu utilaje agricole, baraje, fabrici, dar şi grafice care ilustrau evoluţia producţiei agricolă, industriale, a natalităţii din anul 1938 şi până în 2008.

Preşedintele PAS, Constantin Rotaru a rostit, de pe scenă, un discurs de câteva zeci de minute, în care a trecut în revistă situaţia prezentă a României raportată la trecutul său comunist. El a calificat actuala politică a guvernanţilor români drept o “politică de genocid”, ultimele acte normative ale Executivului având, potrivit liderului PAS, scopul de a-i elimina chiar şi fizic pe cei care au muncit şi au “făurit” România modernă.

“România a intrat pe panta descendentă a capitalismului spoliator”, a constatat Rotaru, care şi-a întrerupt la un moment dat discursul pentru a atrage atenţia unui participant care vorbea la telefon că îl aude toată sala. “Trebuie să transformăm globalizarea într-un aliat, nu un inamic. Scopul nostru este să creăm un model socialist de dezvoltare durabilă care să garanteze cu adevărat pacea socială”, a continuat Rotaru.

El le-a propus socialiştilor români să accepte schimbarea denumirii formaţiunii în Partidul Comunist Român, idee primită cu entuziasm şi aplauze. De altfel, în afară de doi membri care au ales să se abţină la vot, restul delegaţilor s-au pronunţat pentru ca PAS să fie redenumit PCR.

După ce a enunţat principiile formaţiunii proaspăt redenumite, Constantin Rotaru a comentat şi unele evenimente la zi. Astfel, el a făcut referire şi la inundaţiile care au avut loc în Moldova, arătând că în timp ce actualii guvernanţi nu iau nicio măsură şi în fiecare an se repetă acelaşi fenomen, înainte de 1989, statul chiar se ocupa de prevenirea acestor evenimente.

Actualul preşedinte, Traian Băsescu, nu a fost uitat nici el de liderul noului PCR, acesta întrebând ironic, în aplauzele sălii, ce a făcut acest “securist înainte de 1989”. “Traian Băsescu a condamnat în Parlament comunismul, după un an de zile a venit tot în Parlament şi a spus că nu condamnă comunismul ca doctrină ci pentru crimele comise. Întrebarea este, dacă nu condamni comunismul ca doctrină pe cine condamni, pe criminali? Şi comuniştii i-au condamnat pe criminali. Dar securistul Traian Băsescu, comunistul Traian Băsescu ce a făcut înainte de 1989?”, a punctat Constantin Rotaru.

La finalul intervenţiei lui Rotaru, a fost invitat să ia cuvântul deputatul comunist Iurie Stoicov, din Republica Moldova, care a dat citire unui mesaj din partea fostului preşedinte al acestui stat, Vladimir Voronin. Liderul comuniştilor moldoveni le-a urat comuniştilor români să acceadă la putere cât mai repede. “Vrem unire cu Republica Moldova!”, a fost reacţia din sală la discursul comunistului moldovean.

“Suntem alături de colegii comunişti din Republica Moldova”, a spus şi Rotaru.

Şirul discursurilor a continuat cu o scurtă intrevenţie a unei membre a organizaţiei de tineret a noului PCR, din judeţul Suceava. “Nu toţi tinerii au atitudini ostile faţă de PCR”, a spus fata blondă de nici 20 de ani, de la tribună, cu vocea gâtuită de emoţie, afirmaţia sa fiind întâmpinată cu aplauze.

Au urmat o serie de discursuri ale unor membri din teritoriu ai partidului, care au înfierat “boala de care suferă România de 20 de ani”, clamând superioritatea doctrinei comuniste. De altfel, un pensionar din Bacău şi-a arătat că mândrie vechiul carnet de membru al PCR.

Actriţa de teatru Doina Ghiţescu, aflată printre invitaţi, a recitat poezia “Împărat şi proletar” de Mihai Eminescu, iar un alt membru al partidului a recitat o poezie populară în Cenaclul Flacăra: “Trăiască România”.

Timp de mai bine de o oră au mai curs discursuri ale membrilor de partid, ce nu au fost de natură să-i plictisească pe participanţi, care au rămas în sală pe tot parcursul Congresului, făcând remarci amuzate sau înverşunate şi aplaudând. Nu o dată s-a putut auzi vechiul apelativ “tovarăşi” sau sloganul “jos burghezia proletară”. “Partidul comunist militează pentru un stat laic, nu ateu”, a ţinut să sublinieze unul dintre noii comunişti. “Noi nu o să înfiinţăm Asociaţia victimelor comunismului, ci Asociaţia victimelor loviturii de stat din 1989”, a spus un altul.

În sală s-a ţinut şi un moment de reculegere în memoria foştilor membri ai PCR, dar şi a victimelor societăţii capitaliste de azi. “Şi a lui Nicolae Ceauşescu”, s-a auzit din sală.

Congresul a fost încheiat de Constantin Rotaru cu un nou discurs, mai scurt şi mai destins, venit să sintetizeze luările de cuvânt anterioare. “Cuvântul tovarăş este extraordinar, dar noi nu putem să fim tovarăşi cu oricine, să fie foarte clar. Vă rog să nu uzaţi acest cuvînt, când îi spui cuiva , înseamnă că îi porţi respect”, le-a transmis Rotaru membrilor PCR.

El a mai explicat că acum, în 2010, Ion Iliescu nu mai este la Cotroceni pentru a împiedica refacerea vechiului partid comunist, ironizând opiniile exprimate de fostul şef de stat în presă cu privire la noul PCR. “1989 a avut loc pentru că în PCR au fost asemenea membri- Ion Iliescu şi Octav Cozmâncă. Noi trebuie să facem în aşa fel încât în PCR să nu mai fie asemenea membri”, a subliniat Rotaru.

Preşedintele PCR a ţinut să regleze conturile şi cu presa: “Dacă presa scrie articole care nu ne sunt favorabile înseamnă că noi nu ne-am ridicat la nivelul care trebuie, nu că presa este rea”.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă